Ruostejärvi - Saari -reitti

4.2.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.
Pitkospuita metsässä. Etualalla mänty, jossa on keltainen reittimerkintä. Ruostejärvi - Saari. Kuva: Outi Mäenpää.

Etelä-Suomi, Kanta-Häme, Tammela
Ruostejärven virkistysalue, Niinimäen suojelualue ja Saaren kansanpuisto

Ruostejärvi - Saari -reitti yhdistää kaksi suosittua retkikohdetta Hämeen järviylängöllä; Ruostejärven virkistysalueen ja Saaren kansanpuiston. Molemmat on tunnettu jo useita vuosikymmeniä ihmisten luonnonrauhan tyyssijana ja virkistäytymisen lähteenä. Reittiä kuljetaan pääosin mäntyvoittoisessa metsämaisemassa, mutta vaihtelevuutta matkan varrelle luovat niin kumpuilevat harjurinteet, luonnontilaiset lammet, mutkitteleva rantaviiva kuin pieni suojelukosteikkokin. Matkaa taivaltaessa voi vaikkapa ihastella kasvien kirjoa, tarkastella marja- ja sienisatoa sekä kuunnella honkien huminaa ja lintujen konserttia. Retken päätteeksi on virkistävä nautinto lepuuttaa jalkoja hiekkarannalla ja pulahtaa uimaan kirkkaana kimmeltävään järveen.

Sulan maan aikaan kuljettavissa oleva reitti on helppo aloittaa Ruostejärven virkistysalueella retkeilyneuvontaa tarjoavasta Hämeen luontokeskuksesta, mutta yhtä hyvin taipaleelle voi lähteä myös Saaren kansanpuistosta. Reitin kulkeminen edellyttää karttaa ja kartanlukutaitoa. Lisäksi vaaditaan tarkkaavaisuutta, sillä osa matkasta taittuu metsäauto-, kylä- ja paikallisteitä pitkin.

Reitin kokonaispituus on 14 km. Se on kuljettavissa yhden päivän aikana, mutta mahdollista on myös pidentää retkeä kahdelle päivälle kulkemalla reitti edestakaisin ja yöpymällä lähtöpaikasta riippuen joko Ruostejärven virkistysalueen tai Saaren kansanpuiston laavupaikoilla upeissa maisemissa. Vielä pidempäänkin vaellukseen tarjoutuu, niin halutessa, oivalliset mahdollisuudet, sillä reitti on osa yli 200 km:n pituista Hämeen Ilvesreitistöä (hameenvirkistysalueyhdistys.fi).

Ruostejärvi - Saari -reitti sijaitsee Hämeen järviylängöllä

Hämeen järviylänkö on erämainen luonnonhelmi keskellä Hämettä ja verrattain lähellä Suomen vilkkaimpia kaupunkikeskuksia. Hämeen järviylänkö tarjoaa kohteen monipuolisille luontoaktiviteeteille - tutustu muihin järviylängön kohteisiin:

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/ruostejarvi-saari

Asiakaspalvelu

Hämeen luontokeskus
luontokeskus(at)eerikkila.fi

Ruostejärven hoitokunta, puh. (03) 414 11

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Liesjärven kartta Retkikartta.fi:ssä.