Tiaisen torppa

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..
Pihapiirin keskellä harmaa rakennus. Taaempana näkyy puita, joiden lävitse näkyy sininen järvi. Vasemmalla vihreälehtinen koivu.

Kainuu, Puolanka

Tiaisen kruununmetsätorppa on entisaikaisin materiaalein ja työmenetelmin alkuperäiseen asuunsa kunnostettu historiallisesti arvokas tutustumiskohde Puolangan kunnan Kalhamanjärven rannalla. Täällä voit kokea minkälaista elämä näillä Kainuun takamailla oli vielä pitkälle 1900-luvun puolelle asti.

Tiaisen torpan historia

1800-luvulle tultaessa väkimäärä Kainuussa kasvoi voimakkaasti, eivätkä entiset asumukset enää riittäneet majoittamaan kaikkia, samalla kun entiset elinkeinot eivät riittäneet ruokkimaan uusia ihmisiä. Oli muutettava muualle. Kruunun metsissä oli tilaa, rakennuspuuta ja riistaa. Kiusaus näiden yhteisten alueiden maksuttomaan hyödyntämiseen kävi usein ylivoimaiseksi, ja niinpä kruunun korpiin nousi 1800-luvun kuluessa tuhansia pieniä mökkejä pienine viljelyksineen, ilman että kukaan muisti kertoa mitään kruunun virkamiehille. Ja jos viranomaiset asiasta tiesivätkin, eivät he asiaan juurikaan puuttuneet. Yksi näistä asumuksista oli Tiaisen torppa. Pieni ja vaatimaton paritupa, muutama piharakennus ja joitain kymmeniä aareja peltoa kauniilla Kalhamajärven rantatörmällä.

Lisätietoja Tiaisen torpasta:

 Aukioloajat

  • Tiaisen torpalla ei ole henkilökuntaa.
  • Kohteeseen on vapaa pääsy.
  • Pihapiiriin voi tutustua omatoimisesti milloin tahansa. Rakennukset ovat lukittuja. Sisätioloihin voi tutustua erilaisten Tiaisen Torpalla järjestettyjen tapahtumien yhteydessä.

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet

Autolla

  • Tiaisen torpalle ajetaan kätevimmin Puolanka - Pudasjärvi -tieltä (tie 78) kääntymällä Lupposentielle ja ajamalla sitä 12km, jolloin käännytään taas vasemmalle, kunnes 1,3 km ajon jälkeen ollaan Tiaisen torpan pysäköintialueella. Lupposentien risteys on yhdeksän kilometrin etäisyydellä Puolangalta. Risteyksessä on opastaulut Tiaiselle. Samoin Lupposentieltä torpalle kääntyvässä risteyksessä on opaste Kalhamanjärven rannalla olevalle torpalle. 

  • Tiaiselle pääsee metsäautotietä pitkin myös Olvassuon Kirkaslammen luontokohteelta ajamalla länteen päin lähtevää, Lupposentielle päätyvää metsäautotietä. Etäisyys Kirkaslammelta Tiaisen torpalle, Kalhamanjärven rantaan, on 22 km.

Julkiset kulkuyhteydet

  • Tiaisen torpalle ei pääse julkisilla liikennevälineillä.

Kartat

Palvelut

Pysyvä näyttely

Tiaisen torpan kamariin rakennettiin vuonna 2003 valokuvanäyttely, jossa valokuvien ja niitä tukevan tarinan myötä kerrotaan viitteellisesti torpan kehityskertomus perustamisajoista nykypäivään asti. Näyttelyn kuvamateriaali on pääosin Jorma Luhdan tuotantoa. Päärakennus on lukittu ja näyttelyyn voi tutustua erilaisten järjestettyjen tapahtumien yhteydessä.

Jätehuolto

Maatuvat jätteet laitetaan käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Piha-alue

  • Tiaisen torpan pysäköintialue on tien varressa sata metriä ennen varsinaista torppamiljöötä. Pysäköintipaikan yhteydessä on opastuspiste, jossa kerrotaan Tiaisen torpan rakennuksista ja historiasta sekä lähistöllä olevista luontomatkailukohteista, kuten Olvassuosta ja Iso Tilansuo-Housusuosta (ymparisto.fi).
  • Pysäköintialueen yhteydessä on myös puuvarasto ja kompostoiva käymälä.
  • Tulentekopaikka on järven rannalla, lähellä pysäköintialuetta sekin.

Kahvila- ja ravintolapalvelut

Lähimmät kahvila- ja ravintolapalvelut löytyvät Puolangan kirkonkylästä (puolanka.fi).

Liikuntaesteisten palvelut

Torpan pihaan on mahdollista ajaa autolla, ja pihanurmella on mahdollista liikkua pyörätuolilla. Sisään torppaan ei pääse pyörätuolilla ilman avustajaa.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/tiaisentorppa

Asiakaspalvelu 

Kuhmon luontokeskus Petola 
Puh. 0206 39 6380 ja 040 825 6060 
petola(at)metsa.fi

Metsähallituksen valtakunnallinen asiakaspalvelunumero 0206 39 4020.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Tiaisen torpan sijainnin Retkikartta.fi:ssä.