Gustavsvärnin linnoitus

Gustavsvärnin linnoitus kesällä. Kuva: Hans-Erik Nyman

Etelä-Suomi, UusimaaGustavsvärnin sijainti Suomessa © Metsähallitus 2011
Hanko (www.hanko.fi)

Gustavsvärn eli Kustaanvarustus on osa 1700-luvulta peräisin olevaa neliosaista linnoitusta Hangossa. Saari on yhä puolustusmuurin ympäröimä ja muurin sisä- ja ulkopuolella on vieläkin jäänteitä vanhoista puolustusrakenteista.

Saarella on myös myöhemmin rakennetut majakka ja sumumerkinantoasema, jotka kertovat uudemmasta merenkulun perinteestä. Gustavsvärnin linnoitussaari on kiinnostava merellinen sotahistoriakohde, mutta siellä on syytä liikkua erittäin varovasti, koska muurit ovat paikoin huonokuntoiset. Turvallisinta on seurata laiturilta lähtevää polkua linnoituksen sisäpihalle.

Gustavsvärnin maisemaa. Kuva Hans-Erik Nyman

Kun tarkastelee Itämeren alueen karttaa, on helppo ymmärtää, miksi Hankoniemen hallinnasta on taisteltu. Hankoniemeltä käsin on ollut mahdollista valvoa ja hallita pohjoisen Suomenlahden merenkulkua, niin kaupankäyntiä kuin sotilaallista toimintaa. Tämä on tehnyt siitä halutun sillanpääaseman, jota ovat pitäneet vuoroin Ruotsi, Venäjä ja Neuvostoliitto sekä Suomi.

Gustavsvärn on Hangon vanhan neliosaisen linnoituksen suurin ja parhaiten säilynyt osa. Mantereenpuolelta merta vartioi Kuningattarenvuori, ja saarista oli linnoitettu Gustavsvärnin lisäksi Meijerfeldt ja Kustaa Aadolf. Mantereella linnoituksesta on enää vähän jälkiä, mutta varustuksia puolustusmuureineen löytyy yhä Kustaa Adolfin ja Gustavsvärnin saarilta.

Yhteystiedot

Gustavsvärn on auki ympäri vuoden, mutta merelliset olosuhteet asettavat saarelle kulkemiselle omat rajoituksensa. Gustavsvärnissä ei ole henkilökuntaa. Saarelle on vapaa pääsy.

Saaressa sijaitseva sumusireeninhoitajan talo ympäristöineen on vuokrattu Suomen Majakkaseuralle (www.majakkaseura.fi). Majakkaseura myy kesäisin talossa mm. matkamuistoja kuten Gustavsvärn-historiikkia, postikortteja ja majakkajulisteita.

Lisätietoja kohteesta saa Tammisaaren luontokeskuksesta ja Hangon kaupungin matkailutoimiston verkkosivuilta (tourism.hanko.fi).

Kulkuyhteydet ja kartat

Gustafsvärniin (Euref-Fin (~ WGS84) lat: 59° 48.04' lon: 22° 56.54' ETRS-TM35FIN: N: 6636181 E: 272406) pääsee ainoastaan meriteitse. Koordinaatit on ilmoitettu WGS-84-koordinaatiston mukaisesti sekä ETRS-TM35FIN - tasokoordinaatistossa. Siniset merikartat (www.liikennevirasto.fi) julkaistaan kansainvälisesti käytetyssä WGS-84-koordinaattijärjestelmässä. Vihreät merikartat säilyvät nykyisessä Suomen kansallisessa KKJ-järjestelmässä.

Gustavsvärnin kulkuyhteyskartta © Metsähallitus 2005

Veneellä

  • Gustafsvärnin laituriin saa kiinnittyä silloin, kun se ei ole varattu risteilyaluksille.

Vesibussilla

Sähköiset kartat

Liikuntaesteisten palvelut

Gustavsvärnillä ei ole liikuntaesteisten palveluita. Linnakkeen maasto on vaikeakulkuista ja saarelle rantautumien haastavaa.

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/gustavsvarn.