Kurjenpolven hautausmaa

2.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..
Etualalla aidattu alue. Taustalla syksyinen järvimaisema.

Kurjenpolven kalmistoon haudattiin vainajia ainakin 1600- ja 1700-luvuilla. Täällä mahtavan Ounasjoen rannalla pääsivät haudan lepoon niin saamelaiset kuin etelästä alun perin tullut väki. Muinoin rakennetut hirsiset hautarakennelmat erottuvat nykyään painanteina ja muistuttavat sukupolvien ketjusta.

Viimeinen leposija Ounasjoen rannalla

Sijainti: Länsi-Lappi, Kittilä

Osoite: Koirasuvannontie 45, 99100 Kittilä

Vieraile: Kurjenpolven hautausmaahan voi tutustua parhaiten kesä- ja syysaikaan. Kohteeseen tutustuminen on maksutonta. Kohteella ei ole henkilökuntaa eikä talvikunnossapitoa.

Ohjeet ja säännöt: Kurjenpolven hautausmaa on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla (finlex.fi). Lisäksi tulenteko on kielletty.

Tekemistä ja näkemistä: Tutustu kristilliseen, länsisuomalaista hautausperinnettä edustavaan hautausmaahan ja aisti rauha Ounasjokivarren alavissa maisemissa. Vainajat on haudattu maan sisään rakennettuihin hirsikehikoihin. Haudat erottuvat nykyään painanteina.

Palvelut: Opastustaulu.

Soveltuvuus: Tunnelmallinen ja helppokulkuinen käyntikohde. Kohde ei kuitenkaan sovellu liikuntaesteisille.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/kurjenpolvi