Kalmosärkkä

Kapea ja pitkä särkkä, jonka ranta on rapautunut. Hiekkaisen särkän päällä havupuita.

Kalmosärkällä näet ikivanhan historian jälkiä dyynillä. Täällä asuttiin jo 6000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, varhaisella kivikaudella. Monet jalat ovat painaneet jälkensä särkän hienoon hiekkaan. Historiallisella ajalla Kalmosärkällä säilytettiin vainajia odottamassa kuljetusta kirkkomaahan, mistä paikannimi yhä muistuttaa.

Esihistoriallinen asuinpaikka hienolla hiekkasärkällä

Sijainti: Oulun seutu ja Kainuu, Suomussalmi

Vieraile: Kalmosärkälle on vapaa pääsy. Alueella ei ole talvikunnossapitoa. Polku Kalmosärkälle kulkee kauniin Juntusrannan Kokkosuon yli. Saapumis- ja vierailuohjeet Kalmosärkälle

Ohjeet ja säännöt: Kalmosärkkä on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla (finlex.fi). Lisäksi tulenteko on kielletty.

Tekemistä ja näkemistä: Kiehtova esihistoriallinen asuinpaikka-alue, jolta on tehty tuhansia muinaislöytöjä. Kauniit maisemat ja hienot hiekkadyynit. Tutustu Kalmosärkän historiaan

Palvelut: Merkitty reitti (1,3 km) pysäköintialueelta Kalmosärkän reunaan, suo-osuus on pitkostettu. Särkän päällä kulkee polku. Polkujen varrella on alueesta kertovia opastetauluja. Särkän puolivälissä on huollettu tulentekopaikka polttopuineen. Kalmosärkän pohjoispäässä olevaa tulentekopaikkaa ei enää huolleta. 

Soveltuvuus: Mainio päiväretkikohde koko perheelle. Ei esteettömiä palveluita.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/kalmosarkka