Mattilan tila

Vanha puurakennus ja sen piha aurinkoisessa kesäpäivässä. Mattila. Kuva: Tero Karjalainen.

Itä-Suomi, Pohjois-Karjala, Lieksa
Kolin kansallispuisto

Kolin kansallispuistossa sijaitseva Mattilan tila on ollut kiinteä osa seudun asutus- ja kulttuurihistoriaa 1700-luvulta lähtien. Nykyisin Mattilan vanhaa pihapiiriä kulttuurimaisemineen hoidetaan perinteisin menetelmin.

Kivelästä Mattilaksi – maatilasta matkailijamajaksi

Mattilan tila on aiemmin tunnettu Kivelän tilana, joka on yksi Kolin vanhimpia tiloja. Se perustettiin kirjallisten lähteiden mukaan jo 1700-luvun puolivälissä. Kivelän tila oli valtion omistama kruununtila vuoteen 1864 asti, jolloin sen silloinen isäntä Sakari Saarelainen lunasti Kivelän itsenäiseksi perintötilaksi. Taloa alettiin kutsua Mattilaksi ilmeisesti sen seuraavan isännän Matti Turusen mukaan. Virallisissa papereissa nimenä pysyi kuitenkin Kivelä vuoteen 1935 asti.

1900-luvun alussa olivat Kolin maisemat siellä vierailleiden lukuisten taiteilijoiden töiden tuloksena kohonneet osaksi suomalaista sielunmaisemaa. Tämän kulttuurimaiseman suojelemiseksi osti Metsähallitus Kolilta maata ja vuonna 1907 myytiin myös Kivelän tila valtiolle. Seuraavana vuonna tehdyn inventaarion mukaan tilan rakennukset olivat tuolloin varsin huonossa kunnossa. Viimeistään vuonna 1920 tila vuokrattiin opettaja Antti Ryynäselle, joka rakennutti tilan nykyisen päärakennuksen. Mattila eroaa muista Kolin taloista, sillä se rakennettiin alun perinkin matkailijoiden majoittamista silmällä pitäen, ei niinkään maataloksi.

Mattilan talon kulta-aika sijoittuu 1920–30-luvuille, jolloin siellä vieraili runsaasti matkailijoita. Osa vierailijoista oli sangen merkittäviä. Talon sisustus oli tyylikäs ja kelpasi vaativammallekin vieraalle. Mattilan kaksi kaakeliuunia olivat niin hienoja, ettei vastaavia ollut yhdessäkään toisessa talossa Kolilla. Tilalla oli tuolloin myös kasvimaapalstoja, joiden pitoa Antti Ryynänen opetti kansakoulun oppilaille. Muistitiedon mukaan Mattila oli jonkinlainen Kolin kulttuurin kehto ja siellä järjestettiin monenlaisia tapahtumia sekä kyläläisten kokoontumisia.

1930-luvulla Mattila siirtyi jälleen yksityisomistukseen, kun valtio luovutti sen Antti Ryynäsen pojan hallintaan. Hän eli, toisin kuin isänsä, varsin vaatimatonta elämää harjoittaen tilalla lähinnä karjataloutta. Rakennukset alkoivat hiljalleen rapistua eikä Mattilassa enää käynyt matkailijoita. 1990-luvulla valtio hankki Mattilan jälleen omistukseensa Ryynäsen perikunnalta ja se liitettiin osaksi vasta perustettua Kolin kansallispuistoa. Mattilan rakennukset peruskorjattiin vuosina 2008–2010, jonka jälkeen tila on jälleen palvellut matkailijoita. Nykyisin Mattilassa toimii majoitus- ja ravitsemusalan yritys Kolin Keidas (kolinkeidas.com).

Mattilan pihapiiri

Mattilan pihapiiriin kuuluu päärakennus, aitta, saunarakennus, kaivo ja käymälä. Pihan länsilaidalla on vanhan navetan rauniot. Talon pohjoispuolella on kanahäkki ja lammaslaidun aitauksineen. Mattilan tilaan kuuluu 3,2 ha vanhoja peltoja ja niittyjä. Aidatulla laidunalueella tekee kesäisin maisemanhoitotyötä kymmenkunta suomalaista maatiaislammasta. Muu alue niitetään ihmisvoimin. Niitetty heinä kerätään seipäille koristeeksi. Keväästä syksyyn Mattilassa tepastelee neljä horniolaista maatiaiskanaa. Eläinten päivittäisestä hoidosta vastaa Kolin Keidas (kolinkeidas.com). Pihaa koristavat näyttävät istutukset yrttipenkkeineen. Viimeisimmät poltetut kasket ja lähivuosien kaskialat sijaitsevat aivan Mattilan ja Ollilan tilojen läheisyydessä.

Aukioloajat

Mattilan tilan vanhan ajan tunnelmaa ja levollisuutta huokuvaan pihapiiriin voit tutustua ympäri vuoden. Päärakennuksessa toimii kesäisin kahvila Café Mandala (kolinkeidas.com), joka on tilauksesta avoinna ympäri vuoden. Samalla tarjoutuu mahdollisuus tutustua myös talon sisätiloihin.

Yhteystiedot

Käyntiosoite: Ylä-Kolintie 12 B, 83960 Koli
Tiedustelut: Kolin Keidas (kolinkeidas.com), puh. 040 8650 466, kolinkeidas(at)gmail.com

Kulkuyhteydet ja kartat

Kolin kylältä Mattilaan pääsee kätevästi merkittyä reittiä pitkin jalkaisin, jolloin matkaa kertyy noin kilometri. Autolla liikkuvat ajavat Kolin kylältä Ylä-Kolintietä kilometrin, jolloin viitta osoittaa vasemmalle Mattilaan. Pian liittymän jälkeen on Ollilan, Mattilan ja Turulan yhteispysäköintialue, josta Mattilaan on noin 700 metrin kävelymatka

Palvelut

Merkityt reitit

Mattilan tila sijaitsee Kolin kansallispuiston pohjoisosassa merkittyjen retkeilyreittien varrella. Esimerkiksi entisajan kaskenpolttoa esittelevä Kaskenkierros kulkee pihan halki. Mattilan tilalta on suora yhteys myös puiston muille reiteille.

Tulentekopaikat

Lähimmät tulentekopaikat sijaitsevat Vaaralanahossa ja Turulassa, molemmat noin 500 metrin päässä Mattilasta.

Kahvila- ja ravintolapalvelut

Mattilan päärakennuksessa toimii Kolin Keitaan kahvila Café Mandala (kolinkeidas.com), joka on avoinna kesäisin ja tilauksesta avoinna ympäri vuoden. Tilauksesta myös ruoka-annoksia.  

Yöpyminen

Mattilassa on mahdollista majoittua päärakennuksen kamareissa ympäri vuoden tai luhtiaitassa 1.5.–31.10.2015 (kolinkeidas.com)

Ohjelmapalvelut, koulutukset ja kurssit

Mattila tarjoaa upeat puitteet juhlien, kokousten ja koulutusten järjestämiseen. Tilaisuuksia täydentävät Kolin Keitaan elämykselliset ohjelmapalvelut. Kolin Keidas järjestää tilauksesta opastettuja luontoretkiä sekä elämyksellisiä hetkiä luonnossa kaikenikäisille. Tiloissa toimii myös kirjoittajakoti/residenssi.

Esteettömät palvelut

Kolin keitaalle on suunnitteilla ramppi, mikä parantaa tilan esteettömyyttä huomattavasti.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/mattilantila

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Mattilan tilan kartta Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää