Iin Röytän luotsiasema

Kaksi samanväristä, kaksikerroksista rakennusta vierekkäin. Isommassa isoista kivilohkareista koottu perustus. Puusta tehty istuinryhmä pihalla.

Ajankohtaista Iin Röytästä

(Päivitetty 28.7.2023)

Iin Röytän turvasataman maalaiturin toiset turvatikkaat ovat rikkoutuneet. Tikkaiden vedenalainen osa on murtunut ja katkennut, joten nousu vedestä voi olla vaikeaa. Lähellä rikkoutuneita turvatikkaita on myös toiset, ehjät turvatikkaat. Rikkoutuneet tikkaat tullaan korvaamaan uusilla.

Turvatikkaat on tarkoitettu satama-altaassa tapahtuvia vaaratilanteita, kuten veneestä veteen putoamista, varten. Satama-allasta tai altaan tikkaita ei ole tarkoitettu vapaa-ajan uimiseen, eikä satama-altaassa pidä uida missään tilanteessa, mikäli sen voi välttää. Satama-altaaseen saapuvat veneet voivat aiheuttaa vaaratilanteen mahdollisille altaassa uiville henkilöille. Röytän saaresta löytyy muita, uimiseen soveltuvia alueita, toisaalta.

Röytän luotsiaseman sijainti SuomessaPohjois-Pohjanmaa
Ii 
Perämeren saaret

Iin Röyttä toimi puutavaran lastauspaikkana 90 vuoden ajan 1800-luvulta vuoteen 1969. Nykyään Röyttä on suosittu veneilykeskus ja virkistyskäyttökohde.

Röytän saaren historiaa

Uutta maata

Iin Röyttä on noin 60 hehtaarin kokoinen saari, joka sijaitsee 40 km Oulusta pohjoiseen ja noin 4 km Iin Praavannokan satamasta länteen. Saaren korkein kohta on 5 metriä merenpinnan yläpuolella. Röyttä paljastui merestä 1300-luvulla. Vielä 1870-luvulla saari näkyi kartalla kolmena eri saarena, mutta vuosisadan vaihteen tienoilla siitä muotoutui maan kohoamisen myötä yksi saari.

Kalastustukikohta

Kalastuksen historia ulottuu keskiajalta näihin päiviin saakka. Vuodesta 1842 saari oli vuokrattuna Iin lohenkalastusyhtiölle. Kun valtio ei jatkanut vuokrasopimusta, alkoi käräjöinti saarten omistuksesta. Se päättyi vasta 1921, jolloin korkein oikeus tuomitsi saaret valtiolle kuuluviksi.

Puutavaran lastauspaikka

Puutavaran lastaustoiminta Röytässä alkoi 1880-luvulla. Laivojen oli vaikea päästä matalalle rannikolle asti, joten avuksi otettiin saaret. Laudat ja lankut hinattiin lauttoina Röyttään, jossa ne nostettiin maalle, pestiin, lajiteltiin ja katkottiin määrämittaisiksi. Sahatavara pinottiin tapuliin kuivumaan odottamaan laivausta. Lastattaessa puutavara siirrettiin ensin proomuihin, joissa se vietiin laivoihin vinssattavaksi. Vuosisadan loppupuolella saavutettiin 10 000 m³ lastausmäärä. Töissä oli parhaimmillaan noin 100 henkeä.

Metsähallitus aloitti pyöreän puutavaran laivauksen Röytässä 1926. Vähitellen sahatavaran laivaus väheni. Pyöreän puutavaran vienti saavutti huippunsa 1950-luvulla, jolloin laivattiin parhaimpina vuosina 100 000 m³ puutavaraa. Sota-aikana toiminta oli hiljaisempaa. Välillä tehtiin häkäpönttöhiiltä ajoneuvojen käyttöön. Vähitellen 1960-luvulla toiminta alkoi hiipua ja viimeinen laiva lähti Röytästä 1969.

Lastauspaikasta virkistysalueeksi

Röyttä jäi vähälle käytölle, kunnes siitä muodostui veneilyseurojen ja muiden virkistyskäyttäjien tukikohta. Vanha satama on nyt veneilijöiden käytössä ja luotsien aikoinaan käyttämä Luotsila ja suuri majoitusrakennus Lastaaja ovat nyt majoituskäytössä. Veneilyseurat ovat rakentaneet omat tukikohtansa. Kävijöille on rakennettu luontopolku, kota, ja tulentekopaikka. 

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet

  • Saareen pääsee ainoastaan vesitse. Talvella saarelle on mahdollista kulkea jäätä pitkin. Jään kantavuus kannattaa varmistaa.
  • Perämeren saarten kartta.

Veneellä

  • Kesällä saarelle pääsee veneellä. 
  • Retkisataman sijainti N 65º 16'19,8" E 25º 12'43,1" (merikoordinaatit).
    • Retkisatamassa on laituri, poijuja ja kiinnitysrenkaita. Veneeseen on mahdollista kytkeä sähkövirta. Sataman läheisyydessä on opastuskatos, kuivakäymälä ja luontopolku. Tulentekopaikkoja on retkisatamassa ja noin 1 km:n päässä kodalla. 
    • Huollosta vastaa Metsähallitus yhdessä Kiviniemen Meripelastusyhdistys ry:n kanssa.

Autolla

  • Autolla pääsee Iin Praavan satamaan, Praavan tie (nro 18754) kääntyy nelostieltä länteen 4 km Iin taajaman eteläpuolella. Risteyksen viitassa lukee Ojakylä. Praavaan on matkaa 4 km.

Julkiset kulkuyhteydet

Kartat

Palvelut

  • Röytässä on sähköistetty retkisatama. Satamassa on lasten leikkipaikka ja opastuskatos ja kesäkeittiö.
    • Opastuskatoksen tauluissa esitellään Röytän luontoa, historiaa sekä sääilmiöitä.
  • Vuokratuvat Lastaaja ja Luotsila sijaitsevat saaressa.
  • Tulenteko on sallittu vain retkisataman tulentekopaikalla ja luontopolun varrella olevalla kodalla.
  • Juomavesi
    • Juomavesi on tuotava mukana.
  • Jätehuolto
    • Alueen maastokohteissa ei ole jätteiden keräysastioita, joten jätehuolto on omatoiminen. Maatuvat jätteet laitetaan käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Luontopolku

Röyttää kiertää noin 3 km:n mittainen luontopolku, jonka varrella on alueen luonnosta ja historiasta kertovia tauluja, hiljentymispaikka ja tulentekopaikka.

Yöpyminen

Vanha työntekijöiden majoitusrakennus Lastaaja ja Luotsila ovat vuokrattavissa. Rannassa olevat sauna ja kota ovat vuokraavien käytössä.

Julkaisuja

  • Alenius, Kari ja Skiftesvik, Joni: Röyttä, laivoja ja ihmisiä, 1996. Metsähallitus. Kirja kertoo lähes 100 vuoden ajanjaksosta, jolloin Röytässä lastattiin sahatavaraa ja puutavaraa ulkomailta tuleviin rahtialuksiin.

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/iinroytta

Asiakaspalvelu

Liminganlahden luontokeskus


puh. 0206 39 6059, puhelun hinta on 0,00 euroa /min + paikallisverkkomaksu (pvm) tai matkapuhelinmaksu (mpm)


liminganlahti(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Iin Röytän kartan Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää