Etelä-Suomi, Kanta-Häme, Tammela
Ruostejärven virkistysalue, Niinimäen suojelualue ja Saaren kansanpuisto

Soveltuvuus: Kesäreitti, ei talvikunnossapitoa. Reitin kulkeminen edellyttää karttaa ja kartanlukutaitoa. Lisäksi vaaditaan tarkkaavaisuutta, sillä osa matkasta taittuu metsäauto-, kylä- ja paikallisteitä pitkin.

Ruostejärvi - Saari -reitti yhdistää kaksi suosittua retkikohdetta Hämeen järviylängöllä; Ruostejärven virkistysalueen ja Saaren kansanpuiston. Molemmat on tunnettu jo useita vuosikymmeniä ihmisten luonnonrauhan tyyssijana ja virkistäytymisen lähteenä. Reittiä kuljetaan pääosin mäntyvoittoisessa metsämaisemassa, mutta vaihtelevuutta matkan varrelle luovat niin kumpuilevat harjurinteet, luonnontilaiset lammet, mutkitteleva rantaviiva kuin pieni suojelukosteikkokin. Matkaa taivaltaessa voi vaikkapa ihastella kasvien kirjoa, tarkastella marja- ja sienisatoa sekä kuunnella honkien huminaa ja lintujen konserttia. Retken päätteeksi on virkistävä nautinto lepuuttaa jalkoja hiekkarannalla ja pulahtaa uimaan kirkkaana kimmeltävään järveen.

Sulan maan aikaan kuljettavissa oleva reitin voi aloittaa urheiluopistolta, mutta yhtä hyvin taipaleelle voi lähteä myös Saaren kansanpuistosta. Reitin kokonaispituus on 14 km. Se on kuljettavissa yhden päivän aikana, mutta mahdollista on myös pidentää retkeä kahdelle päivälle kulkemalla reitti edestakaisin ja yöpymällä lähtöpaikasta riippuen joko Ruostejärven virkistysalueen tai Saaren kansanpuiston laavupaikoilla upeissa maisemissa. Vielä pidempäänkin vaellukseen tarjoutuu, niin halutessa, oivalliset mahdollisuudet, sillä reitti on osa yli 200 km:n pituista Hämeen Ilvesreitistöä (hameenvirkistysalueyhdistys.fi).

Ruostejärvi - Saari -reitti sijaitsee Hämeen järviylängöllä

Hämeen järviylänkö on erämainen luonnonhelmi keskellä Hämettä ja verrattain lähellä Suomen vilkkaimpia kaupunkikeskuksia. Hämeen järviylänkö tarjoaa kohteen monipuolisille luontoaktiviteeteille - tutustu muihin järviylängön kohteisiin:

Kohdetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/ruostejarvi-saari