Lounatkoski

Lounatkosken sijainti SuomessaKainuu
Suomussalmi (www.suomussalmi.fi)
Hossan kansallispuisto
Kohdetta hoitaa Metsähallitus.

Lounatkoski on komea varsinkin kevättulvan aikaan. Kosken voimaa on aikoinaan hyödynnetty viljan jauhamisessa. Uittomiehille Lounatkoski oli haastava paikka.

Puuta ja viljaa

Lounatkoskella on nähtävillä rakenteita uitosta ja viljan jauhamisesta. Vuolas koski antoi aikoinaan vesivoimaa, mutta asetti myös haasteita uittomiehille. Alkuperäinen vesimylly on purettu ja tilalle on tuotu vastaavanlainen mylly läheiseltä Lavajärveltä.

Lounatkosken mylly.

Lounatkoskella olevia uittorakenteita ovat uittopato eli tammi ja neulavarasto, jossa säilytettiin padon virtausaukon säätelemisessä käytettyjä parruja eli neuloja. Kosken ylittävän sillan alapuolella on uittosuisteita. Uittomiesten käyttämä kämppä on kunnostettu Metsähallituksen vuokrakämpäksi.

Aukioloajat

Lounatkoskella voi käydä milloin tahansa. Pysäköintipaikalta johtava polku myllylle ja sillalle on kuljettavissa sulan maan aikana. Vuokrakämpän piha-alue on vain vuokralaisten käytössä - kunnioitathan mökkirauhaa.

  • Kohteella ei ole henkilökuntaa.
  • Myllylle ja sillalle on vapaa pääsy. Myllyn ovi on lukitsematon.

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet

Autolla

  • Luontokeskukselta ajetaan Jatkonsalmentietä länteen n. 4 km. Jatkonsalmen vuokrakämpän kohdalla käännytään Tolosenvirralle vievälle soratielle, jota ajetaan n. 2 km. Tien vasemmalla puolen on pieni pysäköintipaikka, josta kävelymatkaa myllylle on noin 50 metriä ja 250 metriä varsinaiselle koskelle.

Kartta

Sähköiset kartat

Palvelut

Tapahtumat, ajankohtaista

Polkureitit

  • Järvien polun 20 km:n pituinen rengasreitti kulkee Lounatkosken pysäköintipaikan vieritse. Lue lisää Järvien polusta.

Hiihtoladut

Melontareitit

  • Lounatkoski on osa Peranka-Hossa vesiretkeilyreittiä, jonka pituus on 37 km. Itse Lounatkoskea ei suositella laskettavaksi, kosken ohitusta varten on vetotaival. Lue lisää Perangan vesiretkeilyreitistä.

Lounatkosken silta. Kuva: Sirke Seppänen

Kahvila- ja ravintolapalvelut

  • Kohteessa ei ole kahvila- tai ravintolapalveluita. Lähin kahvila on 6 kilometrin päässä sijaitsevassa Hossan luontokeskuksessa.

Koululaisryhmien palvelut

  • Hossan luontokeskus palvelee koululaisryhmiä. Sieltä voi tiedustella mm. lisätietoja ja ohjelmapalveluita.

Liikuntaesteisten palvelut

  • Lounatkoski ei sovellu liikuntaesteisille.

 

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/lounatkoski

Asiakaspalvelu

Hossan luontokeskus
0206 39 6041, 040 751 7221
hossa(at)metsa.fi