Iso-Palonen - Maariansärkät naturskyddsområde

En udde till höger och i viken finns en sandstrand. Vass växer i strandvattnet. Bakom sandstranden finns skog. Ett blått sjölandskap öppnar sig från stranden.

""Kajanaland, Kuhmo
Areal 40 km², inrättat år 1990

Skogsvildrenen har hittat en skyddad betes- och kalvningsplats bland sandbankerna. I samma omgivning kan även vandraren hitta en plats där han för en stund kan koppla av från vardagsrutinerna, låta tankarna vila och njuta av vad naturen har att erbjuda.

Iso-Palonen - Maariansärkät naturskyddsområde bildar en helhet bestående av små sjöar, åtskilliga tjärnar, tallmoar och åsar i östra delen av Kuhmo. Åsformationen som klyver landskapet har utgjort en viktig färdled och betesmark för skogsvildrenen.

Iso-Palonen - Maariansärkät naturskyddsområde hör till Vänskapens park som består av fem separata naturskyddsområden i huvudsak i Kuhmo. Vänskapens park bildar tillsammans med Kostomuksha naturreservat det finsk-ryska Vänskapens naturskyddsområde. 

Vänskapens park och Vänskapens Naturskyddsområde firar 30-årsjubileum i 2020.

Området förvaltas av Forststyrelsen, Naturtjänster, Österbotten–Kajanaland.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/iso-palonen-maariansarkat

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Iso-Palonen - Maariansärkäs karta i Utflyktskarta.fi.

Utflyktskarta är en gratis webbkarttjänst som ägs av Forststyrelsen. Där kan du söka efter destinationer, välja kartnivåer och skriva ut kartor. 

Meikon kartta.