Vallisaari

15.10.2019
Saari on suljettu talvikaudeksi. Saaressa on rantautumis- ja liikkumiskielto ajalla 30.9.2019-30.4.2020.
Vallisaari. Kuva: Evgeniy Usov.

Metsähallituksen hoitamien historiakohteiden tunnusVallisaari ja Kuninkaansaari ovat tenhoava retkikohde 20 minuutin laivamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta, Suomenlinnan naapurissa. Saaret ovat olleet satojen ihmisten koti ja työpaikka sekä tuhansien sotilaiden palveluspaikka. Linnoitukset, rakennukset ja ennätyksellinen lajirunsaus kertovat ihmisen ja villin luonnon rinnakkaiselosta. Lähde salaperäisille saarille, joilla aika tuntuu pysähtyneen!

Soveltuvuus: Koko perheen kohde. Saarilla voi liikkua lastenrattaiden kanssa, mutta reitit eivät ole esteettömiä: maasto on epätasaista ja ylämäet jyrkähköjä. Reittejä ei ole valaistu, eikä niillä ole talvikunnossapitoa. Pysy reiteillä ja huolehdi lapsista, sillä saarilla on paljon jyrkänteitä ja paikkoja, jotka uhkaavat sortua! Pukeudu maastokelpoisiin kenkiin ja vaatteisiin ja ota mukaasi eväät ja vesipullo. Huom. Työt Valli- ja Kuninkaansaarissa ovat yhä kesken: vesihuoltoa ja palveluja parannetaan, ja rakennuksille etsitään käyttöä.

HUOM: Vallisaaren kesäkausi 2019 päättyy 29.9. Vesihuoltoverkoston rakentamisurakka jatkuu saaressa loppusyksyn ajan. Saaressa on rantautumis- ja liikkumiskielto ajalla 30.9.-4.10. sekä 7.-11.10. johtuen rakentamiseen liittyvästä vanhojen räjähteiden raivaustyöstä ja työn vaatimista suojaetäisyyksistä.

Valli- ja Kuninkaansaarien vesipisteet, kuivakäymälät, piknik-pöydät ovat kävijöiden käytettävissä läpivuoden ja retkisataman palvelut sekä kahvila- ja opaspalvelut kesäaikaan. Retkisatamaan saa kiinnittyä ympäri vuoden.

Vallisaaressa on tulenteko kokonaan kielletty. 

Talvella Vallisaaressa ei ole kunnossapitoa. Polut ja laiturit saattavat olla liukkaita. Kulku saaressa tapahtuu omalla vastuulla. Huomioithan, että saaressa ei ole talvella palveluita eikä valaistusta. Hätätapauksessa soita numeroon 112.
 

Vallisaaren luonto on herkkää. Pysythän reiteillä. Tutustu Vallisaaren ohjeisiin ja sääntöihin ennen vierailua. Koirat ovat tervetulleita, mutta nelijalkaiset ystävät on pidettävä kytkettyinä.

Katso kartta (retkikartta.fi).
Kohdetta hoitaa: Metsähallitus, Rannikon Luontopalvelut.
Retkisatamaa ja kahvilaa hoitaa Juva Shipping Oy, vallisaari(at)vallisaari.fi.
Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/vallisaari.