Linnansaaren torppa

2.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..
Punainen vanha hirsimökki ja harmaantunut aitan pääty. Taustalla ruskasävyisiä puita.

Itä-Suomi, Etelä-Savo
Rantasalmi
Linnansaaren kansallispuisto

Linnansaaren torppa ympäristöineen on valtakunnallisesti arvokas perinnemaisema, jossa vierailevat voivat tutustua viime vuosisadan alun eloon. Saimaan saaressa kasketaan edelleen perinteisin savolaisin työmenetelmin.  

Linnansaaren torppa perustettiin 1850-luvun alussa Waahersalon kartanon maille. Torpan asukkaat kaskesivat tilan metsiä 1900-luvun alkuvuosikymmenille asti. Torppa ja sen viljelykset pyritään palauttamaan sellaisiksi kuin ne olivat Tilda ja Oskari Parviaisen asuessa torppaa 1900-luvun alussa. Torpan mailla pyritään säilyttämään ihmisen kaskiviljelykaudella aikaansaama maisema ja suojelemaan siitä riippuvaisia, nyt uhanalaisia lajeja. Kaskenpoltto torpan mailla aloitettiin uudelleen kesällä 1993.

Linnansaaren torpan kukkapenkeissä kasvoi aikoinaan lehtoakileijoja ja ruskoliljoja. Polun varteen kylvettiin esimerkiksi yksivuotisia kehäkukkia. Torpan ikkunaa koristivat verenpisara ja unelma. Nykyisin pihalla kasvaa entiseen tapaan puna- ja mustaherukkaa sekä karviaisia, humalaa, lehtoakileijoja ja ruskoliljoja. 

Lisätietoja Linnansaaren torpan historiasta.

Aukioloajat 

Linnansaaren torppa on avoinna yleisölle ympäri vuoden.

  • Linnansaaren perinnetilalla ei ole henkilökuntaa.
  • Linnansaaren perinnetilaan tutustuminen on maksutonta.

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet ja kartat

Perinnetila sijaitsee Linnansaaren kansallispuiston pääsaarella:

  • Linnansaaren kansallispuiston kulkuyhteydet ja kartta.
  • Pääsaarella on polku (0,7 km) Linnansaaren Sammakkoniemen leirintäalueelta Linnansaaren torpalle. Reitti on osin yhteinen muiden polkujen kanssa. Polun varrella kuvaillaan kaskeamisen eri vaiheita ja miten kaskeaminen on vaikuttanut luontoon.

Sähköiset kartat

Palvelut

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/linnansaarentorppa