Tekemistä ja näkemistä Hytermässä

Luonto

Hytermän saaria, Suuri- ja Pieni-Hytermää sekä Laviasaarta on pidetty Puruveden kauneimpina saarina. Maisemaa hallitsevat komea, karuhko harjuselänne mäntymetsineen, hienot hiekkarannat, lahdelmat, niemekkeet sekä kolme lampea. Metsät ovat olleet metsätalouskäytössä aina 1920-luvun lopulle asti, jolloin alue siirtyi Häyrysten omistukseen.

Harjun rinteillä kasvaa vankka männikkö.

Vähitellen harjun rinteille kohosi vankka männikkö, jota hoidettiin hellästi luonnonkauneutta vaalien. Alueelle on jätetty myös täysin koskemattomia säästömetsiä ja aarnialueita.

Nähtävyydet

Työn muistomerkki kohoaa harjun rinteelle.

"Työn muistomerkki" kohoaa harjun rinteelle edelleen ylväänä saaren itäosassa. Retkeilijä voi tutustua omatoimisesti Romu-Heikin valtakuntaan.

Pihan ja männikön välissä on kolme hirsistä rakennettua tarvikeaittaa, eli emännän pirtti, luhtiaitta ja vilja-aitta.

Kolme tarvikeaittaa, emännän pirtti, luhtiaitta, vilja-aitta, tuulimylly sekä kivestä rakennetut portaikot ja levähdyspaikat suovat mahdollisuuden palata ajatuksissa Romu-Heikin aikaan. Harjulla kulkevalta merkitsemättömältä polulta avautuu komeat maisemat harjumetsiin ja järvelle. Polkua pitkin voi kulkea hiljentymään Romu-Heikin ja Pikku-Juulian hautausmaalle, jonka portin pielessä omassa haudassaan vartioivat pariskunnan uskolliset vahtikoirat. Hytermän rakennukset on lukittu.

Reitit

Suuressa Hytermässä on viitoitettu, noin 2 kilometrin pituinen "Romu-Heikin polku" ja lisäksi merkitsemättömiä polkuja, joita pitkin voi tutustua saaren nähtävyyksiin. Romu-Heikin polulla on opastauluja Hytermän luonnosta, historiasta ja värikkäästä persoonasta, Romu-Heikistä. Helppokulkuinen silmukanmuotoinen polku kulkee saaren eteläosasta, "Työn muistomerkiltä", harjun alapuolitse aittojen ohi "metsämuseolle" ja luhtiaitalle ja sieltä edelleen rantaa myötäillen Laviasaaren hautausmaan edustalle. Toiseen suuntaan kuljetaan harjun päällä, josta voi ihailla kauniita järvimaisemia. Harjulla voi levähtää kivestä rakennetuilla lepopaikoilla.

Harjun päällä on kivestä rakennettu lepopaikka. Lepopaikan ymprillä on mäntyjä, ja niiden takana harju laskeutuu järveen.