Täyssinän rauhan rajakivet

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.
Kiven kyljestä erottuu kaiverrettuja merkintöjä.

Itä-Suomi, Pohjois-Savo
Kuopio, Rautavaara, Sotkamo 
Pisan luonnonsuojelualue, Tiilikkajärven kansallispuisto

Pisan luonnonsuojelualueella ja Tiilikkajärven kansallispuistossa on Täyssinän rauhan rajakivet. Yli 400 vuotta sitten solmitun rauhan rajapyykkiin pääsee helpoimmin tutustumaan Pisan huipulla.

Pohjois-Savo oli muinoin Ruotsi-Suomen ja Venäjän välistä rajaseutua, jonka omistuksesta sodittiin. Vuonna 1595 solmittiin Täyssinän rauha, jossa Ruotsi-Suomen valtakunnan raja siirtyi idemmäksi. Muuttuneista rajoista kertovat rajakivet ovat arvokas muisto menneiltä ajoilta. Rajamerkit ovatkin muinaismuistolailla rauhoitettuja.

Täyssinän rauhan raja kulki Pisan huipun kautta. Pisan laella on edelleenkin silloinen rajapyykki, jossa näkyvät Savon ja Pohjanmaan rajakomissioiden merkit. Kallioon on hakattu vuosiluku 1595, Ruotsin valtakunnan kolme kruunua ja rajavaltuutettujen nimikirjaimet sekä venäläisiä edustava ortodoksinen risti.

Raja kulki Tiilikkajärven kautta, ja järvessä on edelleen nähtävissä rajakivi. Rajapyykissä on Ruotsi-Suomen valtakunnan tunnuksena kruunu ja Venäjän valtakunnan symbolina on risti.

Täyssinän rauha

Vuonna 1570 alkanut sota oli osa Ruotsin idänpolitiikkaa. Ruotsi ja Venäjä taistelivat Karjalanja Inkerin hallinnasta. Kansaa koetellut niin sanottu pitkäviha kesti 25 vuotta.

Toukokuussa vuonna 1595 solmittu Täyssinän rauha merkitsi savolaisille paljon, koska siinä tunnustettiin Pähkinäsaaren rauhan (1323) jälkeen syntyneiden uudisasutusten kuuluminen Ruotsin valtakuntaan. Uusi raja merkittiin maastoon tärkeimmille rajapaikoille, mutta Täyssinän rauhan raja ehti olla valtakuntien rajana vain 22 vuotta.

Vanhoihin asuihin pukeutuneita henkilöitä osin talvisessa metsämaastossa.

Kulkuyhteydet ja kartat

Palvelut

Kohdetta hoitaa: Metsähallitus, Järvi-Suomen Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/tayssinanrauhanrajakivet

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa kohteen kartan Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa hiihtäjä nostaa roskan ladulta.

1. Kunnioita luontoa.

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää