Vallisaaressa tavataan

Johanna Karusuo näki vuonna 2017 ilmoituksen, jossa haettiin ravintolatoiminnasta ja vierasvenelaitureista vastaavaa yrittäjää Vallisaareen.

Pitkä työkokemus ravintola-alan markkinoinnista ja rakkaus mereen olivat yhdistävä tekijä, joten hän ei epäröinyt hetkeäkään. Yrittäjähenkiselle Johannalle ravintolan pyörittäminen Vallisaaressa kuulosti unelmalta. ”Tällainen tausta ja veneilytaito olivat varmaan ne vaakakupissa painavat asiat, joiden ansiosta sain paikan”, Johanna kertoo, ja jatkaa suhteestaan mereen: ”meri on mulla melkein geeneissä, sillä olen viettänyt lapsuuteni kesät Villingissä.
Lapsena olimme siskoni kanssa aina mukana, kun isoisä lähti veneellä minne tahansa, ja ensimmäisen oman pikkuruisen veneemme ostimme säästetyillä viikkorahoilla kun olin 12-vuotias”.

Vaaleatukkainen, hymyilevä nainen seisoo Vallisaaren laiturilla, naisella on yllään valkoinen T-paita. Taustalla näkyy kesäistä maisemaa ja meri.

Vallisaaren erityinen luonto ja kulttuuriperinnöltään arvokkaat rakennukset ja ympäristö luovat hienot puitteet toiminnalle, mutta asettavat myös paljon rajoituksia, sillä kaikessa tekemisessä pitää huomioida luonnon- ja kulttuuriperinnönsuojelu.

Kun Johannalta kysyy, millaista on toimia Vallisaaressa, joka on osittain luonnonsuojelualuetta ja historiallisesti merkittävä kulttuuriperintökohde, hän miettii hetken ja vastaa: ”Kaikkein tärkeintä on oikeastaan se, että meillä on Metsähallituksessa hyvät yhteyshenkilöt, joiden kanssa sovitaan asioista ja tehdään yhteistyötä. Kun yhteys pelaa ja luottamus on molemminpuolista, niin silloin asiat rullaavat. Meillä ja meidän henkilökunnallamme pitää myös olla ymmärrys Vallisaaren erityisyydestä, jotta voimme palvella asiakkaitamme ja opastaa heitä toimimaan oikein” Johanna sanoo, ja jatkaa: ”Meidän henkilökunta on välillä vähän kuin poliisina, jos näemme että joku tekee jotain kiellettyä. Saaressa on esimerkiksi alueita ja paikkoja, joihin ei saa mennä. Silloin kehotamme ystävällisesti ihmisiä pysymään merkityillä poluilla ja sallituilla alueilla”. 


Kun Johannalta kysyy, mikä on haastavinta ravintolan pyörittämisessä saaressa, hän nauraa ja sanoo kolme sanaa: logistiikka, logistiikka ja logistiikka. ”Toimiminen saaressa on aivan oma juttunsa. Kaikki on kiinni aikatauluista. Rahtialuksen vuokraaminen on kallista, joten pyrimme käyttämään mahdollisimman paljon Vallisaaren reittiliikennettä.
Jos myöhästyy yhteyslautalta, niin pitää odottaa seuraavaa” Johanna sanoo, ja jatkaa: ”Onneksi meillä on välillä mahdollisuus yhteiskuljetuksiin Metsähallituksen kanssa, jolloin kustannuksia voidaan jakaa”. Myös kylmäketjun pitää pelata tuoretuotteiden kanssa. ”Meillä itsellämme ei ole kylmäsäilytystiloja mantereella, joten kaikki mikä saareen tilataan, pitää toimittaa suoraan saareen. Tämä on melkoista logistiikkarumbaa”, Johanna huokaisee ja pyörittelee päätään samalla nauraen.
Tavarankuljetus on myös fyysistä. ”Kun tavaraa kuljetetaan pienellä yhteysaluksella, niin kaikki roudataan käsivoimalla. Kesän jälkeen henkilökunnan hauikset ovat kunnossa satojen elintarvike- ja olutlaatikoiden nostelun jälkeen”. 


Suomen sää aiheuttaa tilanteita, joita on vaikea ennakoida pitkälle etukäteen. ”Huonolla säällä saaressa on vähän kävijöitä, jolloin henkilökuntaa voi olla töissä turhaan. Kauniina kesäpäivänä ihmisiä on sitäkin enemmän, jolloin ravintolan tiskille voi tulla jonoa. Mutta tällaistahan tämä on kesällä Suomessa ja hyvällä asiakaspalvelulla selvitään tilanteesta kuin tilanteesta”, Johanna kertoo, ja jatkaa: ”hyvä ja luotettava henkilökunta on tietenkin se kaikkein tärkein juttu, ja tänä kesänä meillä on töissä taas tosi mahtavia tyyppejä, joista osa on ollut Vallisaaressa aiempinakin kesinä”.


Johanna Karusuo näkee Vallisaaressa paljon potentiaalia. ”Saari on fantastinen paikka monenlaiselle toiminnalle ja tapahtumille, tietenkin luonnonsuojelu ja kulttuuriperintö huomioon ottaen. Vallisaaren sijainti vain 20 minuutin lauttamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta ja säännöllinen reittiliikenne mahdollistaa sen, että tänne on helppo tulla. Myös omalla veneellä pääsee, saaressa on 50-paikkainen vierasvenesatama, jossa voi yöpyä. Vallisaaressa on useita vuokrattavia tiloja erilaisiin tilaisuuksiin, täällä voidaan järjestää vaikka pienet musafestarit erilaisista yksityistilaisuuksista puhumattakaan”, Johanna kertoo silmät hehkuen.

Viime kesänä 2022 Vallisaaressa oli Helsinki Biennaali, joka toi saareen lähes 150 000 kävijää. ”Tänä vuonna saaressa ei ole Biennaalia, mutta paljon muuta, odotamme innolla kesää ja toivotamme kaikki tervetulleeksi!”


Johanna Karusuo on toimitusjohtaja ja osakas Sea Sales Finland Oy:ssä, joka on vuonna 2018 Helsingissä perustettu merellisten palveluiden myyntiyritys. Yritys työllistää 2-12 henkilöä sesongista riippuen. Sea Sales on osa Juva Shipping Oy -konsernia, joka saaristopalveluiden asiantuntijana on Metsähallituksen pääyhteistyökumppani Vallisaaressa. Johannan luotsaama Sea Sales operoi Vallisaaressa Satamakahvilaa ja vastaa saaren aktiviteetti- ja opastoiminnasta alihankkijoiden avulla. Sea Sales hoitaa myös kokonaisuudessaan Vallisaaren yrityspuolen tapahtumamyynnin osittain alihankintana ja osittain omien palveluiden avulla.

Satamakahvilan terassilla istuu kesävaatteisiin pukeutuneita ihmisiä. Taustalla näkyy merta ja kesäistä luontoa. Terassilla on useita pöytäryhmiä ja aurinkovarjoja.