Vad kan man göra i Punkaharju?

Vandra längs markerade leder

På Punkaharju naturskyddsområde finns det fina vandringsleder. En del av lederna är breda sandstigar eller -vägar, som är i gott skick och lämpar sig också för personer som rör sig med rullstol, och har en assistent med sig.

En bred grusstig leder genom tallskogen till en sjöstrand.

Paddla och ro

Det lönar sig att även sjöledes bekanta sig med Punkaharju. På området finns det lämpliga leder också för nybörjare. Lokala företagare hyr ut utrustning och erbjuder andra tjänster.

Segla och åka motorbåt

Man kan beundra nationallandskapet också från motor- eller segelbåt. Väster om åsen, mellan Vaahersalo och åsområdet går en farled. Det finns service för båtfolk på området.

Skåda fåglar

På området kan man bekanta sig med fågelarter typiska för karga tallmoar. Här kan man påträffa arter som skogspiplärka, grå flugsnappare, rödstjärt, gök, nattskärra spillkråka och större hackspett. I strandvattnet trivs storlommar, gråhakedoppingar och skäggdoppingar. I cembratallbestånden på Laukansaari kan man få se nötkråkor.

Titta på sevärdheter och utsikter

Det lönar sig att vandra längs stigarna på åsen då man vill beundra landskapet och den enastående naturen. Uppe på åsen har man en fin utsikt över det unika nationallandskapet. Sevärdheterna hänför sig till områdets historia och natur.

Stentrappor leder nerför en brant åssluttning. Vid sidan av trapporna finns ett metallräcke. Nedanför syns en bred stig bredvid vattnet. Det växer tallar i sluttningen.

Åka skidor i preparerade spår

Det finns flera skidspår på naturskyddsområdet och i dess närhet. Spåren (harjureitit.net, på finska) prepareras av Punkaharju byförening.

Snöskovandring

Man kan bekanta sig med Punkaharjus natur med snöskor. Där finns många varierande, marknade snöskovandringsleder (visitpunkaharju.fi, på engelska).

Två vuxna och ett barn på en markerad snöskovandringled i ett åslandskap.

Fiska

En ung fiskare sitter på stranden.

Cykla

Det är lätt att bekanta sig med åsområdet på cykel. Det är tillåtet att cykla på vägarna och på vissa leder. Man kan hyra cyklar av lokala företagare.

Plocka bär och svamp

Man får plocka bär och svamp på området med stöd av allemansrätten. På området växer bl.a. rikligt med blåbär och lingon.

Ett kluster av kantareller växer på marken. Ovanpå svamparna finns tallbarr och ris.

Bada

I Kuikonniemi och Mustaniemi finns det utomordentliga möjligheter för hela familjen att bada. I Kuikonniemi finns det badhytter. Området har ingen officiell badstrand.

Åka långfärdsskridskor

Man kan pröva på långfärdsskridskoåkning på plogad naturis (visitpunkaharju.fi, på finska). Leden startar i Tuunansaari. Lokala företagare underhåller leden och hyr ut skridskor.