Vieraile Kalmosärkällä

Aukioloajat

Kalmosärkkä on aina avoinna. Polku Kalmosärkälle kulkee kaikkina vuodenaikoina kauniin Juntusrannan Kokkosuon Natura-alueen yli.

Kohteella ei kuitenkaan ole talvikunnossapitoa, eikä sinne tehdä talvella huollettua latua. Särkälle voi hiihtää merkityn polkureitin mukaisesti. Järven toiselta rannalta, Juntusrannan venevalkamasta, on järven selän yli lyhyt hiihtomatka särkälle.

Kuva: Sirke Seppänen

Pääsymaksu

Kalmosärkälle on vapaa pääsy.

Yhteystiedot

  • Kohteen osoite: Nuolentie 46, 89800 Suomussalmi (Kalmosärkän pysäköintialue)
  • Kalmosärkkää hallinnoi ja hoitaa Metsähallitus.

Kulkuyhteydet

Kalmosärkkä sijaitsee Suomussalmella Juntusrannan kylän lounaispuolella, noin 40 kilometriä Suomussalmen kirkonkylästä koilliseen. Matkaa Kuusamoon on 108 kilometriä ja Ouluun 246 kilometriä.

Omalla autolla

  • Etelästä tultaessa ajetaan Valtatie 5:ttä (E63) pitkin 45 kilometriä Suomussalmen kuntakeskuksesta pohjoiseen. Pohjoisesta tultaessa ajetaan Kuusamosta Valtatie 5:ttä pitkin 82 kilometriä etelään. Hallasenahossa käännytään tielle nro 9160. Ajetaan 20 kilometriä ja käännytään oikealle Nuolentielle. Risteyksessä on opaste "Kalmosärkkä". Nuolentietä ajetaan 5 kilometriä etelään. Tien vasemmalla puolella on pysäköintialue, jolla on Kalmosärkän opastetaulu. Pysäköintialueelta lähtee punaisin maalimerkein merkitty polku (1,3 km) Kalmosärkälle.
  • Juntusrannan kylältä tultaessa ajetaan tietä nro 843 noin 2 kilometriä pohjoiseen ja käännytään tielle nro 9160. Ajetaan 2 kilometriä ja käännytään vasemmalle Nuolentielle. Risteyksessä on opaste "Kalmosärkkä". Nuolentietä ajetaan 5 kilometriä etelään. Tien vasemmalla puolella on pysäköintialue, jolla on Kalmosärkän opastetaulu.

Omalla veneellä

  • Kalmosärkälle pääsee veneellä tai kanootilla. Merkittyä rantautumispaikkaa ei ole, mutta perinteisesti paikalliset asukkaat ovat kulkeneet veneillä särkän pohjoispäähän.

Kartat

Kalmosärkän kartta © Metsähallitus