Vad kan man göra i Neitvuori-Luonteri?

Vandra längs markerade leder

I Neitvuori finns det många olika leder att välja emellan. Vyerna vid de kortare utsiktsstigarna tävlar i skönhet. Man kan också göra längre vandringar på området.

Göra långfärder till fots

Från Neitvuori finns en förbindelse till Hiidenmaa-lederna, som har en sammanlagd längd på 55 km. Längs lederna kan man övernatta i skärmskydd eller i eget tält. Föreningen Hiidenmaan retket ry ansvarar för Hiidenmaa-lederna.


 

Görä långfärder med kanot och roddbåt

Den lugna sjön Luonteri erbjuder fina möjligheter att paddla och ro. Det är också lätt att hyra utrustning och skaffa kartor. Man kan starta utflykten t.ex. från Anttola, och den närmaste utfärdshamnen (Kaijatsaari) ligger då på 3 km avstånd.

På området finns stora fjärdar, men kanotlederna Veskansan melontareitit är planerade så att de går på så skyddade ställen som möjligt. Det lönar sig att reservera 2 -3 dagar för utflykten om man vill bekanta sig med området mer grundligt.

Segla och åka motorbåt

Båtfolket kan njuta av Luonteris rena vatten på de stora fjärdarna och i den vackra skärgården.

På området finns flera farleder, som är utprickade på sjökort och på kartan Veskansan reitit.

På området finns flera utfärdshamnar med tjänster och båtramper.

Bekanta dig också med informationen för dem som kommer med båt.

Titta på sevärdheter och utsikter

Berget Neitvuori har varit en känd utsiktsplats redan i flera århundraden. Från Neitvuori har man en fantastisk utsikt över Luonteris skärgård och skogsnatur. Till bergskrönet går en 700 meter lång, ganska svårframkomlig stig. Från startpunkten är stigningen ca 100 meter.

En vandrare står på en hög klippa och tittar ut över ett vårlikt sjö- och skogslandskap.

Göra skidturer i terrängen

Det är tillåtet att åka skidor på området med stöd av allemansrätten, men där finns inga preparerade skidspår. Kom ihåg att isen ofta är svagare på ställen där det förekommer strömningar och att strömningsställena varierar under vintern. På området finns också stora fjärdar.

Fiska

För annat fiske än mete och pilkfiske bör 18 - 69 år gamla personer erlägga fiskevårdsavgiften (eraluvat.fi). ​Om ni fiskar med mera än ett spö eller använder andra fiskeredskap utöver metspö eller pilk, så behöver ni förutom erlagd fiskevårdsavgift också ha tillstånd av vattenägaren. 

  • Juva kommuns områden i norra delen av Luonteri ingår i Luonteri fiskevårdsförenings tillståndsområde. Nästan hälften av Luonteris vattenområde hör till Pitkälahti fiskelag.
  • Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen; kalastusrajoitukset.fi

För att skydda saimenvikaren i Luonteri har man utfärdat fiskebegränsningar.

  • Bruket av vissa fångstredskap och fiskemetoder har enligt jord- och skogsbruksministeriets förordning (mmm.fi) förbjudits på vikarens centrala förekomstområden.

Cykla

Från S:t Michel går en markerad cykelled till Neitvuori. Efter stadsområdet slingrar den fram genom vackra jordbrukslandskap. Det lönar sig att ha en lämplig karta med på cykelfärden. Lokala företagare arrangerar också guidade cykelturer i trakten. Håll dej på tydliga stigar och ta i beaktande andra som rör sig på stigarna.

Deltaga i guidning av grupp i terrängen

Lokala företagare fungerar som guider i terrängen. Mera information fås från webbsidor om S:t Micheltrakten (visitmikkeli.fi, på finska och engelska).

Plocka bär och svamp

Det är tillåtet att plocka bär och svamp på området. På området finns goda blåbärsmarker. Korvensaari är ett bra mål för bär- och svamputflykter.

Bada

I Karihiekka utfärdshamn finns mellan klipporna en sandstrand där man kan bada. Det finns dock ingen allmän badstrand.