Ristinpelto

2.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..
Suuri puuristi nurmella. Taustalla metsää. Ristinpelto. Kuva: Tuija Warén.

Ristinpellossa on rautakauden lopulla ja varhaiskeskiajalla käytössä ollut pienialainen  ruumiskalmisto. Sen keskeltä  on löytynyt myös rakennuksen, kenties kappelin tai kellotapulin jäännös. Ristinpelto on saanut nimensä paikalle pystytetystä suuresta puurististä, joka on uusittu vuosikymmenestä toiseen.

Ristinpelto, varhaiskristillisen ajan hautausmaa

Sijainti: Etelä-Suomi, Varsinais-Suomi, Lieto

Osoite: Sauvolantie 26, Lieto

Vieraile: Ristinpellon kalmistoon voi tutustua ympäri vuoden ja kohteeseen tutustuminen on maksutonta. Kohteella ei ole henkilökuntaa eikä talvikunnossapitoa.

Ohjeet ja säännöt: Ristinpelto on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla (finlex.fi). Lisäksi tulenteko on kielletty.

Tekemistä ja näkemistä: Ristinpelto sijaitsee hiekkaisella kumpareella Aurajoen läheisyydessä. Pieni hautausmaa (35 x25 m) rajoittuu kolmelta sivulta matalaan kivivalliin. Keskelle peltoa on pystytetty suuri puinen risti, jossa olevassa pronssilaatassa lukee "Kristinuskon aamunsarastuksessa tänne siunattujen vainajien muistoksi".

Palvelut: Opastustaulu

Soveltuvuus: Helppo käyntikohde  koko perheelle. Ei sovellu liikuntaesteisille.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/ristinpelto

Asiakaspalvelu

Puh. 0206 39 4620
rannikko(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Ristinpellon kartta Retkikartta.fi:ssä.