Rytivaaran kruununmetsätorppa

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..
Lumisessa talvimaisemassa kaksi rakennusta. Pihapiirin takana puustoa, jonka oksistossa lunta.

Rytivaaran sijainti Suomessa.Pohjois-Pohjanmaa
Pudasjärvi 
Syötteen kansallispuisto
 

Käynti 1800-luvulla rakennetulla Rytivaaran kruunumetsätorpalla on aikamatka metsätorpparin arkeen ja elämisen ehtoihin.

Rytivaaran torppa rakennettiin vuonna 1852 kruunun eli valtion maalle Syötteen erämaahan. Kun Metsähallitus perustettiin vuonna 1859 hallinnoimaan valtion maita, alettiin uudisasukkaiden kanssa tehdä kontrahteja eli sopimuksia, joissa määriteltiin torppareiden oikeudet ja velvollisuudet. Kruununmetsätorppa Rytivaarasta tuli virallisesti vuonna 1870, kun Matti Ollinpoika Kynsijärvi solmi torpparikontrahtin Metsähallituksen kanssa. Vaikka vuokraviljelijänä olo oli vaatimatonta, tarjosi järjestely ainakin asuinpaikan torpparille sekä hänen perheelleen.

Rytivaaran jäätyä tyhjilleen 1950-luvulla alkoi ajan hammas nakertaa torppaa ja piharakennuksia, ja ne rapistuivat nopeasti huonoon kuntoon. Vuonna 2001 Metsähallitus aloitti Rytivaaran entisöinnin, ja nyt torppa ympäristöineen säilyttää palasen mennyttä aikaa kertomassa vaatimattomista elämän ehdoista tämän päivän kulkijalle.

Vuonna 2001 aloitetussa entisöinnissä Rytivaaran torppa, keittokota, aitta, navetta-lato, sauna, talli sekä pihapiiriä ympäröinyt aita jouduttiin rakentamaan suureksi osaksi kokonaan uudelleen. Rakentamisessa pyrittiin noudattamaan mahdollisimman tarkasti entisajan menetelmiä ja säästämään vanhoista rakenteista kaikki, mikä suinkin oli vielä säästettävissä. Samalla aloitettiin myös pihapiirin hoito niittämällä. Säännöllisen niiton ansiosta pihan kasvilajisto on alkanut hiljalleen palautua, ja niityllä viihtyvät jälleen kissankello, nurmitatar sekä uhanalainen ahonoidanlukko. Auringon paahtamilla pihapiirin reunaosilla kasvaa jäkkiä eli jussinpartaa ja poimulehtiä sekä päivänkakkaraa. Vuodesta 2016 alkaen pihapiirin niitosta ovat vastanneet lampaat, joita hoitavat viikoittain vaihtuvat, vapaaehtoiset lammaspaimenet.

Torpan läheiselle Latolamminsuolle rakennettiin heinälato, niittysauna ja niittypato kuvaamaan suoniittyjen hyödyntämistä. Niihin pääsee tutustumaan lähemmin merkityllä reitillä ennen torpalle saapumista.

Rytivaaran torppa maaliskuun valossa. Kuva: Annu Tuohiluoto / Metsähallitus.

Kesällä 2013 Rytivaaran kruununmetsätorpan pihapiirissä avasi ovensa Rytituvan varaustupa, joten Rytivaarassa on nykyisin mahdollista yöpyä.

Auringonpaisteissa maisemassa on rakennuksen hiihtäjä, jolla perässään ahkio. Taustalla on toinen rakennus.

Aukioloajat

 • Rytivaaran torpan sekä piharakennusten ovet ovat auki ympäri vuoden.
 • Rakennuksiin tutustuminen on maksutonta.
 • Rytivaaran torpalla ei ole henkilökuntaa.

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet

Autolla

 • Iso-Syötteen maantieltä (nro 858) on opasteet Rytivaaran kruununmetsätorpalle, jonne on matkaa Syötekylältä noin 18 km. Opasteet johdattavat Ukonvaaran pysäköintialueelle, josta kohteeseen on matkaa 4 km polkua pitkin.

Talviretkeilyreittiä Syötteen luontokeskukselta

 • Rytivaaraan kulkee erämainen talviretkeilyreitti Syötteen luontokeskukselta talvisesongilla. Reitti on yhteen suuntaan 21 kilometriä pitkä. Rytivaara sopii talviretkikohteeksi kokeneille eränkävijöille.

Kartat

Palvelut

Yöpyminen

Jätehuolto

Maatuvat jätteet laitetaan käymälään tai kompostoriin, ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Piha-alue

 • Autolla pääsee 4 kilometrin päähän pihasta. Loppumatka kuljetaan merkittyä polkua pitkin.
 • Rytivaaran pihapiirissä on rakennuksia ja niiden sijaintia esittelevä opastustaulu.
 • Pihapiirissä voi yöpyä Rytituvan varaustuvassa, jonka yhteydessä on kuivakäymälä, puuliiteri ja sauna varaustuvassa yöpyjille. 
 • Pihapiirissä on kesällä lampaita ja varaustuvassa yöpyy lammaspaimenia.
 • Navettarakennuksen päädyssä on kuivakäymälä.
 • Saunalta lähtee polku hetteelle, ja torpalla on kaivo. Vettä ei ole tutkittu, joten sen käyttö on jokaisen omalla vastuulla.
 • Torppa rakennuksineen toimii ulkomuseon tapaan. Torpan uunia ei voi lämmittää.

Liikuntaesteisten palvelut

 • Kohteessa ei ole palveluita liikuntaesteisille.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/rytivaara

Retkikartta.fi. Rytitupa.

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)