Korteniemen perinnetila

Hiekkatie johtaa männiköstä riukuaidan ympäröimän laitumen ohi vanhaan pihapiiriin. Pihapiirissä punainen päärakennus ja harmaita ulkorakennuksia. Sinisellä taivaalla poutapilviä.

Korteniemen perinnetilan sijainti Suomessa
Etelä-Suomi, Kanta-Häme, Tammela
Liesjärven kansallispuisto

Korteniemessä voit tutustua 1910-luvun metsänvartijatilan elämänmenoon. Tilalla hoidetaan perinteistä kulttuurimaisemaa vanhan ajan menetelmin.

Korteniemen entisen metsänvartijatilan pihapiiri rakennuksineen, puutarhoineen ja viljelyksineen on säilynyt lähes muuttumattomana yli sata vuotta. Kesäaikaan tilalla eletään 1910-luvun mukaisesti.

Kesäisin Korteniemessä käyskentelevät suomalaisten alkuperäisrotujen kotieläimet: lehmät, lampaat sekä kanat ja kukko. Kotieläinten hoivailu kuuluu perinnetilalla vierailevien suosikkipuuhiin. Pelloilla ja kasvimaalla viljellään vanhoja kotimaisia kasvilajikkeita perinteisin työtavoin. Ruis leikataan viikatteilla, kuivataan kuhilailla ja puidaan varstoilla riihessä. Perinnetilan tarkoituksena on kulttuurimaiseman, vanhan rakennuskannan ja kulttuurista riippuvaisten lajien suojelu sekä vanhan perinnetiedon ylläpitäminen.

Nykyisin Korteniemi on Metsähallituksen ainut Etelä-Suomessa sijaitseva metsänvartijatila, jossa rakennusten ja pihapiirin ehjä kokonaisuus on säilynyt. Metsähallitus on teettänyt tilan historiasta ja vanhasta maankäytöstä selvitykset, joiden pohjalta on laadittu perinnetilan hoidon erityissuunnitelma vuonna 1997.

Korteniemen perinnetilaan tutustuminen on maksutonta. Opastukset ryhmille ovat maksullisia. Opastukset tilataan Metsähallituksen asiakaspalvelusta sisasuomi(at)metsa.fi tai 0206 39 5270.

Aukioloajat 2024

7.5.–31.5. ti-pe klo 9–15 

1.6.–31.8. to-su klo 11–17 

1.9.–29.9. pe-su klo 11–17

Pidätämme oikeuden aukioloaikojen muutoksiin.
Vapaa pääsy.

Kulkuyhteydet 

Osoite: Korteniementie 270, Tammela.

Ajo-ohjeet: Kansallispuiston eteläosaan eli Korteniemen perinnetilalle ajettaessa on valtatie 2:lta kääntyvän Kansallispuistontien risteyksessä opaste, jossa lukee "Liesjärvi kansallispuisto" sekä "Korteniemi perinnetila". Risteys sijaitsee Helsinki - Pori-valtatien varrella 24 km päässä Karkkilasta ja 22 km päässä Forssasta. Kansallispuistontietä ajetaan n. 1 km ja käännytään oikealle Korteniementielle, jota ajetaan opasteiden mukaan Korteniemen pysäköintialueelle n. 2,5 km.

Kartat ja esitteet

Palvelut

Perusopastus perinnetilalla, kesto noin 1 tunti

Korteniemen perinnetilan esittely. Metsähallituksen opas kertoo paikan historiasta ja vanhan ajan elämästä. Opastuksen lisäksi tilalla pääsee myös osallistumaan eläinten hoitoon ja tilan töihin.

Opastus on saatavilla Korteniemen aukioloaikoina 6.5.-15.9.2024. Katso tarkat aukiolotiedot.

Hinta

 • Hinta 50 €/ryhmä/tunti. Ryhmän enimmäiskoko on 25 henkilöä. 
 • Varhaiskasvatuksen ryhmille opastus on maksuton
 • Isompien ryhmien tulee varata useampi opastus. Esimerkiksi bussiryhmät varaavat kaksi tuntia (2 x 25 hlöä), jolloin opastustunnit ovat peräkkäin.

Varaukset

 • Varaukset on tehtävä vähintään viikkoa ennen opastusajankohtaa.
 • Varaukset tehdään verkkokaupassa (eraluvat.fi) 
 • Huomioithan, että jokainen varattava tunti on klikattava omana tuotteena ostoskoriin. Älä laita mitään kohtaan määrä/KPL. Laskutustietojen viimeisenä on Lisätietoja -laatikko. Kirjoita sinne ryhmänne nimi.
 •  Varhaiskasvatuksen ryhmät varaavat opastukset asiakaspalvelun kautta: Metsähallitus, Luontopalvelut, puh. 0206 39 5270, sähköposti: sisasuomi(at)metsa.fi.

Koululaisille lisäksi

 • Koululaisryhmille on tarjolla myös Pellosta pöytään -perunaopastus, joka kestää tunnin. Opastuksen jälkeen ryhmä työskentelee pellolla. Hinta opastukselle on 50€. Myös tämä opastus varataan verkkokaupan kautta ja kirjoittamalla varauksen lisätietokenttään: Pellosta pöytään-perunaopastus. Ryhmän maksimikoko on 25 oppilasta.

Maksuttomat:

 • Tilalta saa maksuttomia tehtäviä opettajan johdolla toteutettavaan retkeen (metsänvartijakierros) sekä tilakierrokseen (ruisleivän synty -pihasuunnistus). Ei vaadi ennakkovarausta.
  • Ruisleivän synty -pihasuunnistus: Sopii erityisesti 5-10 vuotiaille. Lapset suunnistavat pihapiirin rakennuksiin etsimään ruisleivän syntyyn liittyviä työkaluja.
  • Metsänvartijakierros: Luontopolun varrella on kahdeksan rastia, joissa kerrotaan metsänvartijan työstä ja tehdään siihen liittyviä tehtäviä.

Jos haluat ryhmäopastuksen aukioloaikojen ulkopuolella 7.5. – 15.9. 2024, voit tiedustella opastusta yrittäjiltä. Yrittäjät hinnoittelevat opastuksensa itse.

Tapahtumat

Vierailijat voivat osallistua talon arkisiin askareisiin sekä kasvukauden aikana järjestettäviin talkoisiin ja työnäytöksiin, joista saa lisätietoa Ajankohtaista-sivulta.

Korteniemen piha-alue

Korteniemen 1800- ja 1900-lukujen taitteessa valmistuneet rakennukset ovat alkuperäsillä paikoillaan Liesjärven rannalla. Perinteisin menetelmin viljeltävät pellot ja suomalaisten alkuperäisrotujen laiduntamat niityt pitävät maiseman avoimena. Laidunnuksesta ja niitosta on hyötynyt kaunis ketoneilikka, joka laajentaa kasvualaansa pikkuhiljaa.

Kolme vuohta voikukkaniityllä. Taustalla punainen torppa, riukuaitaa ja metsänreunaa.

Luontopolut

Korteniemestä lähtee puolentoista kilometrin pituinen Ahonnokan luontopolku sekä viitoitettuja polkuja Liesjärven kansallispuistoon.

Esteettömät palvelut

Nainen istuu punaisen tuvan edessä kehräämässä pellavalankaa rukilla.

 • Korteniemen pihapiiriin pääsee noin 200 metrin päässä sijaitsevalta pysäköintialueelta pyörätuolilla, mutta avustaja on hyvä olla mukana. Pyörätuolin käyttäjät voivat myös ajaa autolla aivan pihapiirin tuntumaan.
 • Pysäköintialueella on esteetön kuivakäymälä.
 • Tupaan pääsee pyörätuolilla pyynnöstä asennettavia luiskia pitkin, jos avustaja on mukana.

Kohdetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/korteniemi

Yhteystiedot

Osoite
Korteniemen perinnetila, Liesjärven kansallispuisto, Korteniementie 270, 31350 Liesjärvi

Puhelin
Metsähallituksen asiakaspalvelu, puh. 0206 39 5270 (0,00€/min + pvm/mpm)

Sähköposti
sisasuomi(at)metsa.fi

Perinnetilan toiminnasta vastaa Metsähallitus.

Ajankohtaista

Tapahtumat, uutiset ja sosiaalinen media. Lue lisää ajankohtaista-sivulta.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Korteniemen kartan Retkikartta.fi:ssä.

Korteniemen perinnetilan esite


Pdf 1,2 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Vinkit lasten kanssa retkeilyyn 

Retkeilyn ABC: lasten kanssa retkelle

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää