Päivääniemen kalmisto

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.
Niityllä kiviröykkiön ympäröimä suuri kivi. Taustalla katajia ja lehtimetsää, jonka takana häämöttää järvi. Päivääniemi. Kuva: Tanja Tenhunen.
Metsähallituksen hoitamien historiakohteiden tunnusAstele muinaisella hautausmaalla Pyhäjärven rannalla. Päivääniemessä sijaitsee Suomen suurimpiin ja kuuluisimpiin kuuluva rautakautinen röykkiökalmisto, josta on löydetty myös kiinnostavia hautaesineitä. Seudun asukkaat hautasivat vainajansa tänne etenkin merovingiaikaan, 600–700-luvuilla ajanlaskumme alun jälkeen.

Suuri rautakautinen kalmisto Pyhäjärven rannalla

Päivääniemen sijainti SuomessaSijainti: Pirkanmaa, Lempäälä.

Osoite: Vesilahdentie 260, 37500 Vesilahti. Google Maps (googlemaps.fi). Pysäköintialueelle on liikenneopasteet Vesilahdentieltä (seututie 301).

Vieraile: Päivääniemen röykkiökalmistoon voi tutustua ympäri vuoden, ja kohteeseen tutustuminen on maksutonta. Kohteella ei ole henkilökuntaa eikä talvikunnossapitoa.

Ohjeet ja säännöt: Päivääniemen kalmisto on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla (finlex.fi). Lisäksi tulenteko on kielletty.

Tekemistä ja näkemistä: Laaja rautakautinen kalmisto – noin 130 hautaröykkiötä. Kauniit luonnonmaisemat.

Palvelut: Opastustauluja ja polku.

Soveltuvuus: Tenhoava kohde historian ystäville ja koko perheelle. Kohteella ei ole esteettömiä palveluita: maasto on epätasaista ja kohteessa on portaikko lammashaan aidan ylittämistä varten.

Kohdetta hoitaa: Metsähallitus, Järvi-Suomen Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/paivaaniemi

Asiakaspalvelu

Metsähallitus, Luontopalvelut
Puh. 0206 39 5270
sisasuomi(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Päivääniemen alueen kartan Retkikartta.fi:ssä.

Samantyyppisiä kohteita

Harola

Rapolan linnavuori

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa hiihtäjä nostaa roskan ladulta.

1. Kunnioita luontoa.

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää