Rapolan linnavuori

Rapolanharju. Kuva: Valkeakosken kaupunki
Metsähallituksen hoitamien historiakohteiden tunnusSuomen suurimman linnavuoren jyhkeiltä valleilta Vanajavedelle tähyillessäsi tunnet menneisyyden kosketuksen. Muinaiset ihmiset asettuivat Rapolanharjun maisemiin 400-luvulla ja maanittelivat sato-onnea uhrilahjoin, jotka he asettelivat kuppikiviin kovertamiinsa koloihin. Vainajansa nämä esi-isämme hautasivat kiviröykkiöihin harjun kupeeseen. Ennen uutta tuhatlukua komean harjun laki varustettiin linnavuoreksi, turvapaikaksi vihollisen varalta.  Tule Rapolanharjulle eläytymään entisajan asukkaiden tunnelmiin!

Rapolan linnavuorella kuljet esi-isien jalanjäljissä

Rapolan linnavuoren sijainti SuomessaSijainti: Pirkanmaa, Valkeakoski (www.valkeakoski.fi)

Vieraile: Rapolan linnavuorelle ja muinaisjäännösalueelle on vapaa pääsy. Voipaalan taidekeskuksen ilmainen Rapalum-näyttely on avoinna toukokuusta syyskuun loppuun tilauksesta. Yleisöopastuksia saatavilla. Lue lisää 

Ohjeet ja säännöt: Rapolan linnavuori on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla (www.finlex.fi). Lisäksi tulenteko on kielletty.

Tekemistä ja näkemistä: Suomen suurin linnavuori, rautakautiset asuinpaikat, muinaispelto, uhri- eli kuppikivet ja kalmistot. Kansallis- ja kulttuurimaisemia ja arvokasta luontoa. Patikointireittejä (1,6 km ja 6 km). Lue lisää

Palvelut: Kahvila, myyntituotteita, WC, esteetön WC. Saatavilla yhteistyötahojen palveluja. Lue lisää

Soveltuvuus: Huippukohde historiasta kiinnostuneille ja jylhien maisemien ystäville. Maasto on epätasaista ja vaikeakuluista, eikä Rapolanharjulle pääse pyörätuolilla. Liikuntaesteisten ja näkövammaisten on suositeltavaa ottaa mukaansa avustaja. Rapalum-näyttelyyn on esteetön pääsy. 

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/rapola.