Vad kan man göra i Paistjärvi?

Vandra längs markerade leder

  • På Paistjärviområde finns det två markerade leder (sammanlagt ca 9 km). Lederna går i olika delar av området men man kommer från båda till vägen Sonnasentie (Mäntyharju - Heinola-vägen nr 4143), som korsar området.
  • Observera: Pirunkirkko-led har ställvis dragits om och den nya sträckningen har märkts ut i terrängen med gula målade märken. Stigen är utmanande till sin terräng. 
  • Undvik att vistas på områdena Mattilanmäki och Vuorttusenkalliot under tiden 15.3 - 30.6 för att fåglarna skall få häcka ifred.

Paddla och ro

  • Sjöarna och tjärnarna på området lämpar sig för kortare turer med roddbåt eller kanot. Man kan inte paddla längs bäckarna mellan sjöarna, såsom t.ex. Myllyoja, som mynnar i Saarijärvi, samt Kommerinoja, som startar från Kuijärvi. På området finns det inga markerade vattenleder, men man hittar bra fram med hjälp av kartan över området.
  • Platser för båtar finns vid stränderna av sjöarna Sonnanen, Saarijärvi och Kuijärvi. Man kan hyra båtplatser av Forststyrelsen.

Göra skidturer i terrängen

Det är tillåtet att åka skidor på området, men inga skidspår dras på området. Terrängen i Paistjärvi lämpar sig väl för skidåkning. Kom dock ihåg att ställen med strömmande vatten har svag is och att strömställena också varierar under vintern.

Fiska

Cykla

På området finns skogsbilvägar som lämpar sig för cykling och tar en till olika delar av området.

Plocka bär och svamp

Det är tillåtet att plocka svamp och bär på området, men undvik att vistas på områdena Mattilanmäki och Vuorttusenkalliot under fåglarnas häckningstid (15.3 - 30.6). Det finns goda blåbärs- och lingonmarker i Paistjärviområdet, och svampplockare får säkert korgarna fulla med olika svampar.

Lingonris fyllt med mogna bär. I bakgrunden finns ljung.

Bada

Det finns inga allmänna badstränder på området, men stränderna i området lämpar sig utmärkt för simning och solbad. De finaste sandstränderna ligger på södra stranden av sjön Sonnanen nära parkeringsplatsen, vid Ketturiutta tältningsområde och Kannaksenranta eldplats på östra stranden av sjön Kuijärvi.