Hauensuolen kalliopiirrokset

Tullisaaren kallioiden viimeisimmät kaiverrukset ovat 1970-luvulta ja 1980-luvun alusta. Kuva: Hans-Erik Nyman

Etelä-Suomi, UusimaaHauensuolen sijainti Suomessa © Metsähallitus 2011
Hanko (www.hanko.fi)
Tulliniemen luonnonsuojelualue, Tullisaari

Hauensuolen suojaisan luonnonsataman kallioihin ovat merenkävijät aikojen saatossa kaivertaneet vaakunoita, merkkejä ja tarinoita odotellessaan purjehduskelin parantumista. Tämä ainutlaatuinen "merenkävijöiden vieraskirja" on edelleenkin nähtävillä Hangon Tullisaaren kallioissa.

Kaksi pientä saarta vieri vieressä Hangon Tulliniemen edustalla jättävät väliinsä salmen, joka on kapea kuin kalan suoli. Hauensuoli (Gäddtarmen) on ollut jo keskiajalta lähtien tunnettu Hankoniemeä kiertävien tai Suomenlahden yli Tallinnaan suuntaavien laivojen suojaisana etappipaikkana. Suotuisia tuulia odotellessaan purjehtijat ovat kuluttaneet aikaa hakkaamalla rantakallioihin nimiään ja muita merkkejä. Vanhimmat kaiverrukset ovat 1400-luvulta. Hauensuolesta löytyvät monien aatelissukujen vaakunat sekä Ruotsin kuninkaiden nimet ja kruunujen kuvat. Nimenkirjoitusperinnettä on jatkettu myöhemmälläkin ajalla, kalliossa ovat mm. Suomen leijonavaakuna ja presidentti Urho Kekkosen nimikaiverrus. Yhteensä Hauensuolesta on luetteloitu yli 600 hakattua merkintää. Nykyään piirrosalue on rauhoitettu muinaismuistolailla.

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet ja kartat

Hauensuolen kalliopiirrokset ovat Tullisaaressa, joka sijaitsee Tulliniemen merivartioaseman eteläpuolella. Hangon Itä- eli vierassatamasta on vesitse matkaa kohteelle neljä kilometriä.

Hauensuolen kulkuyhteyskartta © Metsähallitus 2005

Veneellä

  • Tullisaaressa on vierasvenelaituri. Euref-Fin (~ WGS84) lat: 59° 48.4' lon: 22° 54.6' ETRS-TM35FIN: N: 6636960 E: 270635. Siihen kiinnittyminen ei kuitenkaan saa estää vesibussin tuloa. Koordinaatit on ilmoitettu WGS-84-koordinaatiston mukaisesti sekä ETRS-TM35FIN - tasokoordinaatistossa. Siniset merikartat (www.liikennevirasto.fi) julkaistaan kansainvälisesti käytetyssä WGS-84-koordinaattijärjestelmässä. Vihreät merikartat säilyvät nykyisessä Suomen kansallisessa KKJ-järjestelmässä.

Vesibussilla

  • Hangon Itäsatamassa on matkailuyrityksiä, jotka tekevät kesäisin säännöllisiä risteilyjä vesibussilla Hauensuoleen. Lisätietoja saa Hangon kaupungin verkkosivuilta (tourism.hanko.fi).

Sähköiset kartat

Palvelut

Palvelurakennelmat

  • Kallioilla liikkuminen on melko vaativaa vaihtelevien pinnanmuotojen takia. Erityisesti sateella kalliot ovat liukkaita.
  • Kohde ei sovellu liikuntaesteisille.
Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/hauensuoli.