Titta på sevärdheter och utsikter

Hepoköngäs är ett av Finlands högsta fria vattenfall och en populär sevärdhet. Fallhöjden är 24 meter. Vattenfallet är speciellt ståtligt på våren och i början av sommaren under vårflödet. Man kan då höra bruset från vattenfallet på ett par hundra meters avstånd.

Vid vattenfallet finns det utsiktsplattformer, som man lätt kommer till också med rullstol. Det är 300 meter från parkeringsplatsen till den övre plattformen och 640 meter till den nedre plattformen. På vintern underhålls bilvägen fram till parkeringsplatsen.

En människa står på plattform och fotograferar vattenfall, som är täckt av snö och is.

Vandring

På själva området går en bra led (600 m) till själva sevärdheten. Leden är en del av Tonkohuikonen dvs. UKK-leden i Puolanka. Den 1,5 kilometer lång geologiska naturstigen lämnas Hepoköngäs vattenfall -leden. Stigen presenterar områdets geologi och andra naturfenom.

Långfärder till fots

De markerade lederna på området är en del av den 60 km långa UKK-leden, vars Puolankaetapp kallas för "Tonkohuikonen". Längs leden kan man övernatta i skärmskydd.

Rundslingan Köngäskierros (57 km), som går från Paljakka skidcentrum till Ukkohalla (ukkohalla.fi, på finska) och tillbaka, går söder om naturskyddsområdet. Det finns en förbindelseled 9,5 km från Köngäskierros till UKK-leden.

En informationstavla med titel ”Hepoköngäs” har mycket information om berggrund och jord i området.

Fotografering

Hepoköngäs är en populär mål för fotografering under olika årstider och tider på dygnet.

En fotograf sitter på huk på stranden och tar bilder om vattenfallet. På grunden finns det lite snö.

Andra aktiviteter