Petkeljärven puistonvartijan maja

2.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..
Hirsirakennus. Taustalla metsää. Petkeljärven maja. Kuva: Pasi Ilkonen.

Itä-Suomi, Pohjois-Karjala
Ilomantsi
Petkeljärven kansallispuisto

Petkeljärven kansallispuistossa on puistonvartijan maja vuodelta 1960. Maja pihapiireineen on entisöity lähes alkuperäiseen asuun vuonna 2004.

Petkeljärven pieni kansallispuisto perustettiin vuonna 1956. Metsähallitus perusti syrjäiselle alueelle puistonvartijan toimen ja rakennutti majan kodiksi puistonvartijalle ja tämän perheelle. Maja oli tarkoitettu myös yöpymispaikaksi alueella liikkuville metsähallituslaisille.

Hirret majan, saunan ja aitan rakentamiseen saatiin tielinjalta, joka vedettiin nykyisten majarakennusten ohi, puiston kauniiseen Petraniemeen. Samalla perustettiin Petraniemen telttailualue grillikatoksineen. Grillikatos on edelleen pystyssä ja se on Ilomantsin ensimmäisiä retkeilyrakenteita.

Aukioloajat ja yhteystiedot

Majaan voi tutustua sopimalla etukäteen Petkeljärven retkeilykeskuksen yrittäjän kanssa. Varaukset ja tiedustelut puh. 041 436 1790.

Kulkuyhteydet ja kartat

 • Petkeljärven kansallispuiston kulkuyhteydet ja kartat
 • Maja sijaitsee Petkeljärventien varressa noin 3 km ennen Petkeljärven retkeilykeskusta.

Sähköiset kartat

Palvelut

 • Puistonvartijan majassa on tupa ja kaksi kamaria. Maja on sähköistetty. Pihassa on rantasauna laitureineen sekä ulkokäymälä. Majassa voi yöpyä 6 henkeä. Majan vuokra on 150 e / vrk. Varaukset ja tiedustelut puh. 041 436 1790 (Petkeljärven retkeilykeskuksen yrittäjä).
 • Petkeljärven retkeilykeskus:
  • Petkeljärven leirintäalue sijaitsee Petraniemen kärjessä, Petkeljärventien päässä. Tarkista aukioloajat. Varaukset ja tiedustelut puh. 041 436 1790.
  • Kanoottien ja veneiden vuokraus.

Pysyvä näyttely

Puistonvartijan majan pieni näyttely kertoo majan ja Petkeljärven kansallispuiston vaiheista.

Merkitty reitti

Kuikan Kierros -luontopolulta on yhteys Petkeljärven majalle. Luontopolulta erkanee merkitty reitti Kuikkalammen pohjoispäässä. Reitti (0,7 km) vie majalle kauniiden harjumaisemien halki Pienen Kuikkalammen itäreunaa seuraillen. Muistathan, että majaan ja sen pihapiiriin voi tutustua aukioloaikana ja muuna aikana maja on yksityisessä vuokrakäytössä!

Kahvila- ja ravintolapalvelut

 • Petkeljärven retkeilykeskuksessa on kahvila-ravintola 
  • Kahvila-ravintolassa järjestetään myös ennakkovarauksesta ryhmille ruokailut.

Koululaisryhmien palvelut

 • Lisätietoa koululaisille ja päiväkotilaisille suunnatuista palveluista Opettajan sivuilta.

Liikuntaesteisten palvelut

 • Liikuntaesteiset voivat ajaa autolla aivan majan pihapiirin aidan viereen. Pihapiiriin tutuessa on avustaja hyvä olla mukana. Pihapiirin rakennuksiin ei ole luiskia. Ranta on jyrkkä ja rantasaunalle vievät portaat.
 • Petkeljärven luontotupaan ja retkeilykeskuksen kahvila-ravintolaan pääsee pyörätuolilla avustajan kanssa.
 • Retkeilykeskuksen kahviossa on esteetön WC.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/petkeljarvenpuistonvartijanmaja