Leder i Ruunaa naturskyddsområde

Ledernas startpunkter

På naturskyddsområdet kommer man till Karhunpolku antingen från Itkiinpohja eller från Haapavitja på Ruunaa strövområde.

Markerad led

På området finns det en 9,5 km lång markerad led, som är en del av Karhunpolku -leden (vaellus.info, på finska) (sammanlagt 133 km). Ledmarkeringen är en orange cirkel. Leden, som kommer från Kuhmo, följer Ruunaanjärvis strand i utkanterna av naturskyddsområdet och fortsätter sedan söderut ända till Patvinsuo nationalpark. På naturskyddsområdet finns det längs stigen en eldplats i Rantakangas och ett tältningsområde i Marinkangas. Längs stigen som går genom Ruunaa strövområde.

Karhunpolku -leden hör till friluftslednätet Karjalan Kierros (vaellus.info, på finska). Man kan göra förfrågningar om kartor över Karjalan Kierros bl.a. från Visit Karelia turistservice (visitkarelia.fi, på finska).

Vatten- och kanotleder

En kanot på sandstranden. Skog i bakgrunden.Det finns inga egentliga båt- eller kanotleder på naturskyddsområdet, men Ruunaa friluftskarta och grund- eller terrängkartbladen över området är tillräckliga hjälpmedel för den som vistas på området.

Det är lätt att komma till Ruunaanjärvi via Itkiinpohjas sjösättningsramp. Det finns även en parkeringsplats i Itkiinpohja. Utanför naturskyddsområdet finns Matkalahti sjösättningsramp, från vilken man kan komma via Polvijärvi och Oinasjärvi till Ruunaanjärvi.