Vad kan man göra i Pääjärvi?

Strandutsikt över sjön på hösten. Det finns två roddbåtar på stranden.Vandra längs markerade leder

Det finns två markerade vandringsleder av olika längd på Pääjärvi rekreationsområde. Lederna är rätt så lättframkomliga även om men det förekommer höjdskillnader.

Göra långfärder till fots

Lederna på Pääjärvi rekreationsområde ingår också i den över 200 km långa Hämeen Ilvesreitti -leden (hameenvirkistys alueyhdistys.fi, på finska). Utmed Ilvesreittileden kan man övernatta i tält, skärmskydd, kåta eller avgiftsbelagda övernattningsställen.

Cykla

Området ligger intill den nationella cykelleden Tavastländska oxvägen (Hämeen Härkätie). Oxvägen är en historisk och lågtrafikerad väg, som lämpar sig bra för cykling. Mera information om områdets cykelleder framgår av friluftskartan Hämeen järviylängön ulkoilukartta (hameenvirkistysalueyhdistys.fi, på finska)

Plocka bär och svamp

Pääjärvi rekreationsområde lämpar sig bra för svamp- och bärplockning. Det växer rikligt med blåbär på området och i någon mån också lingon.

Bada

Det finns ingen officiell badstrand på området, men sjöstränderna har sandbotten och det går bra att bada vid dem, i synnerhet vid dem som ligger intill rastplatserna.

Fiska

Genom allemansrätten är mete och pilkfiske tillåtet i Pääjärvisjön, samt att idka spöfiske mot erlagd fiskevårdsavgift (eräluvat.fi). Fiskevårdsavgiften kan köpas via Forststyrelsens webbutik (eräluvat.fi)Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen; kalastusrajoitukset.fi