Kainuu,
Kuhmo
Ystävyyden puisto, Elimyssalon luonnonsuojelualue

Levävaaran talo ja pihapiiri kertovat elämästä syrjäisellä vaaralla Kainuussa.

Levävaaran erämaatilalle ei ole koskaan ollut tietä. Tyypillisen kainuulaisen vaara-asutuksen pihapiiri ja rakennukset kertovat vaatimattomasta luontoon pohjaavasta elämästä. Maisema on avara, vaaran laella on eletty lähellä taivasta.

Lue lisää Kuhmon vaara-asutuksesta ja Levävaaran vaiheista historian aikana.

Sodan aikana Levävaaran tilan rakennukset, myös vuonna 1907 valmistunut päärakennus, poltettiin. Uudet rakennukset valmistuivat sodan jälkeisinä vuosina. Tila autioitui 1960-luvulla, mutta sittemmin rakennuksia ja pihapiiriä on kunnostettu. 

Erämaatilan pihapiiri. Oikealla suurempi päärakennus ja vasemmalla taka-alalla toinen pienempi hirsirakennus.

Levävaaran lähellä, talosta etelään lähtevän viitoitetun polun varrella on Kotijoen vesimylly. Mylly ei ole alkuperäinen, vaan se on tehty uudelleen 1990-luvulla entisen mallin mukaisesti.

Aukioloajat

 • Levävaaran pihapiiri on aina avoinna.
 • Talo on lukittu ja sinne pääsystä on sovittava Kuhmon luontokeskus Petolan henkilökunnan kanssa.
 • Levävaaran erämaatilaa on kunnostettu vuosina 2020-2022.

Huoneen molemmilla seinillä on ruutuikkuna ja keskellä nurkassa hyllykkö. Vasemmalla on punaruskea vanha pöytä ja kaksi pitkää penkkiä. Lattialla on räsymatto.

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet

Autolla

 • Retkeilyreitin eteläiselle lähtöpaikalle Saari-Kiekkiin pääsee ajamalla Kuhmo - Hukkajärvi -tietä (nro 9121) Kuhmon keskustasta itään 42 km, minkä jälkeen käännytään pohjoiseen (vasemmalle) Juntintielle, jolta käännytään 13 km:n ajon jälkeen itään (oikealle) Elimyssalon luonnonsuojelualueen viitoituksen mukaisesti. Pysäköintialue on runsaan kilometrin pituisen metsäautotien päässä. Siitä Levävaaraan kuljetaan jalan retkeilyreittiä pitkin 1,5 km.
 • Talvella Juntin metsäautotietä ei aurata, mikäli Metsähallituksella ei ole Elimyssalon suunnalla hakkuita.
 • Elimyssalon kartta

Kartat

Palvelut

 • Kuhmon luontokeskus Petola neuvoo, myy lupia ja esittelee Ystävyyden puiston alueita.
 • Maasto-opastusta koulu- ja päiväkotiryhmille. Kysy lisää Kuhmon luontokeskus Petolasta.
 • Levävaaran pihapiirissä olevaa kaivoa ei suositella käytettäväksi. Pihapiirin ulkopuolella noin 200 metrin päässä on lähde, jolle johtaa viitoitettu polku Levävaarasta pohjoiseen lähtevältä reitiltä.
 • Levävaaran navetan takana on kuivakäymälä.
 • Levävaara ei yleensä ole tarkoitettu majoittumista varten. Erikoistapauksissa, mm. koululaisryhmille yöpyminen on mahdollista järjestää. Tästä on sovittava Kuhmon luontokeskus Petolan kanssa.
 • Pihapiiriin alalaidassa, Saari-Kiekistä tulevan retkeilyreitin varressa on opastaulu suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.
 • Lisätietoja palveluista on kerrottu Elimyssalon luonnonsuojelualueen sivuilla.

Esteettömät palvelut

Levävaarassa ei ole esteettömiä palveluita.

Jätehuolto

Maatuvat jätteet laitetaan käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Levävaaran pihapiirissä kaksi rakennusta. Vasemmalla on punamullalla maalattu päärakennus ja oikealla harmaa piharakennus. Pihapiirin ympärillä metsää.

Reitit

Koululaisryhmien palvelut

Levävaara on hyvä päiväretkikohde. Se tarjoaa mahdollisuuden tutustua erämaatilan elämään 1950-luvulla. Naapuri oli kaukana, kauppa ja koulu vielä kauempana. On mielenkiintoista pohtia ja oivaltaa, miten ihmiset elivät ja tulivat toimeen selkosilla ennen kattavaa tieverkkoa ja autoja.

Mustavalkoisessa kuvassa kaksi rakennusta. Etualalla navetta, jonka edessä puiset maitokärryt. Oikealla toinen piharakennus, jonka takana on metsää.

Levävaaran ympäristö on erinomainen kohde koululaisten luontoretkille. Lisätietoja erilaisista retki- ja luonto-opastusmahdollisuuksista saa Kuhmon luontokeskus Petolasta.

Oppilasryhmä ringissä oppaan ympärillä syksyisessä metsässä.

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/levavaara

Asiakaspalvelu 

Kuhmon luontokeskus Petola 
Puh. 0206 39 6380 (0,00€/min + pvm/mpm) ja 040 825 6060 
petola(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Levävaaran sijainnin Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää