Vandringsutflykter

Det finns två 5 kilometer långa dagsleder i området, som båda är ringformade rutter, från Saukkovaara parkeringsplats. Koronjää kan vandras till fots på sommaren och på snöskor på vintern. Piippukallion pihaus är lämpligt för sommarvandring - på vintern är branta sluttningar farliga.

En grusbelagd stig går genom den täta skogen och riset. En kvinna och en liten hund står på stigen.

Sevärdheter och utsikter

Hela kanjonformationen i Korouoma är sevärd i sig och det finns flera branta klippformationer i området. Korojoki rinner slingrande längst ner i kanjonen. Dungarnas artrikedom lockar växtentusiasten att fördjupa sig i området.

Landskapet i ravindalen öppnar sig längs Koronjää-leden från utsiktsplatsen Hannunkallio. På våren är vattenfallet Koivuköngäs värt att se. På vintern finns det sex isfall längs Koronjää-leden, varav de mest kända och lättillgängliga är Ruskea virta och Mammutti. Läs mer om sevärdheter.

Klättra på is- eller klippväggar

Korouma är Finlands största och mest kända isklättringsmål bland klättrare. I Koroumaområdet finns flera isvattenfall att klättra på. Av dessa är de mest kända kanske den ungefär 60 meter höga Ruskeavirta samt Mammutti som är populär bland nybörjare. Antalet och formen av isvattenfall som lämpar sig för klättring varierar varje år och påverkas av regnmängder och köld.

Till isvattenfallen går man oftast från stigen som startar vid Saukkovaara parkeringsområde. Ruskeavirta syns på den motsatta klippväggen då man tar sig ner till älvfåran.

En man klättrar längs det frusna vattenfallet på klippan.

Isklättring är tillåtet vid alla forsar i området. På grund av farorna med grenen lönar det sig att börja isklättringshobbyn genom att gå en isklättringskurs som ordnas av en klättringsförening eller en kommersiell arrangör. Klättringsföreningar som är aktiva i Koroumaregionen är bl.a. Koillismaan Kiipeilyseura (facebook.com/KoillismaanKiipeilyseura, på finska) i Kuusamo samt Rovaniemen Vuoristoklubi (vuoristoklubi.com, på engelska).

Bergsklättringen i Koroumaområdet har begränsats till klippväggarna i den västra ändan av älvfåran. Om leder i detta område finns information bl.a. i boken Suomen kalliokiipeilyreitit topo som getts ut på finska av Suomen Kiipeilyliitto.

Korouomas isvattenfall.

Under perioden 1.5. - 31.7. bör man undvika att röra sig i Pirunkirkko-området för att inte störa den utrotningshotade arten som förekommer i området. 

 

Andra aktiviteter

  • Fågelskådning: Korouomas specialitet är hussvalans bergshäckning. Det är möjligt att se kungsörnar på området.
  • Skidåkning i terrängen: Man får skida fritt. Det finns inga underhållna skidspår på området.
  • Fiske: I Korouomaområdet kan man fiska med Forststyrelsens spöfisketillstand (eraluvat.fi) eller med den nya fiskevårdsavgiften (eraluvat.fi). De tillåtna fiskemetoderna är spöfiske, flugfiske, pilke och mete.
  • Bär- och svampplockning: Det är tillåtet att plocka bär och svamp på området i enlighet med allemansrätten. 
  • Bad, simning: Det är tillåtet att bada i vattnen, men det finns dock ingen allmän badstrand.