Det finns sammanlagt 14 km markerade leder på Paistjärviområdet. Terrängen är på det hela taget lättframkomlig.

Ledernas startpunkter

  • Rundturen i Pirunkirkko börjar vid Niinilampi parkeringsplats.
  • Kannas-turen och Ketturiuta-leden avgår från Sonnasens parkeringsplats. 

Rundslingor

Pirunkirkko-turen, 4,6 km, går i skogens dunkel. Stigen är markerad i terrängen med gula färgmärken. Pirunkirkko-turen går från Niinilampi parkeringsplats till Pirunkirkko klippformation och vidare till Kaijanniemi Road, varifrån rundslingan fortsätter tillbaka till Niinilampi längs en skogsväg söderut. Man kan vandra stigen också i motsatt riktning. Ej underhållen på vintern. Det tar 1 - 2 timmer att vandra hela rundslingan.

Service: Niinilampi eldplats och parkeringsplats. Vid parkeringsplats finns torrtoalett.

Sevärdheter: Pirunkirkko

Observera: Rundturen i Pirunkirkko har ställvis dragits om och den nya sträckningen har märkts ut i terrängen med gula målade märken. Stigen är utmanande till sin terräng. 

Övriga leder

En vandrare sitter på huk på spången och fotograferar kabbelekan som växter i vattnet. I bakgrunden fortsätter stigen in i en blandskog.

  • Ketturiutta-stigen, 4,4 km (fram och tillbaka), mellan Sonnasen och Ketturiutan, passerar genom ljusa tygskogar och träsk. Stigen är markerad i terrängen med gul färg. Längs stigen ligger Myllyoja mosse, vars sektion är långsträckt.
  • Kannas-turen 7,8 km, med start från Sonnasen, följer till en början samma rutt som Ketturiuta-leden, men grenar av efter drygt en kilometer. Längs stigen ligger Harjulampi eldplats. Efter brandplatsen går leden upp till Kuijärvi näset. Från den smala näset kan du beundra den vackra utsikten över östra Saarijärvi och skönheten i västra Kuijärvi. Du kan också åka på en rundtur i Kannas från Ketturiuta, när turen är 9,8 km. Ej underhållen på vintern.

Service: Ketturiutta tältningsområde med kokskjul, torrtoalett och parkeringsplats, Harjulammi eldplats ute på näset med torrtoalett. 

Sevärdheter: det landskapsmässigt imponerande näset vid Kuijärvi. Sonnanen har nämnts som den näst ljusaste sjön i Finland.

Vandrare kan också utnyttja skogsvägar och gamla körstråk under sina utflykter.