Telkkämäen perinnetila

Telkkämäen perinnetila. Kuva: Metsähallitus.

Telkkämäen perinnetilan sijainti Suomessa

Itä-Suomi, Pohjois-Savo
Kaavi (www.kaavi.fi)
Telkkämäen luonnonsuojelualue

 

Telkkämäen luonnonsuojelualueen sydämenä on ainutlaatuinen Telkkämäen kaskiperinnetila Kaavilla. Tilaa hoidetaan perinteisin vanhan ajan menetelmin ja kaskisavut kohoavat yhä Savon suvessa.

Vanhan ajan tunnelmiin päästään jo ennen kuin saavutaan Telkkämäen talon pihaan, sillä sinne johtavaa tietä reunustavat kaavilaismalliset pisteaidat. Jo ennen 1749 alkanutta isojakoa Telkkämäellä on ollut torppa peltoineen. Virallisesti Telkkämäen palsta erkaantui Mustolanmäestä 1870-luvulla, jolloin torppaan asettui asumaan Mustolanmäen isännän poika Matti Mustonen.

Nykyinen päärakennus on peräisin 1800-luvun loppupuolelta. Talo on kunnostettu 1900-luvun alkupuolen asuun. Päärakennuksen lisäksi pihapiirissä on navetta, riihi, aitat ja savusauna. Kauniisti harmaantuneiden rakennusten lisäksi pihapiirin kuuluvat siellä laiduntavat eläimet. Joka kesä Telkkämäen laitumilla käyskentelee maatiaisrotuisia lampaita, lehmiä, kanoja ja hevosia.

Laiduntamisen ja niittämisen ansiosta Telkkämäen piha-alueet säilyvät kauniina ketoina. Telkkämäellä on jo muutaman vuoden laiduntamisen jälkeen havaittavissa niittylajiston lisääntyminen ja monipuolistuminen.

Kulkuyhteydet ja kartat

Sähköiset kartat

Palvelut

Tapahtumat

  • Telkkämäessä järjestetään vuosittain kaskeamiseen liittyviä yleisötapahtumia, kuten esimerkiksi kaskenpoltto, nauriin- ja rukiinkylvö sekä rukiinpuinti riihessä, nauriinnosto ja Puskasoitto-konsertti. Tutustu tapahtumiin.  

Luontopolut

  • Alueella on kaksi lyhyttä, alle 2 km:n pituista luontopolkua, jotka kulkevat muinaisissa ja nykyisissä kaskimaisemissa.
Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/telkkamaki.

Aukioloajat 2019

Telkkämäen opas palvelee 26.6. – 11.8, keskiviikko- sunnuntai klo. 10 - 17.

Opas päivystää Telkkämäen talolla klo 10 - 12.

Muuna aikana oppaan löytää tilan töistä talon läheisyydestä. Oppaan puh. 0400 346 469.

Telkkämäen perinnetilaan tutustuminen on maksutonta.

Asiakaspalvelu

Puh. 0206 39 5654
ukko(at)metsa.fi

Kolin luontokeskus Ukko

Telkkämäen luonnonsuojelualueen kesäoppaan puh. 0400 346 469.

Katso ohje: omalla autolla Telkkämäelle

Ajankohtaista Telkkämäellä

Yhteistyötahojen palvelut Telkkämäellä

Lähikohteita

Pisan luonnonsuojelualue