Kuusiston piispanlinnan raunioiden ohjeet ja säännöt

..... Nykyään Kuusiston piispanlinna on suojeltu kiinteänä muinaisjäännöksenä On tärkeää, että perehdyt alueeseen jo ennalta, ja valmistaudut retkelle huolella tutustumalla alueen ohjeisiin.

Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Pyöräily
Leirytyminen 
Tulenteko 
Roskaton retkeily
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily 
Dronen lennätys
Muut säännöt ja ohjeet
Muu kielletty toiminta 
Turvallisuus 

Kunnioita luontoa

Toimitaan ja liikutaan luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.
Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan alueen sääntöjä.

Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita, mutta ainoastaan kytkettynä. Eläinten jätökset on myös kerättävä pois.
 

Ohjeita Kuusiston piispanlinnan alueella liikkumiseen

Alueella saa liikkua vapaasti jalan, lumikenkäillen ja hiihtäen.

Pyöräily

Pyöräily ja maastopyöräily on sallittu jokaisenoikeudella alueen selkeillä reiteillä muut kulkijat huomioiden. 

Leiriytyminen

Leiriytyminen on kielletty.

Tulenteko 

Tulenteko on sallittu vain linnanraunioiden länsipuolella tarkoitukseen varatulla paikalla. Maastopaloalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty.

Roskaton retkeily

Kuusiston piispanlinnan alueella on sekajäteastioita.
Lue roskattomasta retkeilystä.

Marjastus, sienestys ja kasvien keräily

Marjojen ja ruokasienten poimiminen on sallittua.
Muiden kuin hyötysienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty. Villiyrttien kerääminen on kielletty. 

Dronen lennättäminen

Dronen lennättäminen on sallittua siellä missä liikkuminenkin, kunhan toiminta ei häiritse muita ihmisiä tai luonnoneläimiä.  Niitä ei tulisi lennättää lainkaan lintujen pesimäaikaan 1.4. - 31.7. Piispanlinnan alueella tulee huomioida myös linnan läheisyys, tapahtumat, yksityistilaisuudet sekä esitykset. 

Muut säännöt ja ohjeet 

Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
Kuusiston piispanlinnan alue on vuokrattu Metsähallituksen sopimusyrittäjälle, joka tuottaa kohteessa palveluita. Muu yritystoiminta on alueella mahdollista yhteistyössä vuokrayrittäjän kanssa sekä huomioiden kohteen muut tapahtumat, esitykset ja tilaisuudet. 

Muu kielletty toiminta Kuusiston piispanlinnan raunioiden alueella

Kuusiston piispanlinna ympäristöineen on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla (finlex.fi). 
Kuusiston piispanlinna suoja-alueineen (kyppi.fi) on rauhoitettu muinaismuistolain nojalla.

Turvallisuus 

Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa.

  • Rauniolinnassa on jyrkkiä portaita ja epätasaista maastoa, joten varustaudu tukevilla kengillä. Kiviportaat ja reitit saattavat olla märkinä, lumisina ja jäätyneinä liukkaita.
  • Pukeudu retkelle sään mukaisesti 
  • Punkkeja esiintyy Kuusiston piispanlinnan raunioiden alueella. Punkeilta voit suojautua pukeutumalla pitkälahkeisiin housuihin ja pitkähihaiseen paitaan. Housun lahkeet kannattaa sujauttaa sukkien sisään. Retkipäivän päätteeksi kannattaa tehdä punkkitarkastus, myös lapsille ja lemmikeille. Punkkeja saattaa löytyä etenkin taipeista. Punkit kannattaa poistaa apteekkien myymillä punkkipihdeillä. Lue lisää punkeista. 
  • Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. 
  • Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus.
  • Matkapuhelimien kuuluvuus on Kuusiston piispanlinnan alueella varsin hyvä. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta.  
  • Retkeilyn ABC

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää