Tekemistä ja näkemistä Iso Linnamäellä

Porvoon Iso Linnamäki on yksi Uudenmaan näyttävimmistä muinaisjäännöksistä ja osa Porvoon kansallista kaupunkipuistoa. Täältä aukeavat kiehtovat näköalat kaupungin menneisyyteen ja nykypäivään. Myös Iso Linnamäen kupeessa Pikku Linnamäellä ja Maarin alueella on kiinnostavaa nähtävää:
 

  • Iso Linnamäki kohoaa 30 metrin korkeuteen harjulla ja hallitsee sieltä Porvoon jokilaaksoa. Iso Linnamäki on Suomen parhaiten säilyneitä muinaislinnoituksia. Mäen laella on laaja nelikulmainen tasanne. Sitä ympäröivät kaksi syvää vallihautaa, jotka ovat aina olleet kuivia. Lakitasanteella on myös kaksi suurta pyöreätä kuoppaa, jotka on tulkittu varastokellareiden jäännöksiksi. Tutustu Iso Linnamäen historiaan
  • Maisemat sekä Iso Linnamäelle että mäeltä kaupungin yli ovat komeat. Linnamäen alue muinaisjäännöksineen hallitsee kaupungin maisemaa. Paras näköala mäelle on Porvoon vanhankaupungin sillalta. Näkymä on kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen, sillä samalta paikalta voi keskiaikaisessa kaupunkimiljöössä nähdä yhdellä kertaa kirkollisen, valtiollisen ja porvarillisen vallan monumentit. Isolta Linnamäeltä voit puolestaan ihailla Porvoota ja Porvoonjokea.

Leveän joen vasemmalla puolella vanhoja puurakennyksia . Joen yli menee useista siltoja. Joen oikealla puolella nousee jyrkkä metsäinen rinne.

  • Maarin lahti Iso Linnamäen kupeessa on muinoin palvellut satamana ainakin pappilaa mutta todennäköisesti myös linnaa. Hiljalleen madaltuva ja umpeen kasvava lahti on kasvillisuudeltaan arvokas, samoin kuin Maarin lahden ja Iso Linnamäen välillä sijaitseva perinneympäristö. Maarin lahtea hallinnoi ja hoitaa Porvoon kaupunki.
  • Pikku Linnamäen kalmisto sijaitsee Iso Linnamäen pohjoispuolella ja ajoittuu vuosille 0–400 ajanlaskumme alun jälkeen eli roomalaiselle rautakaudelle. Kalmistokiveykseen on haudattu 14–16 vainajaa, joille oli annettu mukaan runsaasti hauta-antimia: esimerkiksi rannerenkaita, pronssisormus, sirppejä, veitsi, putkikirves, keihäänkärki ja nuolenkärki. Pikku Linnamäen muinaista hautausmaata hallinnoi ja hoitaa Porvoon kaupunki. 

Keskellä kuvaa matala suorakaiteen muotoinen kivilaatta. Taustalla harvahkoa havumetsää.

 

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää