Fotvandring

Vandra i det natursköna landskapet, där skog möter hav. Havet är ständigt närvarande när man strövar i skogen eller klättrar upp i utsiktstornen och blickar ut över havet och de vindpinade strandklipporna.

Under dagsutflykten kan du för en stund uppleva en karg och blomstrande natur i yttre skärgården samt bekanta dig med områdets intressanta och mångsidiga kulturhistoria. Området erbjuder ett brett utbud av eld- och rastplatser. På strandremsan mellan skogen och havet finns lämpliga lekplatser där barnen får utlopp för sin fantasi. Håll ett vakande öga på barnen, strandklipporna som vätter ner i havet kan tidvis vara hala.

Det finns flera färdiga ruttalternativ, såsom rutten vid Draget och Telebergets runda. Båda rutterna är relativt lättframkomliga.

Två besökare på berget ser ut över havet. Den ena med kikare i handen. I bakgrunden knotiga träd och en molnfri himel.

Fågelskådning

Följ med fåglarnas spännande flytt vid en av Finlands bästa observationsplatser. Porkala udds spets har etablerat sig som en särskild plats där man kan observera arktiska fåglar under deras flytt. De mest populära observationsplatserna är Sunds fågeltorn i Källvik, observationsplattformen Ejdern samt Pampskatans udde. Platserna är även nära parkeringsområdena, man behöver inte bära tubkikaren och övrig utrustning så långt. Porkalas rekreations- och naturskyddsområde har en rik biologisk mångfald och har ett stort havsfågelbestånd. I området häckar en väldigt stor mängd ejdrar och området är också en viktig rastplats för alfåglar.    

Två personer på en klippa vid havsstranden. Den ena tittar ut mot havet genom ett teleskop. På den klippiga stranden växer några tallar och enar. I bakgrunden finns en liten klippö.

Segling och båtutflykter

Styr stäven mot Finska vikens smalaste punkt. Porkala är beläget nära huvudstadsregionen. Sjövägen tar man sig enkelt och skyddat till Porkala längsmed den inre markerade farleden. Bekanta dig med de olika öarnas natur och historia, såsom insjön och fästningsruinerna på Träskö eller de underbara strandklipporna och strandängarna på Söderskär.  Du kan också ta i land vid Porkala udds gästhamn (Porkkala Marina) och röra dig längs de olika vandringslederna på fastlandet.  

 I förgrunden seglar en segelbåt med två segel i en lätt bris. I bakgrunden finns ytterligare två segelbåtar och bakom dem en klippig strand där det finns en fyr och tallar.

Övriga aktiviteter

  • Fiske: Porkala udd är också en bra plats för fiske. Under hösten är Porkala udd speciellt i populär bland bränningsfiskare.  Att meta och pilka ingår i allemansrätten, men för fiske med spinnspö och handredskapsfiske ska personer i åldern 18 till 69 år betala fiskevårdsavgift (eräluvat.fi). Fiskevårdsavgiften berättigar till att använda ett spö och ett bete. I övriga fall behövs dessutom tillstånd för fiske av ägaren för vattenområdet i fråga.
  • Paddling: Området är ett utmärkt mål för havspaddlare. Läs mer om säker paddling.
  • Sevärdheter: På Porkala udd finns flera gravstensrösen från bronsåldern och i strandvattnen kan man hitta gamla, även medeltida skeppsvrak. Från utsiktsplatserna och fågeltornet kan man beundra landskapen.
  • Långfärdsskridskoåkning: En bra plats för långfärdsskridskoåkning eftersom vinden ofta blåser bort snön från isytan. Läs mer om säker långfärdsskridskoåkning.
  • Dykning och snorkling: En populär dykplats. Varierande bottenformer och skeppsvrak bjuder på äventyr under vattenytan. I Porkala udds vatten har en ny vrakpark öppnats, där fyra vrak har försetts med bojor för dykare. Ytterligare information om vrak (wreckpark.eu, på engelska)  Läs mer om säker dykning.
  • Bad, simning: Det finns inga officiella badstränder i området, men man kan ta sig ett svalkande dopp från strandklippan. God simkunnighet är nödvändigt.