Vandra längs markerade leder

På Vehoniemenharju finns det en 2 km lång markerad vandringsstig, som ett tag går ner till Roines strand men kliver snart åter upp på åsen. På den sida av åsen som vetter mot Längelmävesi går stigen i frodigare, lundartad natur. Höjdskillnaderna är ställvis rätt stora.

 En solig tallskog med stig.
 

 

Paddla och ro

Man kan röra sig på sjöarna med båt och kanot. Om man vill hyra en båt eller kanot lönar det sig att kontakta Kangasala kommuns turistinformation (visitkangasala.fi, på finska).

Fiska

Roine delägarlag (rmpkalastusalue.fi, på finska) ansvarar för vattenområdena kring Vehoniemenharju. Man kan köpa ett fisketillstånd till Kaivanto kanal från kiosken vid kanalen. Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen kalastusrajoitukset.fi.

Plocka bär och svamp

Det är tillåtet att plocka bär och svamp på Vehoniemenharju med stöd av allemansrätten. Åsnaturen är dock känslig för slitage, så vi rekommenderar att besökarna rör sig endast längs stigarna.

Åka skidor i preparerade spår och åka långfärdsskridskor

Ett skidspår på isen går i närheten av åsen på vintrarna, och på Roine finns också en bana för långfärdsskridskoåkning. Mer information om uthyrning av utrustning och vintersport finns på Kangasala kommuns webbsidor (kangasala.fi, på finska).