Viktuuria Vikatikki seikkailee jälleen Kuninkaansaaressa!

(Päivitetty 25.4.2024)

Tänä kesänä lastenteatterin aiheena on Villi Floora, Kuninkaansaaren kasviston salaperäinen haltija.

Vuonna 2017 perustettu TeatteriWelho ry on luonut Lasten draamallinen luontopolku -konseptin, jossa luonto toimii sekä näyttämönä että käsikirjoituksen ja visuaalisen suunnittelun lähteenä. Konseptissa yhdistyvät teatteritaide, luontoelämys ja liikkuminen. Esityksen kantava ideana on taiteen keinoin syventää lapsen luontosuhdetta. Hanketta ovat tukeneet Helsingin kaupunki, Koneen säätiö, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Metsähallitus.

Kaikille avoimet esitykset ovat lauantaina 24.8. klo 13 ja 15 sekä Suomen luonnon päivänä, lauantaina 31.8. klo 13 ja 15. Esityksiin on vapaa pääsy, lauttalippu Vallisaareen on maksullinen. Lauttaliput ja aikataulu (frs-finland/vallisaari)

Esityksiin pitää varata paikka etukäteen sähköpostitse: teatteriwelho(at)gmail.com

Lue lisää Teatteri Welhosta ja tämän kesän esityksestä (teatteriwelho.com)
 

 

Kesän 2024 uutuus on läntinen saaristoreitti

(Päivitetty 12.4.2024)

Läntinen saaristoreitti kulkee Espoon ja Helsingin väliä kulkien reittiä Nokkalan majakka – Haukilahti – Lonna – Suomenlinna – Vallisaari – Kruunuvuorenranta – Kalasatama, josta se palaa samaa reittiä takaisin Espooseen. Risteilyn kokonaiskesto on noin 2 tuntia yhteen suuntaan.

Vesibussimatkan aikana pääsee tutustumaan Espoon ja Helsingin saariin. Matkustajilla on mahdollisuus jäädä kyydistä pois missä tahansa saaressa tai vaihtoehtoisesti voi nauttia koko risteilystä Nokkalan majakalta Kalasatamaan.

Lipun hintaan kuuluu paluu joko Läntisen reitin tai Kauppatorin suoran liikenteen aluksella oman valinnan mukaan. Saaristoreitti kulkee 8.6.-8.9. välisenä aikana.

Läntisen saaristoreitin liikennöi FRS Finland. Lisätiedot aikatauluista sekä lippujen hinnat (frs-finland.fi/lantinen)  
 

Vallisaaren reittiliikenne alkaa 3.5.2024

(Päivitetty 1.2.2024)

Kesän 2024 reittiliikenne Kauppatorilta Vallisaareen käynnistyy perjantaina 3.5. Kauppatorilla vesibussin uusi lähtölaituri on Keisarinluodonlaituri (palvelukartta.hel.fi).

Vallisaaren reittiliikenteestä vastaa FRS Finland Oy (frs-finland.fi).

Lippujen hinnat ovat aikuisille 13,90 € ja erikoisryhmille 8,90 € (lapset 7-17v, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät sekä varus -ja siviilipalvelumiehet). Kesän 2024 uutuuslippu on perhelippu: samalla lipulla matkustaa kaksi aikuista ja kolme 7-17 vuotiasta lasta. Perhelipun hinta on 34,90 €. Kaikki liput ovat meno-paluu.

Vesibussilipun voi ostaa joko vesibussista tai etukäteen FRS Finlandin verkkokaupasta (kauppa.visitvallisaari.fi).

Vallisaareen liikennöidään 29.9. asti. Katso kesän 2024 aikataulut (frs-finland.fi/vallisaari).
 

Vallisaaren vierasvenesataman laiturit talviteloille 16.10.

(Päivitetty 3.10.2023)

Vallisaaren vierasvenesataman laiturien sähköt otetaan pois käytöstä ja laiturien kulkusillat nostetaan talviteloille maanantaina 16.10.2023. Tämän jälkeen laiturit eivät ole veneiljöiden käytössä. Laiturit otetaan käyttöön taas ensi keväänä.

Skutsirastit

(Päivitetty 24.5.2023)

Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitävät sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

  • Skutsirasti löytyy Vallisaaren Aleksanterinpatterin näköalatasanteelta.

Aleksanterinpatterilla tehdään selvitystyötä vuonna 2023

(Päivitetty 22.5.2023)

Patterissa tehdään parhaillaan tutkimuksia ja selvityksiä siitä, kuinka tiloja voidaan avata yleisölle vaarantamatta poikkeuksellisen arvokkaita ja erittäin herkkiä pintarakenteita. Valitettavasti tänä kesänä sisätilat eivät ole avoinna yleisölle.

Aleksanterinpatterista tehdään myös rakennushistoriaselvitystä. Selvityksen myötä saamme tietoa patterin eri rakennusvaiheista ja käyttöhistoriasta kautta aikojen. Suuri osa vuonna 1863 rakennetun Aleksanterinpatterin hauraista pintakerroksista on säilynyt kolmen sodan sekä patterin rauhanajan käytön vaiheiden läpi.

Selvitystyöt valmistuvat vuoden 2023 aikana, jonka jälkeen siirrytään toimenpiteiden toteutukseen. Vasta selvitykset antavat kokonaiskuvan toimenpiteiden laajuudesta ja tarvittavasta rahoituksesta – sekä työn kestosta.

Vallisaaressa kävijät ovat keskimäärin erittäin tyytyväisiä vierailuunsa 

(Päivitetty 19.11.2022)

Viime kesänä Vallisaaressa tehtiin Metsähallituksen toimesta kävijätutkimus, jossa saaressa vierailleilta kävijöiltä kysyttiin saareen ja vierailuun liittyviä mielipiteitä. Vastausten perusteella palvelut, odotukset, ympäristö ja häiriötekijät ovat pääosin tasapainossa. Kyselyyn vastaajista lähes puolet oli ensimmäistä kertaa Vallisaaressa ja helsinkiläisten vastaajien suuri määrä kertoo siitä, että Vallisaari on edelleen uusi tuttavuus historia- ja luontokohteena pääkaupunkiseudulla.

Vallisaaren kävijätutkimus (julkaisut.metsa.fi)

Uutisia Vallisaaresta

Vinkit retkeilyyn

Nainen pystyttää telttaa.

Ensimmäinen yön yli retki, varusteet ja vinkit: Retkeilyn ABC.