Vallisaaren vierasvenelaiturit talviteloille 17.10.

(Päivitetty 21.9.2022)

Vallisaaren vierasvenelaiturien kulkusillat nostetaan talviteloille maanantaina 17.10. Samalla laiturien sähköt suljetaan tältä kaudelta.

 

Vallisaaressa raivataan räjähteitä lokakuussa

(Päivitetty 21.9.2022)

Vallisaaressa raivataan räjähteitä viikolla 42 Puolustusvoimien toimesta. Saari on kokonaan suljettu asiakkailta 18.-21.10. välisen ajan.

Raivaukset liittyvät saaren sähköverkon muutostöihin Kuolemanlaakson ja sataman alueella. 

 

Lokakuun lauttaliikenne Vallisaareen 

(Päivitetty 21.9.2022)

Lokakuussa PörtöLinen lautta kulkee Kauppatorin Lyypekinlaiturista Vallisaareen perjantaista sunnuntaihin tasatunnein klo 10 - 13 ja 15 - 19. Paluu Vallisaaresta Kauppatorille tunnin välein 10.30 - 13.30 ja 15.30 - 19.30. 

Perjantaina 21.10. lauttaliikenne ei kulje saaren huoltotöistä johtuen.

Lauttaliikennöinti päättyy tältä kaudelta sunnuntaina 30.10.2022

 

Vallisaaren lauttaliikenteen aikataulu muuttuu syyskuussa

(Päivitetty 30.8.2022)

Syyskuussa Vallisaareen pääsee lautalla joka päivä kerran tunnissa tasatunnein. Aamun ensimmäinen vuoro ajetaan klo 10 ja illan viimeinen klo 20. PörtöLinen lautta Vallisaareen lähtee Kauppatorilta Lyypekinlaiturista. 

Paluulautta takaisin Kauppatorille lähtee Vallisaaren Torpedolahdelta tunnin välein 10.30 - 20.30.

Katso PörtöLinen aikataulu.

 

Ilman omaa venettä saaristoon

(Päivitetty 14.6.2022)

Suomen saaristokohteet tarjoavat rantalomaa parhaimmillaan, kaukana kaupunkien hälinästä.

Jos et ole vielä kokenut saariston leppoisaa kesätuulta tai upeaa luontoa, on kansallispuistoissa ja muilla luonntonsuojelualueilla tarjolla monta mahdollisuutta helppoon päiväretkeen ja jopa yön yli vierailuun. Saariston eri kohteisiin kuljettavat Metsähallituksen yhteistyöyritykset vesibussilla, veneellä tai risteilyillä. Joihinkin kohteisiin liikennöi valtion maksuton yhteysalus tai lossi.

Lue lisää eri reiteistä Merenkurkusta Itäiselle Suomenlahdelle: Saaristoon ilman omaa venettä kesällä 2022 (julkaisut.metsa.fi, pdf).

 

Aleksanterinpatterilla aloitetaan vedeneristysrakenteiden korjaustyöt

(Päivitetty 9.5.2022)

Patteritasanteen savella toteutetussa vedeneristyskerroksessa epäillään olevan vaurioita, sillä patterin kummankin päädyn huonetiloihin eli kasematteihin on tihkunut vettä kattoholvin läpi. 

Vallisaaren Aleksanterinpatteri on kiinteä muinaisjäännös, joten korjausurakka aloitetaan arkeologisella koekaivauksella. Korjausalueille kaivetaan koekuoppia ja -ojia, joiden avulla tasanteen rakenteet ja rakennekerrokset voidaan mitata ja dokumentoida. Urakan arkeologinen osuus alkaa viikolla 19 ja se kestää noin pari viikkoa.

Arkeologisten koekaivausten jälkeen aloitetaan varsinainen korjaustyö, jonka kestoksi urakoitsija on arvellut 4-6 viikkoa. Korjausurakassa vanhat rakennekerrokset avataan kaivinkoneella ja uusitaan tarpeen mukaan alkuperäisen kaltaisilla materiaaleilla. 

Aleksanterinpatterin pihasta rajataan alue urakoitsijan käyttöön, mutta näköalatasanne on vierailijoiden käytössä koko urakan ajan. Pahoittelemme urakasta aiheutuvaa meteliä ja maisemahaittaa. 

 

Viktuuria Vikatikki ja Kimalaisen kommellus – draamallinen luontopolku Vallisaaressa helatorstaina

(Päivitetty 25.4.2022)

Teatterillinen luontopolku tarjoaa lapsille mahdollisuuden tarkkailla saaristoluonnon monimuotoisuutta sekä riemuita luonnon pienistä ihmeistä. Tänä kesänä Teatteri Welhon (teatteriwelho.com) esityksen teemana ovat pölyttäjät ja niiden merkitys ekosysteemeissämme: Viktuuria Vikatikki ratkoo yhdessä lasten kanssa Kuningatarkimalaisen pölytyshuolia.

Lapset kulkevat ohjatusti esityksen aikana noin kilometrin reitin saaressa. Reitin varrella on pysähdyspaikkoja, jossa interaktiivisen esityksen tarina etenee. Reitti on helppokulkuinen, mutta osallistujille suositellaan maastoon sopivia jalkineita ja säänmukaisia varusteita. Esityksen päätyttyä retkeläiset voivat jäädä nauttimaan eväitään vapaasti piknik-pöytien ääreen. Draamapolun kesto on noin 50 min.

Perhe-esitykset Helsingin Vallisaaressa helatorstaina 26.5.2022 klo 12 ja klo 14. Esitys sopii 5-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Draamapolku saaressa on ilmainen, mutta siihen on varattava paikka etukäteen sähköpostitse: teatteriwelho(at)gmail.com

Katso Vallisaareen vesibussiaikataulut (portoline.net/vallisaari).
 

 

Vesibussiliikennöinti Vallisaareen alkaa 1.5.2022

(Päivitetty 20.4.2022)

Vallisaari avautuu jälleen yleisölle vapunpäivänä. Saareen pääsee Pörtö Linen vesibussilla (portoline.net), joka kulkee Vallisaareen kauppatorin Lyypekinlaiturista. Katso vesibussien aikataulut (portoline.net/vallisaari).

 

Helsinki Biennaali toi Vallisaareen 145 000 kävijää!

(Päivitetty 29.9.2021)

Nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaali (helsinkibiennaali.fi) järjestettiin ensimmäistä kertaa 12.6.–26.9.2021. Sunnuntaina 26.9. päättyneeseen Biennaaliin tutustui 145 000 vierailijaa.

Vallisaaren hoidosta vastaava Metsähallitus on myös tyytyväinen Helsinki Biennaali -kesään.

”Luonnon ja taiteen yhdistelmä on ollut toimiva. Biennaali on näyttänyt Vallisaaren uudessa valossa ja tuonut paljon uusia vierailijoita. Moni ensikertalainen saapui saareen biennaalin innoittamana ja löysi lisäksi myös upean luontokohteen. Vehreä luonto, historialliset patterialueet ja ruutikellarit sekä merimaisemat loivat ainutlaatuiset puitteet taidekokemukselle” sanoo erikoissuunnittelija Aino von Boehm Metsähallituksesta.

”Vaikka taide houkutti ennätysyleisön saareen, ovat kävijät pysyneet hyvin opastetuilla reiteillä ja poissa herkiltä luontoalueilta. Metsähallituksen kulttuuriperinnön ja luonnonsuojelun asiantuntijoiden tekemä työ sekä teospaikkojen sijainnin ja kulunohjauksen huolellinen suunnittelu on ollut tärkeä edellytys tapahtuman vastuulliselle toteutukselle. ”

Lue Helsinki Biennaalin (helsinkibiennaali.fi) tiedote kesän kävijämääristä.

 

Vallisaari on nyt suositumpi retkikohde kuin koskaan - puistomestarilla pitkiä päiviä ja luovia ratkaisuja 

(Päivitetty 20.8.2021)

Vallisaaren puistomestari Pawel Sadowski on moniosaaja, jonka kuuma kesä ja Helsinki Biennaali on pitänyt kiireisenä. Lue puistomestarin kesästä. 

 

 

 

Tutustu mobiilioppaaseen!

Kädessä kännykkä, jossa näkyy mobiiliopas. Avaa lisätietoja kohteesta.

Mobiiliopas (lightsonmobiili.fi) tarjoaa lisätietoja ja uusia kuvakulmia videoiden, kuvien ja muun sisällön avulla. Maastossa pääset oppaan sisältöihin suoraan opastauluista löytyvien QR-koodien ja NFC-tunnisteiden kautta. Opas on selainpohjainen ja toimii kännykässä ilman erillistä sovellusta.

Uutisia Vallisaaresta