Untamalan muinaisjäännösalue

2.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..
Autotie, jonka varrella peltoa, matalia puita sekä rakennus. Untamalassa oli keskiajalla Varsinais-Suomen suurin kylä. Kuva: Laura Lehtonen.

Untamalan kylä rakentui meren lahteen kurkottavalle niemelle ajanlaskun alussa. Rautakauden ihminen asettui meren ympäröimälle Myllymäelle. Meri on muuntunut pelloksi, mutta niemellä on rautakauden aikaisia merkkejä edelleen näkyvissä. Nykypäivänä retkeilijä voi Myllymäen laidunalueella kulkiessaan tuntea menneisyyden läsnnäolon kuppikivien, kalmistojen (0-600 jKr) ja maanviljelyyn liittyvien rakenteiden kautta.

Untamala, Kalevanpoikien työmaa?

Sijainti: Etelä-Suomi, Varsinais-Suomi, Laitila

Osoite: Untamontie 55, Laitila. Google Maps (googlemaps.fi)

Vieraile: Untamalan Myllymäkeen voi tutustua ympäri vuoden ja kohteeseen tutustuminen on maksutonta. Kohteella ei ole henkilökuntaa eikä talvikunnossapitoa.

Ohjeet ja säännöt: Untamalan muinaisjäännösalue on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla (finlex.fi). Lisäksi tulenteko on kielletty.

Tekemistä ja näkemistä: Myllymäen-Vuorenpäänharjun polkujen varren tauluissa kerrotaan niin kohteen muinaishistoriasta kuin kasvillisuudesta. Kesäisin polut kulkevat osin lammaslaitumella.  

Palvelut: Opastustauluja

Soveltuvuus: Helppo käyntikohde koko perheelle.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/untamala

Asiakaspalvelu

Puh. 0206 39 4620
rannikko(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Untamalan muinaisjäännösalueen kartta Retkikartta.fi:ssä.