Södra Finland, Egentliga Tavastland, Tammela
Areal 0,78 km², inrättat 1992

På Ruostejärvi rekreationsområde kan besökaren njuta av naturens frid. Det finns just ingen bosättning på området, men det närliggande idrottsinstitutet bjuder på mångsidig service. Området lämpar sig bra för dagsutflykter, men man kan även göra flera dygns färder genom att exempelvis längs förbindelselederna göra en avstickare till Liesjärvi nationalpark och vandringsleden Ilvesreitti.

Rekreationsområdet är beläget vid Hämeen Härkätie (Tavastländska oxvägen) i trakten av Ruostejärvi och Leppilampi. Den omgivande skogsnaturen och det vackra insjölandskapet fyller alla sinnen: sjöarna glittrar, furornas susar och fåglarna ger konsert och blåbären smakar sött på sensommaren.

Lederna på området är lättframkomliga och går huvudsakligen i ganska jämn terräng med undantag av ett par backar. Lederna slingrar sig längs stränder och i skogar, och om man vill kan man prova på att ta sig över ett sund med en dragfärja. Det finns rikligt med rastplatser på området, och och skyltarna är åskådliga. Det finns därtill naturstigar med olika teman.

Sjön Ruostejärvi är känd för sitt klara vatten och fina sandbottnar, och dess stränder är på somrarna mycket populära bland badare. Området faller inte i dvala ens på vintern, för då kan man t.ex. åka skidor på isen, hyra snöskor för en vandring eller besöka naturumet.

Ruostejärvi rekreationsområde är belägen på Tavastlands sjöplatå

Tavastlands sjöplatå är en vildmarkslik pärla i naturen mitt i Tavastland och relativt nära Finlands livligaste stadskärnor. Tavastlands sjöplatå erbjuder utflyktsmål för många olika slag av naturaktiviteter - bekanta dig med sjöplatåns övriga utflyktsmål:

Området förvaltas av Ruostejärvi rekreationsområdes förvaltningsnämnd.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/ruostejarvi

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Ruostejärvis karta i Utflyktskarta.fi.