Örön linnakesaari

2.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..
Meri  on jäässä. Jäiden seassa on luotoja joilla on lunta. Luotojen päällä lentää merikotka.
Sata vuotta suljettuna sotilasalueena ollut Örön linnakesaari tutustuttaa rannikkopuolustuksemme historiaan Venäjän tsaarin ajoilta nykypäivään. Saaren päänähtävyydet ovat hienosti säilyneet kasarmialueet, järeät Obuhov-tykit sekä eri-ikäiset puolustusasemat ja linnoitteet. Linnakehistoriansa ansiosta ulkosaariston Örö on myös yksi Etelä-Suomen tärkeimmistä uhanalaisten lajien ja luontotyyppien keskittymistä.

Örön linnakesaaren sijainti SuomessaSijainti: Länsi-Suomi, Varsinais-Suomi, Kemiönsaari

Saaristomeren kansallispuisto

Vieraile: Vuodesta 1915 vuoden 2014 loppuun asti Örön saari oli maihinnousukiellossa. Saari avattiin veneilijöille ja matkailijoille kesäkuussa 2015. Saarelle on vapaa pääsy, mutta veneiltä peritään laiturimaksu. Rantautuminen ainoastaan vierassataman kautta. Melojille on oma maihinnousupaikka.

Tekemistä ja näkemistä: Merkitty retkeilyreitistö (6-11 km) sekä Örön historiaa ja luontoa esittelevä näyttely. Sijainti ulkosaaristossa avomeren äärellä tekee olosuhteista ja maisemista aidosti mereiset. Myös hyvät mahdollisuudet lintujen tarkkailuun. Lue lisää.

Palvelut: Örössä on telttailualue. Lue lisää saaren palveluista. Lue lisää saaren yrittäjän (visitoro.fi) vierassatama-, kahvila-, ravintola-  ja majoituspalveluista). Yhteistyötahot järjestävät kuljetuksia Örön linnakesaarelle ja tarjoavat opastuspalveluita. 

Soveltuvuus: Örö sopii hyvin koko perheen retkikohteeksi. Huomioithan kuitenkin, että saarella on vanhoja puolustusrakenteita, jotka on suojattu vaijeriaidoin. Kohde ei sovellu liikuntaesteisille.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/oro

Asiakaspalvelu

Metsähallitus Puh. 0206 39 4620 ma-pe 9:00-15:00
rannikko(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Örön kartan Retkikartta.fi:ssä.