Ailinpietin kalamaja

Kivikkoinen saari, jossa rakennuksia. Syysväritteisiä puita siellä täällä. Meri siintää taustalla.

Ailinpietin kalamajan sijainti SuomessaEtelä-Lappi, Kemi, Perämeren kansallispuisto

Perämeren kansallispuiston Selkäsarven saaressa on Ailinpietin vanha yksihuoneinen hirsinen kalamaja. Sen rakennusajankohdaksi arvioidaan 1860-lukua.

Selkäsarveen muodostui 1800-luvun alussa kalastajakylä. Pääosa kalastajista oli hailuotolaisia, jotka joutuivat siirtymään Ruotsin Malörenin seudun kalavesiltä Selkäsarveen ja lähisaarille. Kalastajat rakensivat saarille runsaasti asumuksia. Puutavaraa tuotiin uittamalla tukkilauttoina, jonka jälkeen hirret veistettiin paikan päällä. Samaan aikaan sattuneet nälkävuodet toivat saariin lisää väkeä. Parhaimmillaan Selkäsarven kalastajakylässä oli 300 asukasta. Kylän rakennuksia, kuten majoja, suolaushuoneita eli lasmarkkeja sekä saunoja oli vielä runsaasti jäljellä 1930 - 40 -luvulla. Sen jälkeen useimmat rakennukset ovat hävinneet. Ailinpieti on vanhimpia ja alkuperäisimpiä jäljellä olevista rakennuksista.  

Vaatimaton suoja  

Ailinpieti on yksihuoneinen, hirsirakenteinen lautakattoinen kalastajan asumus, jonka ovensuunurkassa on ollut liuskekivistä muurattu takka. Lohenpyrstölle salvotun hirsialustan päällä oli alimmaisena isokokoisista luonnonkivistä ladottu pohja. Piisin yläpuolella tulisija jatkui kivistä muurattuna katolle. Myöhemmin sitä paikkailtiin uponneesta tiililaivasta saaduilla tiilillä. Ovea vastapäätä oli kuusiruutuinen yksinkertainen ikkuna. Ikkunan alla oli pöytä ja penkki. Vasemmalla oli koko sivuseinän mittainen välilaudalla kahtia jaettu ritsi eli makuulaveri. Oikealla oli sänky, jonka yläpuolella katossa oli luukku, josta pääsi vintille. Ritsin päällä oli valoaukkona räppänä. Seinissä on ollut paljon kaiverruksia. Myöhemmin seinä on päällystetty pahvilla. Etuosassa oli lautaeteinen eli kylmäpuovi. Pohjoisseinustalla oli toinen lämmittämätön lautaosa ns. laukkuliiteri. Kylmäpuovi ja laukkuliiteri olivat pystysuuntaista lomalautaa ja niissä oli lautalattia. Ailinpietin ovessa oli puusaranat.

Maa nousee, maailma muuttuu 

Ailinpietin kalamaja sijaitsee hailuotolaisten haminan kohdalla. Majan ympärillä on useita veneiden veto- ja rantautumispaikkoja, jotka ovat jääneet kauas rannasta maankohoamisen seurauksena. Alueen kivissä on runsaasti kaiverruksia. Ailinpietin vieressä olevassa kivessä on vuosiluku 1773. Kaivo on tehty 1800-luvulla. Kalastajia ohjannut tynnyripooki on tehty 1930-luvulla, mutta mahdollisesti paikalla oli pooki jo aikaisemminkin. Sarven sauna, joka oli pystyssä vielä 1970-luvulla, pystytettiin 1833. 

Ailinpieti rakennettiin 1860-luvulla. Ensimmäisen omistaja oli Arvid Ailinpieti, jonka jälkeläiset käyttivät rakennusta aina 1960-luvulle asti. Sen jälkeen rakennus oli autiona. Ailinpietin tultua valtion omistukseen 1990-luvun alussa, se suojeltiin ympäristöministeriön päätöksellä. Rakennus entisöitiin vuonna 1994.

Aukioloajat

  • Ailinpietin kalamaja on aina avoinna.
  • Kohteella ei ole henkilökuntaa.

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet

  • Ailinpieti sijaitsee Selkäsarven saaren eteläpäässä. Saari sijaitsee merellä noin 20 km:n päässä mantereelta.
  • Selkäsarven saareen pääsee parhaiten kesällä veneellä.
  • Talvella jäätä pitkin kulkua hankaloittaa Tornioon menevä laivaväylä.
  • Perämeren kansallispuiston kartta.

Kartat

Veneellä

  • Saarelle meno vaatii merikelpoista venettä ja merenkulkutaitoja.
  • Retkisatama Sarven saaren pohjoispäässä (N 65° 36' 56,0" E 24° 11' 47,4")
    • Koordinaatit on ilmoitettu WGS-84-koordinaatiston mukaisesti. Siniset merikartat julkaistaan kansainvälisesti käytetyssä WGS-84-koordinaattijärjestelmässä. Vihreät merikartat säilyvät nykyisessä Suomen kansallisessa KKJ-järjestelmässä.
  • Satamassa on kaksi laituria, poijuja ja kiinnitysrenkaita. Sataman läheisyydessä on tulentekopaikka, opastuskatos, kuivakäymälä, puuvaja ja sauna. Luontopolku lähtee satamasta saaren eteläpäähän. Satama on avoin luoteistuulelle.
  • Saareen pääsee myös Kemin kaupungin matkailutoimiston järjestämillä risteilyillä, jotka lähtevät Kemin vierassatamasta.

Julkiset kulkuyhteydet

Palvelut

  • Selkäsarven saaren pohjoispäässä on retkisatama, sauna ja tulentekopaikka.
    • Sauna on kävijöiden vapaasti käytettävissä.
    • Tulenteko on sallittu ainoastaan retkisataman tulentekopaikalla.
    • Juomavesi on tuotava mukana, koska Ailinpietin luona sijaitsevan vanhan kaivon veden laatua ei seurata.
    • Jätehuolto
      • Alueen maastokohteissa ei ole jätteiden keräysastioita, joten jätehuolto on omatoiminen. Tämä tarkoittaa sitä, että retkeilijä ottaa vastuun omista jätteistään tuomalla ne pois maastosta lajitteluun. Maastossa voidaan kuitenkin yleensä kompostoida biojätteet ja polttaa palavat jätteet. Ruuantähteet voidaan laittaa kompostikäymälään ja palavat roskat polttaa nuotiossa silloin kun maastopalovaroitus ei ole voimassa. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Esteettömät palvelut

Ailinpietissä ei ole esteettömiä palveluita.

Luontopolku

  • Luontopolku, 1 km, kulkee Sarven retkisatamasta Selkäsarven saaren eteläkärkeen. Polun varrella on kalamajojen lisäksi vanhojen majojen pohjia, vanhoja venepaikkoja, saunan jäänteitä, entisöity tynnyripooki ja kiveen hakattu aurinkokello.

Yöpyminen

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/ailinpieti

Asiakaspalvelu

Liminganlahden luontokeskus


puh. 0206 39 6059, puhelun hinta on 0,00 euroa /min + paikallisverkkomaksu (pvm) tai matkapuhelinmaksu (mpm)


liminganlahti(at)metsa.fi

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Kädessä on kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Ailinpietin kartan Retkikartta.fi:ssä.

 

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää