Berghamnin perinneympäristö ja luontotupa

Kesäinen saaristomaisema. rantakalliolla on muutama puurakennus sekä kasvillisuutta. Kuva: Jari Kostet.

Länsi-Suomi, Varsinais-Suomi
Parainen
Saaristomeren kansallispuisto

Vanha Västerbyn kalastajatila Berghamnin saaren pohjoisrannalla Saaristomeren kansallispuistossa on kuin pala entisaikojen saaristomaisemaa. Saarella hoidetaan perinnemaisemia ja Västerbyn tilan rantavajassa oleva näyttely kertoo kalastajien elämästä.

Berghamnin saarella asuttiin maakirjan mukaan jo 1500-luvulla ja saaren katkeamaton laidunnuskulttuuri on alkanut jo silloin. Tässä vaiheessa Berghamnissa oli niittyä laidunnukseen, mutta ei lainkaan peltoa viljeltäväksi. Vero maksettiin kalassa.

Kuten keskiaikaisissa ryhmäkylissä oli tapana, myös Berghamnissa kylä muodostui tiiviistä taloriveistä, jotka rajasivat nelikulmaista yhteistä pihakenttää. Venevaja ja ranta-aitta olivat kalastuselinkeinon kannalta keskeisiä rakennuksia. Nykyistenkin berghamnilaistilojen perinteet ulottuvat jopa 1700-luvulle.

Saariston elämä ja elinkeinot ovat viimeisen vuosisadan aikana muuttuneet ratkaisevasti, mutta vanha laidunmaisema Berghamnissa on silti säilynyt. Saarelta löytyy yhä monia harvinaisia perinneympäristöjen kasveja, sieniä ja hyönteisiä. Alue vaatii kuitenkin jatkuvaa hoitoa, jotta sen ainutlaatuinen perinneympäristö säilyisi.

Västerbyn kalastajatila

Västerbyn tilaan kuuluu kalastajatalo, laituri, venevaja, kaksi rantavajaa sekä valvontatupa, joka pääasiassa on tutkijoiden ja oppaiden käytössä. Rantavajoissa on näyttely, jonka teemana on kalastus saaristossa.

Berghamnin perinneympäristön palvelut

  • Berghamnin saaren luontotupana toimii Västerbyn tilan kaksi rantavajaa, joissa on esillä Skärgårdsfiske - Kalastus saaristossa -niminen näyttely. Näyttelyyn tutustuminen on maksutonta ja se on avoinna päivittäin. Luontotuvan toiminnasta vastaa Metsähallitus. Luontotuvalla ei ole henkilökuntaa.
  • Västerbyn kalastajatilan piha-alueella saa telttailla.
  • Tulentekopaikka ja kuivakäymälä löytyvät rannan läheltä. Avotulen teko maastopalovaroituksen aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).  Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.
  • Västerbyn kalastajatilan ympäristössä on kaksi luontopolkua. Ne kertovat Berghamnin kasveista ja eläimistä, vanhasta asutuksesta sekä nykyisestä elämästä kauniilla saarella. Luontopolut ovat noin 2 km pitkiä, ja ne lähtevät Västerbyn tilan pihasta.
  • Retkisatama, satamanumero 818 & 822
    • Syvyys: 1,5 – 2,0 m 
    • Kiinnitys: ankkuri 
    • Avoin: länsi-pohjoinen 
  • Kohteessa ei ole erityisiä esteettömiä palveluja, ja maasto on monin paikoin vaikeakulkuista.

Yhteystiedot

  • Lisätietoja puh. 040 163 6200  tai sähköposti: rannikko(at)metsa.fi

Kulkuyhteydet ja kartat

Berghamnin saari sijaitsee Paraisten kunnassa Nauvon pääsaaren eteläpuolella. Berghamn on saavutettavissa ainoastaan meriteitse.

Veneellä ja meloen

  • Retkisataman koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 60° 03.4131' lon: 21° 47.6305' ETRS-TM35FIN: N: 6669162, E: 210311 
  • Karttasarja: D, merikortti 717, 25

Julkiset kulkuyhteydet

Sähköiset kartat

Painetut kartat

  • Nötö Kasnäs Utö vedenkestävä veneilykartta, 1:50 000, Karttakeskus 2022.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Kohdetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/berghamn

Asiakaspalvelu

Suomen luontokeskus Haltia, puh. 040 163 6200 , info(at)haltia.com

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Berghamnin perinneympäristön kartta Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää