Tekemistä ja näkemistä Hytermässä

Luonto

Hytermän saaria, Suuri- ja Pieni-Hytermää sekä Laviasaarta on pidetty Puruveden kauneimpina saarina. Maisemaa hallitsevat komea, karuhko harjuselänne mäntymetsineen, hienot hiekkarannat, lahdelmat, niemekkeet sekä kolme lampea. Metsät ovat olleet metsätalouskäytössä aina 1920-luvun lopulle asti, jolloin alue siirtyi Häyrysten omistukseen.

Kuva: Metsähallitus / Miia Tolvanen

Vähitellen harjun rinteille kohosi vankka männikkö, jota hoidettiin hellästi luonnonkauneutta vaalien. Alueelle on jätetty myös täysin koskemattomia säästömetsiä ja aarnialueita.

Nähtävyydet

Työn muistomerkki. Kuva: Metsähallitus / Anne Pyykönen

"Työn muistomerkki" kohoaa harjun rinteelle edelleen ylväänä saaren itäosassa. Retkeilijä voi tutustua omatoimisesti Romu-Heikin valtakuntaan.

Aitat. Kuva: Metsähallitus / Miia Tolvanen

Kolme tarvikeaittaa, emännän pirtti, luhtiaitta, vilja-aitta, tuulimylly sekä kivestä rakennetut portaikot ja levähdyspaikat suovat mahdollisuuden palata ajatuksissa Romu-Heikin aikaan. Harjulla kulkevalta merkitsemättömältä polulta avautuu komeat maisemat harjumetsiin ja järvelle. Polkua pitkin voi kulkea hiljentymään Romu-Heikin ja Pikku-Juulian hautausmaalle, jonka portin pielessä omassa haudassaan vartioivat pariskunnan uskolliset vahtikoirat. Hytermän rakennukset on lukittu.

Reitit

Suuressa Hytermässä on merkitsemättömiä polkuja, joita pitkin voi tutustua saaren nähtävyyksiin. Helppokulkuinen polku kulkee saaren eteläosasta, "Työn muistomerkiltä", harjun alapuolitse aittojen ohi "metsämuseolle" ja luhtiaitalle ja sieltä edelleen rantaa myötäillen Laviasaaren hautausmaalle. "Työn muistomerkiltä" hautausmaalle asti voi kulkea myös harjun päällä, josta voi ihailla kauniita järvimaisemia. Harjulla voi levähtää kivestä rakennetuilla lepopaikoilla.

Levähdyspaikka. Kuva: Metsähallitus / Miia Tolvanen