Kappelniityn muinaisjäännösalue

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..
Suuri puinen risti. Taustalla metsää. Kappelin muistoksi pystytetty risti. Kuva: Laura Lehtonen.

Kappelniityn risti muistuttaa kävijöitä paikalla sijainneesta keskiaikaisesta kappelista. Alueella on asuttu jo kuitenkin paljon aiemmin ja Kappelniitty on vain yksi laajan peltoaukean rautakautisista muinaisjäännösalueista. Menneisyyden merkit ovat etenkin kesällä kasvillisuuden suojissa, mutta laajan peltoaukean äärellä herkkävaistoinen kävijä voi aistia vuosisataisen maanviljelykulttuurin voiman.

Pyhän Henrikin pyhiinvaellusreitin varrella

Sijainti: Etelä-Suomi, Varsinais-Suomi, Pöytyä

Osoite: Haverintie 31, Pöytyä. Google Maps (googlemaps.fi)

Vieraile: Kappelniityn muinaismuistoalueeseen voi tutustua ympäri vuoden ja kohteeseen tutustuminen on maksutonta. Kohteella ei ole henkilökuntaa eikä talvikunnossapitoa.

Ohjeet ja säännöt: Kappelniityn muinaisjäännösalue on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla (finlex.fi). Lisäksi tulenteko on kielletty.

Tekemistä ja näkemistä: Kappelniitty sijaitsee Yläneen kirkonkylällä, Yläneenjoen itäpuolella, laajan peltoaukean kupeessa. Vuonna 1995 niitylle on pystytetty rautainen risti Yläneen keskiaikaisen pyhätön muistoksi. Kappelniityn kautta kulkee keskiainen pyhiinvaellusreitti, Pyhän Henrikin tie (wikipedia.fi). Ryhmäopastuksia voi tiedustella Luontokapinetista (luontokapinetti.fi).

Palvelut: Opastustaulu

Soveltuvuus: Helppo käyntikohde koko perheelle.

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/kappelniitty.

Asiakaspalvelu

Puh. 0206 39 4620
rannikko(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Kappelniityn muinaisjäännösalueen kartta Retkikartta.fi:ssä.

Samantyyppisiä kohteita

Ristinpelto

Koroistenniemi