Latvavaaran tila

Latvavaaran tila. Kuva: Eeva Pulkkinen

Latvavaaran tilan sijainti SuomessaKainuu
Kuhmo (www.kuhmo.fi)
Ystävyyden puisto, Elimyssalon luonnonsuojelualue

Latvavaara on syrjäinen erämaatalo, jonne ei koskaan ole ollut tietä.

Latvavaaran pihapiiri ja rakennukset kertovat vaatimattomasta, luontaistalouteen perustuvasta elämästä. Se on tyypillinen esimerkki kainuulaisesta vaara-asutuksesta. Rakennukset on kunnostettu 1960-luvun asuun.

Latvavaara. Kuva: Metsähallitus/Eeva Pulkkinen

Aukioloajat

Latvavaaran pihapiiriin pääsee aina ja vieraileminen on maksutonta.

  • Talo on lukittu ja sinne pääsystä on sovittava Luontokeskus Petolan henkilökunnan kanssa. Latvavaarassa ei ole henkilökuntaa eikä sielllä voi majoittua.
  • Ystävyyden puiston palveluvarustusta on vuosien mittaan kunnostettu erilaisissa hankkeissa. Myös Latvavaaran asuinrakennus ja navetta on peruskorjattu.
  • Lisätietoja kohteesta saa Kuhmon luontokeskus Petolasta.

Kulkuyhteydet ja kartat

Autolla

  • Latvavaaraan pääsee Kuhmo - Hukkajärvi -tietä (nro 9121) Kuhmon keskustasta itään 42 km, minkä jälkeen käännytään pohjoiseen (vasemmalle) Juntintielle, jota ajetaan noin 14 km, eli runsas kilometri Saari-Kiekin pysäköintipaikan risteyksen ohi. Polun lähtöpaikalla on Elimyssalon opastetaulu. Polku Latvavaaraan lähtee oikealle kohti itää.
  • Latvavaaraan voi kulkea myös Levävaaran tilan kautta. Tällöin ajetaan Juntintietä noin 13 kilometriä ja käännytään viitoituksen mukaan Saari-Kiekin pysäköintipaikalle, joka on noin kilometrin mittaisen metsäautotien päässä. Pysäköintialueelta lähdetään retkeilyreittiä pitkin ja kuljetaan noin 1,5 km Levävaaraan. Levävaarasta johtaa polku Latvavaaraan. Polun pituus on noin 2,5 km ja se on merkitty keltaisin maalimerkein.
  • Talvella Juntin metsäautotietä ei aurata, mikäli Metsähallituksella ei ole Elimyssalon suunnalla hakkuita.
  • Elimyssalon kartta

Sähköiset kartat

Palvelut

Asiakaspalvelu ja opastus

  • Kuhmon luontokeskus Petola neuvoo, myy lupia ja esittelee Ystävyyden puiston alueita.
  • Maasto-opastusta koulu- ja päiväkotiryhmille. Kysy lisää Luontokeskus Petolasta. 

Jätehuolto

Maatuvat jätteet laitetaan käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Koululaisryhmien palvelut

Latvavaara ja Levävaara luovat sopivan ympäristön kertoa, miten syrjäisillä seuduilla aikoinaan elettiin. Lisäksi tilat yhdistävä polku tarjoaa sopivan luontoretken reitin.

Opetustuokio syksyisessä luonnossa. Kuva: Eeva Pulkkinen

Piha-alue

Merkitty reitti

Latvavaaran talo 1960-luvulla. Kuva: Martti Montonen

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/latvavaara.