Rapolan linnavuori

Puurakenne kuljettaa näköalapaikalle. Maisemassa siintää järvi.

Suomen suurimman linnavuoren jyhkeiltä valleilta Vanajavedelle tähyillessäsi tunnet menneisyyden kosketuksen. Muinaiset ihmiset asettuivat Rapolanharjun maisemiin 400-luvulla ja maanittelivat sato-onnea uhrilahjoin, jotka he asettelivat kuppikiviin kovertamiinsa koloihin. Vainajansa nämä esi-isämme hautasivat kiviröykkiöihin harjun kupeeseen. Ennen uutta tuhatlukua komean harjun laki varustettiin linnavuoreksi, turvapaikaksi vihollisen varalta. Tule Rapolanharjulle eläytymään entisajan asukkaiden tunnelmiin!

Rapolan linnavuorella kuljet esi-isien jalanjäljissä

Rapolan linnavuoren sijainti SuomessaSijainti: Pirkanmaa, Valkeakoski

Vieraile: Rapolan linnavuorelle ja muinaisjäännösalueelle on vapaa pääsy. Voipaalan taidekeskuksen ilmainen Rapalum-näyttely on avoinna toukokuusta syyskuun loppuun tilauksesta. Yleisöopastuksia saatavilla. Lue lisää 

Ohjeet ja säännöt: Rapolan linnavuori on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla (finlex.fi). Lisäksi tulenteko ja leiriytyminen muinaisjäännösalueella on kielletty.

Tekemistä ja näkemistä: Suomen suurin linnavuori, rautakautiset asuinpaikat, muinaispelto, uhri- eli kuppikivet ja kalmistot. Kansallis- ja kulttuurimaisemia ja arvokasta luontoa. Patikointireittejä (1,6 km ja 6 km). Lue lisää

Palvelut: Kahvila, myyntituotteita, WC, esteetön WC. Saatavilla yhteistyötahojen palveluja. Lue lisää

Soveltuvuus: Huippukohde historiasta kiinnostuneille ja jylhien maisemien ystäville. Maasto on epätasaista ja vaikeakuluista, eikä Rapolanharjulle pääse pyörätuolilla. Rapalum-näyttelyyn on esteetön pääsy. 

Kohdetta hoitaa: Metsähallitus, Järvi-Suomen Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/rapola

Asiakaspalvelu

Metsähallitus
Puh. 0206 39 5270 (ma - pe klo 9 - 15)
sisasuomi(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Rapolan kartan Retkikartta.fi:ssä.

Tutustu mobiilioppaaseen!

Kädessä kännykkä, jossa näkyy mobiiliopas. Avaa lisätietoja kohteesta.

Mobiiliopas (lightsonmobiili.fi) tarjoaa lisätietoja ja uusia kuvakulmia videoiden, kuvien ja muun sisällön avulla. Maastossa pääset oppaan sisältöihin suoraan opastauluista löytyvien QR-koodien ja NFC-tunnisteiden kautta. Opas on selainpohjainen ja toimii kännykässä ilman erillistä sovellusta.