Kajanaland, Kuhmo
Areal 67 km², inrättat år 1990

I Lentua naturskyddsområde presenteras Kuhmos största oreglerade sjö och den karga, vildmarkslika naturen. Lentua är bekant såväl från Akseli Gallen-Kallelas Kalevala-illustrationer som från Veikko Huovinens romaner om filosofen från Havukka-Aho, Konsta Pylkkänen, och hans blå och röda tankar.

Området är ett bra område för utflykter med båt och kanot, eftersom över 70 procent av området utgörs av vattendrag. Om man vill prova på forsränning i Lentuankoski är det bra att göra det under ledning av en erfaren forsrännare.

Lentua naturskyddsområde är en central del av Vänskapens park. Tilsammans med Kostomuksha Naturskyddsområdet på ryska sidan av gränsen Vänskapens park formulerar den finska-ryska Vänskapens Naturskyddsområde (Ystävyyden luonnonsuojelualue, på finska). 

Svartvit bild, på isen skogsrenar på rad.

Vänskapens park och Vänskapens Naturskyddsområde firar 30-årsjubileum i 2020.
Läs mer om jubileum här (på finska).

Området förvaltas av Forststyrelsen, Naturtjänster.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/lentua

Kundtjänst

Kuhmos naturum Petola
Tfn. 0206 39 6380 and 040 825 6060
petola(at)metsa.fi

Samtalspriserna till nummer som börjar med 0206 är 0,00, snt/min + lokalnätsavgiften (lna) och mobiltelefonavgiften (mta).

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Lentuas karta i Utflyktskarta.fi.

Utflyktskarta är en gratis webbkarttjänst som ägs av Forststyrelsen. Där kan du söka efter destinationer, välja kartnivåer och skriva ut kartor.