Untamalan muinaisjäännösalue

Untamalassa oli keskiajalla Varsinais-Suomen suurin kylä. Kuva: Laura Lehtonen
Metsähallituksen hoitamien historiakohteiden tunnusUntamalan kylä rakentui meren lahteen kurkottavalle niemelle ajanlaskun alussa. Rautakauden ihminen asettui meren ympäröimälle Myllymäelle. Meri on muuntunut pelloksi, mutta niemellä on rautakauden aikaisia merkkejä edelleen näkyvissä. Nykypäivänä retkeilijä voi Myllymäen laidunalueella kulkiessaan tuntea menneisyyden läsnnäolon kuppikivien, kalmistojen (0-600 jKr) ja maanviljelyyn liittyvien rakenteiden kautta.

Untamala, Kalevanpoikien työmaa?

Sijainti: Etelä-Suomi, Varsinais-Suomi, Laitila (www.laitila.fi)

Osoite: Untamontie 55, Laitila. Google Maps (www.googlemaps.fi)

Vieraile: Untamalan Myllymäkeen voi tutustua ympäri vuoden ja kohteeseen tutustuminen on maksutonta. Kohteella ei ole henkilökuntaa eikä talvikunnossapitoa.

Ohjeet ja säännöt: Untamalan muinaisjäännösalue on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla (www.finlex.fi). Lisäksi tulenteko on kielletty.

Tekemistä ja näkemistä: Myllymäen-Vuorenpäänharjun polkujen varren tauluissa kerrotaan niin kohteen muinaishistoriasta kuin kasvillisuudesta. Kesäisin polut kulkevat osin lammaslaitumella.  

Palvelut: Opastustauluja

Soveltuvuus: Helppo käyntikohde koko perheelle.

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/untamala.

Asiakaspalvelu

Puh. 0206 39 4620
rannikko(at)metsa.fi

  • Kohteelle järjestettävistä tapahtumista tulee tehdä tapahtumailmoitus Metsähallitukselle: Ohje ja lomake (www.metsa.fi)
  • Tutkimus ja muu jokamiehenoikeuksien ulkopuolinen toiminta vaatii maanomistajalta luvat (ohje ja lomake, www.metsa.fi)
Retkikartta.fi: Untamalan muinaisjäännösalue

Samantyyppisiä kohteita

Käräjämäki

Rapolan linnavuori

Sammallahenmäki (www.rauma.fi)