Äkässaivo ja Seitapahta

Äkässaivo on kaunis Saivojärvi Äkäsjoen mutkassa. Kuva: Maarit Kyöstilä.

Äkäsaivon ja Seitapahdan sijainti Suomessa.Lappi, Länsi-Lappi
Muonio (www.muonio.fi)
Äkässaivon suojelumetsä, 68 ha

Saamelaisten muinaiset pyhät paikat - jyrkkäseinäinen Äkässaivo ja sen rannalla oleva valtavan suuri seitakivi - sijaitsevat Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tuntumassa Muoniossa. Niihin pääsee tutustumaan alueen luonnosta ja historiasta kertovaa luontopolkua, Saivonkierrosta, pitkin.

Vaikuttava Äkässaivo

Äkässaivo, jäätikköjokien kuluttama kanjoni kallioseinämineen ja saivon viereinen seitakivi sijaitsevat Äkäsjoen varrella kymmenisen kilometriä Äkäslompolosta pohjoiseen. Kirkkopahdaksikin kutsuttu Seitapahta yllättää koollaan: kymmenen metriä leveä kalliopaasi on korkeimmillaan 30 metriä. Saivo seitapahtoineen on saamelaisten vanha palvonta- ja uhripaikka. Samuli Paulaharju pitää Äkässaivoa jopa Pakasaivoa mahtavampana ja semmoisena vetenä, "etteivät kaikki uskalla mennä sitä katsomaankaan, eivät heikkoveriset ainakaan: siinä on näet niin kauhistavat pahtaseinät. Toisella puolella on korkea Kirkkopahta, toisella hirveä Hammaspahta, ja ylpeiden kallioseinien välitse juoksee saivosta kapea väylä Äkäsjokeen." (Lapin muisteluksia 1922).

Seitapahta kohoaa Äkässaivon rannasta. Se on muinaisjäännös, jonne ei saa kiivetä. Kuva: Maarit Kyöstilä.


Äkässaivo kuuluu saivojärviin

Äkässaivon kaltaiset syvät ja kirkasvetiset tunturijärvet ja -lammet, saivot, ovat tyypillisiä Länsi-Lapin alueelle. Usein saivot ovat lähteestä vetensä saavia järviä eikä niihin tai niistä laske pois jokea. Erikoisiin saivoihin on liittynyt uskomuksia mm. haltijoista ja ylösalaisesta saivokansan maailmasta. Saivojen on uskottu olevan kaksipohjaisia ja kalojen välillä katoavan alempiin vesiin.

"Niin kirkas on saivon (Äkässaivon) vesi, että kalatkin näkyvät niin syvältä, ettei niitä ylettyisi iskemään, vaikka olisi kuinka pitkä arina. Saivon syvyyttä ei tiedä kukaan, eikä sitä uskalla ruveta mittaamaankaan. Äkäslompolon Heikki-vainaja kerran yritti mitata laskien nuoraa monta syltä, eikä tavannut pohjaa. Mutta silloin tuli haltija sanomaan Heikille: - Jos vielä toisen kerran tulet mittaamaan, niin tulet itse perässä." (Paulaharju, Lapin muisteluksia 1922)

Valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö

Äkässaivon muinaisjäännösalue kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin. Alue on Metsähallituksen päätöksellä suojeltu suojelumetsä. Äkässaivo ja Seitapahta ovat arvokkaita muinaismuistokohteita. Alueen maaperää ei saa vahingoittaa. Pysyttelethän siksi reitillä. Muinaisjäännökset ovat muinaismuistolain (www.finlex.fi) nojalla rauhoitettuja ja niiden vahingoittaminen on kielletty. 

Muinaismuistolaki kieltää kaiken muinaisjäännöksen vahingoittamisen ja siihen kajoamisen. Järven pohjaa ja rantoja ei saa kaivaa, eikä järvestä tai ympäristöstä saa kerätä esineitä, kiviä, puuta tai muuta irtainta tavaraa. Kallioilla ei saa kiipeillä rapautumisen estämiseksi ja lajiston suojelemiseksi. Jos paikalla havaitsee vanhoja esineitä, niistä voi ottaa valokuvan ja koordinaatin, ja lähettää tiedot Museovirastolle, mutta esineisiin ei pidä koskea.

Lähialueelta löytyy myös muita tunnettuja saamelaisten pyhiä paikkoja, mm. Pakasaivo sekä Kirkkopahdan seitakivi. Lue lisää saivojärvistä ja seidoista.
 

Pakasaivo on kuuluisa historiallinen nähtävyyskohde. Kuva: Seija Olkkonen.

Aukioloajat

Äkässaivoon ja seitakiveen voi tutustua vapaasti ympäri vuoden. Kesällä alueella on luontopolku, Saivonkierros. Talvella kohteelle voi poiketa Äkäslompolo - Peurakaltio -ladulta. Alueella ei ole henkilökuntaa.

Yhteystiedot

Lisätietoja kohteesta saa Yllästunturin luontokeskus Kellokkaasta.

Kulkuyhteydet

Kohteeseen vievän Saivonkierroksen luontopolun pysäköintialueelle on Äkäslompolosta matkaa noin 13 km, Kittilästä noin 40 km ja Muoniosta noin 45 km. Kolarista pysäköintialueelle on matkaa noin 50 km. Maantieltä on opastus Saivonkierroksen lähtöpaikalle.

Autolla

 • Kittilästä päin tultaessa heti kirkonkylän pohjoispuolelta käännytään Ylläsjärvelle vievälle tielle (nro 939). Noin 8 km päästä käännytään oikealle tielle nro 9403, jota ajetaan noin 30 km ja käännytään pian Äkäsjoen ylityksen jälkeen vasemmalle Saivonkierroksen pysäköintialueelle.
 • Muonio - Kittilä -tietä (nro 79) tultaessa käännytään Muotkavaaran kohdalta Äkäslompolon tielle (nro 940). Ajetaan noin 22 km ja pian Tiurajärven kylän jälkeen käännytään Kittilän tielle (nro 9403). Ajetaan vielä noin 2,5 km ja käännytään ennen Äkäsjokea oikealle Saivonkierroksen pysäköintialueelle.
 • Kolarista päin tultaessa tieltä nro 21 (E8) käännytään noin 10 km kirkonkylän pohjoispuolelta Äkäslompolon tielle (nro 940), jota ajetaan Äkäslompolon kylän ohi noin 10 km ja käännytään Kittilän tielle (nro 9403). Ajetaan vielä noin 2,5 km ja käännytään ennen Äkäsjokea oikealle Saivonkierroksen pysäköintialueelle.

Julkiset kulkuyhteydet

 • Kohteeseen ei pääse julkisilla kulkuvälineillä. Lähimmäksi kohdetta, noin 15 km:n päähän Äkäslompoloon pääsee linja-autolla Kolarista, Kittilästä ja Leviltä. Aikataulut löytyvät Matkahuollon (www.matkahuolto.fi) verkkosivuilta. Kolariin kulkee juna (www.vr.fi), ja Kolarista pääsee Äkäslompoloon linja-autolla.

Kartat

Sähköiset kartat

Muut kartat

 • Maastokartta, numero U424, 1:50 000. Karttakeskus 2007. Kartan voi ostaa mm. Karttakeskukselta ja Maanmittaustoimistoista.
 • GT tiekartta 14, 1:250 000. Karttakeskus 2007. Kartan voi ostaa Karttakeskukselta ja Maanmittaustoimistoista.

Karttojen myyntipaikat

Palvelut

Reitit ja tulentekopaikka

 • Äkässaivoon ja seitakiveen pääsee helpoiten tutustumaan luontopolkua, Saivonkierrosta pitkin. Saivonkierros lähtee pysäköintialueelta maantien varresta. Luontopolun opastustauluissa kerrotaan alueen metsä- ja vesiluonnon lisäksi polun varren historiallisista kohteista. Opastustaulujen tekstit ovat suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Saivonkierroksen pituus on noin 3 km ja sitä pitkin on Äkässaivolle kävellen reilut 1,5 km. Reitin kosteimmat kohdat on pitkostettu.
 • Äkässaivon vieressä on kota ja tulentekopaikka. Alueella on myös kuivakäymälä.
 • Saivonkierrokselta on yhdysreitti Ylläs - Olos ja Ylläs - Pallas -kesäretkeilyreiteille. Lähistöllä kulkee talvella Äkäslompolo - Peurakaltio -latu. Lisätietoa reiteistä löytyy Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sivuilta.

Äkässaivolla on kota ja ulkotulipaikka tulistelua ja eväiden syöntiä varten. Kuva: Maarit Kyöstilä.

Kahvila-, ravintola- ja majoituspalvelut

 • Yllästunturin luontokeskus Kellokkaasta saa retkeilytiedon lisäksi mm. kahvila-, ravintola- ja matkailuneuvontapalveluita. Keskuksessa on "Meän elämää" -nimisen perusnäyttelyn lisäksi mm. vaihtuvia taidenäyttelyitä.
 • Ylläksen matkailualueella on runsaasti kahvila-, ravintola- ja majoituspalveluja. Lisätietoa alueen palveluista löytyy Ylläksen (www.yllas.fi) verkkosivuilta.

Liikuntaesteisten palvelut

 • Kohteessa ei ole liikuntaesteisille soveltuvia palveluita.

Kalastus

Muita käyntikohteita lähistöllä

ämän sivun osoite on www.luontoon.fi/akassaivo.

Lähikohteita

Kurjenpolven hautausmaa