Päivääniemen kalmisto

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..
Niityllä kiviröykkiön ympäröimä suuri kivi. Taustalla katajia ja lehtimetsää, jonka takana häämöttää järvi. Päivääniemi. Kuva: Tanja Tenhunen.
Metsähallituksen hoitamien historiakohteiden tunnusAstele muinaisella hautausmaalla Pyhäjärven rannalla. Päivääniemessä sijaitsee Suomen suurimpiin ja kuuluisimpiin kuuluva rautakautinen röykkiökalmisto, josta on löydetty myös kiinnostavia hautaesineitä. Seudun asukkaat hautasivat vainajansa tänne etenkin merovingiaikaan, 600–700-luvuilla ajanlaskumme alun jälkeen.

Suuri rautakautinen kalmisto Pyhäjärven rannalla

Päivääniemen sijainti SuomessaSijainti: Pirkanmaa, Lempäälä.

Osoite: Vesilahdentie 260, 37500 Vesilahti. Google Maps (googlemaps.fi). Pysäköintialueelle on liikenneopasteet Vesilahdentieltä (seututie 301).

Vieraile: Päivääniemen röykkiökalmistoon voi tutustua ympäri vuoden, ja kohteeseen tutustuminen on maksutonta. Kohteella ei ole henkilökuntaa eikä talvikunnossapitoa.

Ohjeet ja säännöt: Päivääniemen kalmisto on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla (finlex.fi). Lisäksi tulenteko on kielletty.

Tekemistä ja näkemistä: Laaja rautakautinen kalmisto – noin 130 hautaröykkiötä. Kauniit luonnonmaisemat.

Palvelut: Opastustauluja ja polku.

Soveltuvuus: Tenhoava kohde historian ystäville ja koko perheelle. Kohde ei sovellu liikuntaesteisille: maasto on epätasaista ja kohteessa on portaikko lammashaan aidan ylittämistä varten.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/paivaaniemi

Asiakaspalvelu

Metsähallitus, Luontopalvelut
Puh. 0206 39 5270
sisasuomi(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Päivääniemen alueen kartan Retkikartta.fi:ssä.

Samantyyppisiä kohteita

Harola

Rapolan linnavuori