Ollilan ja Turulan tilat

Puutalo sekä sen kesäinen piha. Ollila. Kuva: Eevi Nieminen.

Itä-Suomi, Pohjois-Karjala
Lieksa
Kolin kansallispuisto 

Kolin kansallispuiston pohjoispäässä, samassa pihapiirissä sijaitsevat Ollilan ja Turulan tilat ovat kesäisin vierailun arvoinen kohde: vanhoilla kaskipelloilla maisemaa hoitavat suomenlampaat ja suomenkarja. Pihapiirin länteen viettäviltä pelloilta avautuu avara maisema.

Ollilan tila on yksi Kolin viidestä vanhimmasta tilasta. Se jaettiin kahtia vuonna 1937 ja näin syntyivät edelleen samassa pihapiirissä sijaitsevat Ollila ja Turula. Yhdessä ne muodostavat arvokkaan perinnemaisemakohteen.

Kaskiperinteen vaalimista ja maisemanhoitoa

Nykyään tilojen hoidossa keskitytään kaskikulttuurin synnyttämän avoimen maiseman säilyttämiseen ja tiloille tyypilliseen lähikasken polttoon. Kaskenpolton saloihin voi perehtyä tilojen kautta kiertävällä Kasken Kierroksella.

Pihapiirissä tehtiin vuosina 1998–2000 perinnemaisemien peruskunnostus. Hakamaat raivattiin puoliavoimeksi, pellot, pihat ja polut niitettiin. Vanhaa aidanrakennusperinnettä on elvytetty ja peltoja kiertävät nyt lammasverkon lisäksi perinteiset itäsuomalaiset lyhytjuoksuiset pisto- eli riukuaidat. Aitojen tarkoituksena oli perinteisesti pitää metsissä laiduntavat lehmät poissa viljelyksiltä. Ollilan ja Turulan peltojen välissä pilkottaa myös vanha kiviaita.

Aukioloajat

Ollilan ja Turulan pihapiirit ovat retkeilijöiden käytössä ja niihin voi tutustua vapaasti ympäri vuoden. Tutustuminen on maksutonta. Lisäksi Turulan päärakennusta vuokrataan Kolin luontokeskus Ukosta kesäisin leirikouluille ja yhdistyksille talkootyötä vastaan.

Yhteystiedot

Käyntiosoite: Ylä-Kolintie 12, 83960 Koli
Tiedustelut: Kolin luontokeskus Ukko, puh. 0206 39 5654, ukko(at)metsa.fi

Kulkuyhteydet ja kartat

Kolin kylältä on 1,5 km pituinen merkitty reitti patikoijille Mattilan kautta Ollilaan ja Turulaan. Autolla liikkuvat ajavat Kolin kylältä Ylä-Kolintietä kilometrin, jolloin viitta osoittaa vasemmalle Mattilaan. Pian liittymän jälkeen on Ollilan, Mattilan ja Turulan yhteispysäköintialue, josta Ollilaan on noin 300 metrin kävelymatka. Ollilasta Turulaan pääsee laidunaitojen väliin jäävää merkittyä reittiä pitkin. Matkaa on noin 200 metriä.

Palvelut  

Merkityt reitit

Ollila ja Turula sijaitsevat Kolin kansallispuiston pohjoisosassa merkittyjen retkeilypolkujen varrella. Esimerkiksi entisajan kaskenpolttoa esittelevä Kaskenkierros kulkee pihojen halki. Tiloilta on suora yhteys myös puiston muille reiteille. Kolin kylältä lähtevä Ylä-Kolintie kulkee muutaman sadan metrin päästä Ollilan ja Turulan ohi.

Tulentekopaikka ja telttailualue

Turulan pihassa on retkeilijöitä varten tulentekopaikka, liiteri ja kuivakäymälä. Tulentekopaikan ympärillä oleva niitty on varattu retkeilijöiden telttailualueeksi. 

Esteettömät palvelut

Alueella ei ole esteettömiä palveluja.

Kohdetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/ollilanjaturulantilat

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Ollilan ja Turulan tilan kartta Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää