Urho Kekkosen kansallispuiston patikointireitit

Kaksi retkeilijää seisoo puuttomalla tunturilla t-paidat päällä. Retkeilijöistä toinen osoittaa kädellään kaukana näkyville tuntureille.

 

Saariselän, Kiilopään ja Kakslauttasen läheisyydessä on merkitty päiväretkeilyyn sopiva patikkareitistö (200 km), josta 80 km on Urho Kekkosen kansallispuiston lähialueella. Patikkareittien varrella voit levähtää polttopuilla varustetuilla päivätuvilla ja laavuilla. Maastoon merkityt reitit ovat yhteiskäyttöreittejä, joilla liikkuu patikoijia sekä maastopyörällä kulkevia. 

Teemalliset Tunturiin-lähireittien lähtöpisteet

Muut reitit alle 10 km

Muut reitit yli 10 km

  • Saariselän lähtöportti, Lutontie 10-12, Saariselkä (Inari). Koordinaatit: WGS84 lat:68° 25.0989' ja lon: 27° 25.6173'
  • Kiilopään lähtöportti, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä. Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882'  lon: 27° 27.7299'

Teemalliset Tunturiin-lähireitit

Teemalliset Tunturiin -lähireitit tarjoavat tarinallisia päiväretkireittejä niin aloitteleville kuin kokeneillekin retkeilijöille. Kaikilta lähireiteiltä löytyy jokin luonnon tarkkailuun liittyvä teema. Reitit sopivat hyvin myös lapsiperheille ja luonnossa ensi kertaa liikkuville matkailijoille.

Aurorapolku, 2,1 km, ympyräreitti

Vihreällä värillä toteutettu tunnus, jossa lukee Ahopää.Saariselän keskustan tuntumassa oleva Aurorapolku vie kulkijan suoraan luonnon syliin Urho Kekkosen kansallispuistoon. Aurorapolulla on mahdollisuus nauttia keskiyön auringosta sekä yöttömästä yöstä. Reitillä voi tuntea talvisen luonnon kosketuksen ja kaamoksen tunnelman. Selkeällä säällä on myös mahdollisuus tähyillä pohjoista tähtitaivasta tai ihailla ihmeellisiä revontulia. Polun varrella oleva taukotupa tarjoaa erinomaiset puitteet luonnontarkkailuun pakkaselta, tuiskulta, sateelta ja sääskiltä suojaten.

Kuljettavissa ympäri vuoden patikointireittinä. Talvikunnossapito.
Kulkuaika 1 h

Lähtöpiste

Saariselän lähtöportti (retkikartta.fi), Lutontie 12, 99830 Saariselkä.
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 25.0985' lon: 27° 25.6142', ETRS-TM35FIN P: 7589563m I: 517523m.
Aurorapolku Retkikartta.fissä

Nähtävää

Luttojoki ja pohjoinen tunturiluonto. Polun varrella oleva taukotupa tarjoaa erinomaiset puitteet luonnontarkkailuun pakkaselta, tuiskulta, sateelta ja sääskiltä suojaten. 

Retkeilyrakenteet

Kulkua ohjaava valaistus, Luttojoen yli menevä kaarisilta, taukotupa, jonka toinen puoli on lukollinen ja toinen on kaikille avoin päivätupa sekä kolme tulentekopaikkaa, puuliiteri ja imukäymälä.

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Aurorapolku on merkitty tolppiin violetilla värillä ja Aurorapolku tunnuksilla.

Retkikartta.fi

Saariselän keskustan tuntumassa oleva Aurorapolku kulkee tunturikurun laitaa Luttojoen itäpuolella. 

Huomioitavaa

Polku on sorastettu, mutta ei korkeuserojen vuoksi sovellu pyörätuolilla kuljettavaksi. Polku sopii hyvin kuljettavaksi lasten kanssa. 

                               

Iisakkipää, 3 km tai 7 km, ympyräreitti 

Vihreällä värillä toteutettu tunnus, jossa lukee Iisakkipää.

Kesä tulee pian, kaikki kukkii nopeasti ja syksyyn valmistautuminen alkaa ajoissa. Iisakkipään polulla kulkija pääsee tutustumaan Lapin luontoon ja sen yhteen nopeatempoisimmista vuodenajoista.  Pohjoinen luonto on kaunista, mutta karua ja vähälajista. Kesällä läpi vuorokauden paistava aurinko tuo kasvukaudelle lisäpituutta. Ihastele maisemaa ja tutustu pohjoisen luonnon moniin yksityiskohtiin. Iisakkipään polulla saat tietoa linnuista, kasveista, niiden elinympäristöstä vuodenaikojen vaihdellessa voimakkaasti.

Kuljettavissa sulan maan aikaan patikointireittinä ja talvella lumikenkäreittinä.

Kulkuaika 3 km polulla 1–2 tuntia, 7 km polulla 2–3 tuntia. 

Tunturimaisemassa yksinäinen pieni mänty ja kivirakkainen kuru.

Lähtöpiste

Saariselän lähtöportti (retkikartta.fi), Lutontie 12, 99830 Saariselkä.
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 25.0985' lon: 27° 25.6142', ETRS-TM35FIN P: 7589563m I: 517523m.

Retkeilyrakenteet

Polulla ei ole palveluita. Polun alkupäästä on suora yhteys Aurorapolulle, jonka varrella on taukotupa, kolme tulentekopaikkaa, puuliiteri ja imukäymälä.

Nähtävää

Tunturiluonto ja sitä esittelevät luontopolkutaulut sekä jylhä Pääsiäiskuru pidemmällä 7 km reitillä. 

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Iisakkipään reitti on merkitty tolppiin ruskeilla Iisakkipää tunnuksilla.

Retkikartta.fi

Iisakkipään polku alkaa Urho Kekkosen kansallispuiston portilta Saariselältä. Iisakkipään polku on rengasmainen reitti, joka kulkee alussa yhtä matkaa Aurorapolun kanssa. Aurorapolku on avoin kävelyreitti myös talviaikaan. Seuraa reittimerkintöjä ja kulje Luttojoen kaarisillan kautta metsäiseen maastoon. Noin 600 m päästä lähtöportilta Iisakkipään polku erkanee Aurorapolusta omaksi polukseen. Lumikengät voi laittaa jalkaan vasta Ristikurun reunalla. Tästä risteyksestä jatkettaessa matkaa noin 400 m, tulee valittavaksi Iisakin tunturipolun pidempi tai lyhyempi vaihtoehto. Lyhyempi 3 km polku kuljettaa kulkijaa metsäisessä rinteessä kurun reunalla. Puronvarsia mukaillen polku nousee hieman korkeammalle. Polku piipahtaa puurajan tuntumassa, Iisakkipään tunturin alarinteessä. Pidempi 7 km polku vie Iisakkipäälle. Korkein kohta polulla saavutetaan Iisakkipään huipulla (noin 454 m mpy). Sieltä matka jatkuu loivasti laskevana polkuna kohti Pääsiäiskurua. Kurun reunassa ollaan melkein puolivälissä reittiä. Pääsiäiskurun reunaa myötäillen polku jatkuu ensin tasaisena, sitten loivasti viettävänä kohti metsää ja Saariselän taajamaa.

Huomioitavaa

Polut voi kiertää molempiin suuntiin.

Prospektori, Laanilasta 7,4 km tai Saariselältä 9 km, ympyräreitti

Vihreällä värillä toteutettu tunnus, jossa lukee Prospektori.
Prospektorin polulla kerrotaan kullankaivuun historiasta sekä Saariselän ja Luttojoen kullan merkityksestä. Polun kohokohta on vanha kultakaivos, jonka kaivosyhtiö Prospektor rakensi vuonna 1902. Prospektorin kultakaivoksella on nähtävissä vanha kaivoskuilu sekä kuilun päälle rakennettu tupa, josta voi kurkistaa kuiluun ja kuunnella ääninauhalle taltioituja työskentelyn ääniä. Mökin pihamaalla on esillä kivikasoja ja kaivosvaunu. 

Kuljettavissa sulan maan aikaan patikointireittinä. Kevyt retkikohde ulkoilijalle.

Kulkuaika 7,4 km reitillä 2-3 tuntia, 7 km polulla 3-4 tuntia.

Lähtöpiste

Saariselän lähtöpiste (retkikartta.fi), Lutontie 12, 99830 Saariselkä ja  
Laanilan lähtöpiste (retkikartta.fi)
Koordinaatit Laanila: WGS84 lat: 68° 23.460', lon: 27° 23.965', ETRS-TM35FIN P: 7586512m I: 516415m.
Koordinaatit Saariselkä: WGS84 lat: 68° 25.0985' lon: 27° 25.6142', ETRS-TM35FIN P: 7589563m I: 517523m.

Retkeilyrakenteet

Imukäymälä ja puuliiteri Prospektorin kaivoskämpän pihapiirissä.

Nähtävää

Prospektorin kaivoskämppä. 

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Prospektorin reitti on merkitty tolppiin ruskeilla Prospektori tunnuksilla.

Retkikartta.fi

Saariselältä lähdettäessä polun länsipuolinen osa kulkee asutuksen tuntumassa. Laanilasta voi tehdä myös pikaisen, edestakaisen kävelyretken Prospektorin kaivokselle, jolloin matkaa kertyy vain 2,3 km. Prospektorin polku on helppokulkuinen. Polku on kauttaaltaan murskepintainen, tasainen ja kivetön. Yhdessä kosteikkopaikassa on pitkokset. Useampi henkilö mahtuu kulkemaan polulla rinnakkain. Maisemallisesti polku ei tarjoa samanlaista vaihtelua kuin muut alueen polut. Korkeusvaihtelut ovat vähäisiä ja loivia. Polku kulkee nuorehkossa mäntymetsässä. Siellä täällä on joukossa aihkeja; noin 300-vuotiaita kilpikaarnaisia, vankkaoksaisia ja tasalatvaisia mäntyvanhuksia. Prospektorin kaivoksen länsipuolella polku ylittää Latvajoen latvapuron. Jostain tästä paikasta – tarkka paikka ei ole tiedossa – on löytynyt Suomen suurin kultahippu. Sen löysi Eevert Kiviniemi vuonna 1935 ja se painoi 392,9 grammaa. Hipun jäljennös on nähtävillä Tankavaaran Kultamuseossa. 

Huomioitavaa

Polut voi kiertää molempiin suuntiin. Mikäli haluaa retkelle lisäpituutta, voi siihen yhdistää muita reittejä.

Prospektori reittikuvaus (pdf, 2 Mt, julkaisut.metsa.fi).
Lue tarina: Saariselän kultakuume.
Katso Emäkalliota etsimässä (youtube.com).
 

Rumakuru, 14 km, ympyräreitti

Vihreällä värillä toteutettu tunnus, jossa lukee Rumakuru.

Rumakurun polulla retkeilijä pääsee ihastelemaan maailman kauneinta Rumakurua! Tunturimaastossa kulkevan polun huipentuma on jyrkkäseinäinen kuru, jonka viimeisen jääkauden sulamisvedet ovat muovanneet. Kuru on yksi Saariselän alueen luonnonnähtävyyksiä, joka on ehdottomasti nähtävä alueella vieraillessaan. Talviaikaan itse kurussa voi olla lumivyöryvaara ja kesällä vaarana voivat olla vyöryvät kivet. Kurua onkin hyvä ihastella turvallisen välimatkan päästä.  

Kuljettavissa sulan maan aikaan patikointireittinä. Kuntoa vaativa päiväretkikohde.

Kulkuaika reitillä 3-6 tuntia.

Lähtöpiste

Saariselän lähtöpiste (retkikartta.fi), Lutontie 12, 99830 Saariselkä.
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 25.0985' lon: 27° 25.6142', ETRS-TM35FIN P: 7589563m I: 517523m.

Retkeilyrakenteet

Rumakurun päivätupa sekä pihapiirissä tulentekopaikat, imukäymälä ja liiteri. Piispanojan tulistelutupa sekä pihapiirissä tulentekopaikat, imukäymälä ja liiteri.

Nähtävää

Rumakuru, jonka viimeinen jääkausi on muotoillut jyrkkäseinäiseksi, jylhäksi kuruksi. 

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Rumakurun reitti on merkitty tolppiin ruskeilla Rumakuru tunnuksilla.

Retkikartta.fi

Saariselän lähtöportilta kuljetaan noin puoli kilometriä, jonka jälkeen polku jatkuu noin 4 km matkan Iisakkipään lounaisrinteellä. Pääsiäiskurun reunalta polku erkanee Iisakkipään luontopolusta Vahtamapään länsirinnettä jatkuen neljän polun/ladun risteykseen. Siitä matkaa Rumakurun päivätuvalle on noin 1 km. Kesällä paluumatka kulkee alussa 0,5 km verran samaa polkua kuin tultaessa. Sen jälkeen reitti nousee Vävypään huipulle. Huipulta polku laskeutuu Piispanojan tulistelutuvalle, josta matkaa Saariselän lähtöportille on vielä 4 km. 

Huomioitavaa

Reitin voi kiertää molempiin suuntiin. Mikäli haluaa retkelle lisäpituutta, voi siihen yhdistää muita reittejä.

Rumakuru reittikuvaus (pdf, 3 Mt, julkaisut.metsa.fi).
Lue tarina: Majatalosta kansainväliseksi matkailukeskukseksi.

Ahopää, 14 km, ympyräreitti

Vihreällä värillä toteutettu tunnus, jossa lukee Ahopää.
Ahopään polku on varsinainen maisemareitti ja samalla se on matka maiseman syntyyn. Jääkauden voima on ollut mahtipontinen. Suurten jäämassojen liikehtiessä ja hioessa maisemaa jäljelle jäivät tunturit, jotka itse asiassa ovat vuorten juuria. Tänä päivänä tämä karun kaunis luonto tarjoaa huikeita retkeilymaisemia. Nauti tunturimaisemasta, missä huiput vuorottelevat kurujen ja purojen kanssa. 

Kuljettavissa sulan maan aikaan patikointireittinä.

Kulkuaika reitillä 4-6 tuntia. 

Lähtöpiste

Kiilopään portti (retkikartta.fi), Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä.
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882' lon: 27° 27.7299', ETRS-TM35FIN P: 7581564m I: 519031m.

Retkeilyrakenteet

Rumakurun vanha tupa, jonka pihapiirissä on tulentekopaikkoja sekä imukäymälä ja liiteri. Sesonkien aikaan Luulammen tuvalla on kahvila. 

Nähtävää

Jääkauden jäljet, tunturimaisema sekä Luulammen ympäristön kulttuuriperintökohteet.

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Ahopään reitti on merkitty tolppiin ruskeilla Ahopää tunnuksilla.

Retkikartta.fi

Kiilopäältä lähtevä Ahopään polku nousee ensimmäiset 0,5 km kohti poroaitaa. Seuraavat 1,5 km polku kulkee tunturikoivikossa myötäillen Ahopään rinnettä ja poroaitaa. Polun länsipuolella on nähtävissä purnu eli kivikkoinen painanne, jossa on aikoinaan säilytetty lihaa. Tämän jälkeen polku erkanee poroaidasta jatkuen Vävypäälle loivana nousuna noin 2 km. Seuraavat 1,5 km matka on laskeutumista Rumakurun vanhalle tuvalle. Siitä matkaa Luulammelle on noin 4 km. Ahopään maisemapolun rankin osuus on Luulammelta Kiilopäälle lähtevä etappi. Polku nousee paikoin jyrkkänäkin 1,5 km matkan, kunnes saavutaan poroaidan varteen. Tämän jälkeen polku laskeutuu viimeiset 2,5 km kohti Kiilopään tunturikeskusta. Maisema Ahopäälle avautuu polun pohjoispuolella. Aavistuksen Kiilopään massiivisuudesta voi nähdä puolestaan polun eteläpuolella.

Huomioitavaa

Reitin voi kiertää molempiin suuntiin. Mikäli haluaa retkelle lisäpituutta, voi siihen yhdistää muita reittejä.

Ahopää reittikuvaus (pdf 3,8 Mt, julkaisut.metsa.fi).
Lue tarina: Matka maiseman syntyyn.

Kiirunapolku, 6 km, ympyräreitti 

Vihreällä värillä toteutettu tunnus, jossa lukee Kiirunapolku.

Kiilopäällä kiertelevän Kiirunapolun opastetaulut kertovat karusta tunturiluonnosta, sen kasveista, linnuista ja eläimistä. Tarkkaavainen kulkija voi jopa nähdä polun nimikkolajin kiirunan tai kuulla sen narisevan äänen retkellään. Kiilopään alue on suotuisa paikka arktisten lintulajien bongaukseen. 

Kuljettavissa sulan maan aikaan patikointireittinä ja talvella lumikenkäreittinä.

Kulkuaika reitillä 2-3 tuntia. 

Lähtöpiste

Kiilopään lähtöportti (retkikartta.fi), Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä.
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882' lon: 27° 27.7299', ETRS-TM35FIN P: 7581564m I: 519031m.

Retkeilyrakenteet

Kiilopään huipulle johtavat portaat ja opastetauluja kertomassa pohjoisen luonnosta. 

Nähtävää

Kiilopään huippu ja avara tunturimaisema.

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Kiirunapolku on merkitty tolppiin ruskeilla Kiirunapolku tunnuksilla.

Retkikartta.fi

Kiirunapolulle pääsee Kiilopään lähtöportilta. Polku nousee alussa loivasti Kiilopään alarinteellä. Puurajan yläpuolella rinne hieman jyrkkenee, ja samalla maisema avartuu. Kivikkoisimmilla kohdilla on portaat helpottamassa kulkua. Kirkkaalla säällä Kiilopään huipulla voi ihailla Urho Kekkosen kansallispuiston tuntureita idän ja pohjoisen suunnalla. Etelässä siintävät Sompion luonnonpuiston terävähuippuiset Nattastunturit. Kiilopään huipulle matkaa tulee 2 km ja tuolloin takana onkin jo polun haasteellisin osuus. Huipulta polku laskeutuu Kiilopään pohjoisrinnettä alas ja noin 0,5 km jälkeen ylitetään kunnanraja. Sodankylän ja Inarin kunnan raja näkyy kartoilla, mutta aukeassa tunturimaastossa raja ei näy mitenkään. Kunnanrajalta noin 200 m päässä ylitetään Luulammen reitti. Matka jatkuu kohti pohjoista noin 0,5 km verran, jolloin Luulammen reitti ylitetään toistamiseen. Tämän jälkeen viimeiset 2 km polku jatkuu kohti Kiilopäätä. Lopussa polku ylittää yhden Kiilo-ojan latvahaaroista.

Huomioitavaa

Polku sopii aloittelevalle retkeilijälle. Reitin voi kiertää molempiin suuntiin. Mikäli haluaa retkelle lisäpituutta, voi siihen yhdistää muita reittejä.

Kiirunapolku reittikuvaus (pdf 1,4 Mt, julkaisut.metsa.fi).
Lue tarina: Karu tunturi, koti pohjoisen lajeille.
Katso Kiilopään kiirunat video (youtube.com).

Luulampi, 11 km, ympyräreitti

Vihreällä värillä toteutettu tunnus, jossa lukee Luulampi.

Luulampia ympäröivä hiekkakangas veden äärellä on tarjonnut jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua suotuisan asuinpaikan ihmisille. Luulampien ympäristöstä on löydetty kivikautisia asuinpaikan jäänteitä. Kumpuileva maasto on ollut myös suotuisaa peuranpyyntialuetta. Peurakuopat ovat parin kilometrin päässä Luulammesta.

Kuljettavissa sulan maan aikaan patikointireittinä.

Kulkuaika reitillä 4-5tuntia.

Lähtöpiste

Kiilopään lähtöportti (retkikartta.fi), Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä.
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882' lon: 27° 27.7299', ETRS-TM35FIN P: 7581564m I: 519031m.

Retkeilyrakenteet

Luulammen tuvalla on opastetaulu kertomassa näistä esihistoriallisista löydöistä sekä tunturiluontoa esittelevä näyttely. Kesä-, ruska- ja hiihtosesongeilla tuvalla toimii kahvila. Pihapiirissä tulentekopaikkoja sekä imukäymälä ja liiteri. 

Nähtävää

Jääkauden jäljet, tunturimaisema, Luulammen ympäristön kulttuuriperintökohteista sekä tunturiluonnosta kertovat näyttelyt.

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Luulammen reitti on merkitty tolppiin ruskeilla Luulampi tunnuksilla.

Retkikartta.fi

Luulammelle suuntaava retkeilijä pääsee Kiilopäältä lähtiessään heti tunturimaastoon. Vaativuutta reitille tuovat nousut ja laskut. Polku kulkee polveillen Kiilopään pohjoisrinnettä. Avara tunturimaisema palkitsee kulkijan, vaikka korkeimmalle huipulle polku ei johdakaan. Tunturipuron vartta laskeudutaan aitaveräjälle, josta Luulammen tuvalle on matkaa enää pari sataa metriä. Reitin kohokohta on Luulampien ympäristö, josta on löydetty kivikautisen asuinpaikan jäännöksiä. Luulampien ympäristössä retkeilijöiden toivotaan liikkuvan vain olemassa olevilla poluilla. Lähdettäessä Luulammelta takaisin Kiilopäälle noustaan tunturin rinnettä noin 2 km ja saavutaan jälleen poroaidalle. Poroaidalta matkaa Kiilopäälle on noin 2,5 km. Kiilo-ojan latvahaaran yli vie silta ja polun loppupään kosteikkopaikoissa on pitkokset. Joissakin retkeilykartoissa paliskuntien välinen raja-aita ei ole merkittynä. Merkityllä reitillä pysyttäessä ei eksymisen vaaraa kuitenkaan ole. 

Huomioitavaa

Reitin voi kiertää molempiin suuntiin, ja reittikuvaus on suunniteltu kierrettäväksi vastapäivään. Mikäli haluaa retkelle lisäpituutta, voi siihen yhdistää muita reittejä.

Luulampi reittikuvaus (pdf, 3 Mt, julkaisut.metsa.fi).
Lue tarina: Luulammella kulttuurihistorian ja muinaismuistojen lähteillä.

Poropolku, 5,3 km, ympyräreitti

Vihreällä värillä toteutettu tunnus, jossa lukee Poropolku.
Poropolulla voit katsella kaunista ja karua maisemaa poron silmin. Siro ja pitkäjalkainen poro, joka kasvattaa joka vuosi isomman ja isomman sarvikruunun päähänsä, on sopeutunut tähän pohjoisen luontoon. Tällä polulla kerrotaan porosta, pohjoisten kairojen kanta-asukkaasta, jonka ihminen on kesyttänyt tunturipeurasta. Polulla kerrotaan porosta eläimenä, poron elämän tapahtumista vuodenkierrossa ja poron merkityksestä ihmiselle.

Kuljettavissa sulan maan aikaan patikointireittinä ja talvella lumikenkäreittinä.

Kulkuaika reitillä 2-3 tuntia.

Lähtöpiste

Kiilopään lähtöportti (retkikartta.fi), Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä.
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882' lon: 27° 27.7299', ETRS-TM35FIN P: 7581564m I: 519031m.

Retkeilyrakenteet

Polun loppupäässä on tulentekopaikka ja puuliiteri sekä lasten leikkipaikka. 

Nähtävää

Karun kaunis tunturiluonto sekä Kiilo-ojan latvapurot.

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Poropolku on merkitty tolppiin ruskeilla Poropolku tunnuksilla.

Retkikartta.fi

Alkumatkasta polku kulkee Kiilo-ojan vartta. Noin 1,5 km kohdalla kuljetaan Lapin ja Ivalon paliskuntien välisen raja-aidan läpi ja noustaan Ahopään tunturin alarinteeseen. Rengasmainen polku palaa poroaitaa seuraten lähtöpisteeseen. Poropolku on helppokulkuinen, ja kosteimmat paikat on pitkostettu. 

Huomioitavaa

Polku sopii hyvin aloittelevalle retkeilijälle. Polun voi kiertää molempiin suuntiin. Mikäli haluaa retkelle lisäpituutta, voi siihen yhdistää muita reittejä.

Poropolku reittikuvaus (pdf 2,3 Mt, julkaisut.metsa.fi).
Lue tarina: Porojen poluilla, purojen varsilla.

Vasapolku, 1 km, ympyräreitti

Vihreällä värillä toteutettu tunnus, jossa lukee Vasapolku.
Minkälaisia juttuja tuuli kuljettaa? Mitä suurta on pienen Siiri-sopulin elämässä? Kasvaako puulla partaa? Kiilopään portilta lähtee toiminnallinen polku lapsille sekä lapsenmielisille, jossa kansallispuiston oma menninkäinen, Ukselmapään Elska, antaa vinkkejä luonnon havainnointiin kaikkia aisteja käyttäen.

Kuljettavissa sulan maan aikaan patikointireittinä ja talvella lumikenkäreittinä.

Kulkuaika reitillä 1 tunti. 

Lähtöpiste

Kiilopään lähtöportti (retkikartta.fi), Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä.
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882' lon: 27° 27.7299', ETRS-TM35FIN P: 7581564m I: 519031m.

Retkeilyrakenteet

Polun loppupäässä "kiipeile kuin karhunpentu"-leikkipaikka, tulentekopaikka ja liiteri.

Nähtävää

Tunturiluonto.

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Vasapolku on merkitty tolppiin ruskeilla Vasapolku tunnuksilla.

Retkikartta.fi

Vasapolku lähtee Kiilopään pienemmältä lähtöportilta Kiilo-ojan puolelta. Polun opastetaulut sisältävät luonnontarkkailutehtäviä.

Huomioitavaa

Vasapolku on suunnattu perheen pienimmille ja elämyksistä innostuville retkeilijöille. Mikäli haluaa retkelle lisäpituutta, voi siihen yhdistää muita reittejä.

Vasapolun reittikuvaus (pdf, 2 Mt, julkaisut.metsa.fi).
Lue tarina: Ukselmapään Elskan tarina. 

Muut reitit alle 10 km

Urpiaislenkki, 1 km, ympyräreitti

Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä. Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta, mutta polku on helppo ja kesäisin kuljettavissa myös pyörätuolilla avustajan kanssa. Urpiaispolulla voi myös maastopyöräillä.

Kulkuaika 0,5 h.

Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.

Pieni lintu istuu kelopuun oksalla. Linnun päässä on punainen täptä ja rintamus on vaalea.

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue (retkikartta.fi), Tankavaarantie 11, 99695 Tankavaara.
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m.

Retkeilyrakenteet

Reitti on sorastettu. 

Nähtävää

Urpiaispolku vie suoraan pohjoiseen havumetsään. Alkupuolella kapealatvainen ja -oksainen siperiankuusi on valtapuulaji, polun loppupäässä valtapuulajina on mänty. Polkua reunustaa pohjoisen varpukasvit puolukka ja variksenmarja. Karua varvikkoa värittää paikoin vaaleanvihreänä kasvavat karttajäkälät. 

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Urpiaispolku on merkitty vihreisiin puutolppiin vihreillä käpymerkeillä.

Retkikartta.fi

Alkumatkasta myös kolme muuta Tankavaaran luontopolkua kulkee samaa reittiä ja ne ovat merkitty erivärisin käpymerkein. Urpiaispolku on tasoltaan helppo eikä korkeuseroja juurikaan ole. Rengasmainen Urpiaispolku sopii hyvin myös perheen pienimmille. 

Huomioitavaa

Urpiaislenkki sopii avustajan kanssa pyörätuolilla kuljettavaksi. Talvella polku toimii merkittynä lumikenkäilyreittinä. 

Sotahistoriapolku, 1,5 km / suunta

Kuljettavissa ympärivuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä. Sotahistoriapolulla voi myös maastopyöräillä. 

Kulkuaika noin 1-2 h.

Etualalla on panssarintorjuntatykki ja taustalla näkyy hirsinen rakennus, jossa on tähystystorni.

Etualalla on panssarintorjuntatykki ja taustalla näkyy hirsinen rakennus, jossa on tähystystorni.

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue (retkikartta.fi), Tankavaarantie 11, 99695 Tankavaara.
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m.

Retkeilyrakenteet

Sotahistoriapolun opastetaulut kertovat Schutzwallin puolustusasemasta, jonka saksalaiset sotilaat rakensivat toisen maailmansodan aikaan Tankavaarojen ympäristöön. Reitti voidaan yhdistää Kuukkelilenkkiin, joka kulkee Pikku-Tankavaaran huipulle. Kuukkelilenkin loppupäässä Hopiaojan varressa on kaksi tulentekopaikkaa liitereineen. Jälkimmäisen yhteydessä on myös kota ja kuivakäymälä.

Nähtävää

Sotahistoriapolku esittelee erityisesti toisen maailmansodan aikaisia sotahistoriallisia kohteita, kuten majoituskorsuja, ampuma-asemia, taisteluhautoja ja tykkiteitä. Polun varrella on myös uusi, maanpinnalle rakennettu jäljennös toisen maailmansodan aikaisesta korsusta. Uuteen, maanpinnalle rakennettuun korsuun retkeilijät voivat tutustua turvallisesti myös korsun sisätiloissa. Korsun vieressä on nähtävillä vanha panssarintorjuntatykki. Älä mene liian lähelle vanhoja rakennelmia, koska ne voivat sortua. 

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Sotahistoriapolku on merkitty vihreisiin puutolppiin mustilla käpymerkeillä.

Retkikartta.fi

Sotahistoriapolku kulkee yhden suuntaisena luontopolkujen lähtöpaikasta Pikku-Tankavaaran rinteeseen. Reitti voidaan kulkea joko edestakaisin, jolloin sen pituus on yhteensä 3 kilometriä tai yhdistämällä Sotahistoriapolku Kuukkelilenkkiin.  

Huomioitavaa

Talvella Sotahistoriapolulla voi kulkea lumikengillä. Myös maastopyöräily on sallittua, mutta paikoin Sotahistoriapolku on kivikkoinen ja juurakkoinen. 
Älä mene liian lähelle vanhoja sota-ajan rakennelmia, koska ne voivat sortua. 

Koppelolenkki, 3 km, ympyräreitti

Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä. Polulla ei ole talvikunnossapitoa. Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta ja polku on helppo, koska polulla ei ole suuria korkeuseroja. Koppelopolulla voi myös maastopyöräillä. 

Kulkuaika 1 h.

Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.

Hangella kävelee ruskeankirjava lintu, jonka silmän yläpuolella on punainen täplä.Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue (retkikartta.fi), Tankavaarantie 11, 99695 Tankavaara.
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m.

Retkeilyrakenteet

Noin puolivälissä reittiä, Hopiaojan varressa on kota, tulentekopaikka, kuivakäymälä ja liiteri. Kosteikko-osuuksilla on pitkokset. 

Nähtävää

Koppelopolku vie sinut hiljaisiin kynttiläkuusikoihin. Alkumatkasta polku kulkee tuoreessa kangasmetsässä. Reitin puolivälissä saavutaan kosteikolle Hopiaojan varteen, joka on kasvillisuudeltaan rehevin alue polun läheisyydessä. Kodan ja tulentekopaikan ympäristössä kasvaa mm. kullero, korpiorvokki, hilla, karpalo, suokukka, tupassara, mesimarja, tupasvilla, kurjenjalka, vilukko, pohjanpaju, mesiangervo, ruohokanukka ja pikkutalvikki. Kukkivana kasvit on helppo löytää ja tunnistaa. Ruska-aikaan ruohokanukka hehkuu näyttävästi punaisen eri sävyissä. 

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Koppelopolku on merkitty vihreisiin puutolppiin sinisillä käpymerkeillä.

Retkikartta.fi

Alkumatkasta myös kolme muuta Tankavaaran luontopolkua kulkee samaa reittiä ja ne ovat merkitty erivärisin käpymerkein. Noin kilometrin jälkeen Koppelolenkki kääntyy kohden Pikku-Tankavaaran alarinteitä. Samalla polku muuttuu luonnontilaisemmaksi ja rinteelle noustaessa on lyhyt jyrkähkö ja melko kivinen pätkä. Vaaran juurelta polku laskeutuu loivasti kohden taukopaikkaa, jossa voi juoda kahvit lautakodassa säältä suojassa. Ennen ja jälkeen taukopaikan kuljetaan pitkospuilla. Reitin loppuosa on sorastettu. 

Huomioitavaa

Reitti on kuljettavissa talviaikaan lumikengillä. Reitillä on mahdollista myös maastopyöräillä, mutta pyöräilijän tulee varautua paikoin juurakkoiseen ja kivikkoiseen polkuun sekä osin huonokuntoisiin pitkospuihin. 

Kuukkelilenkki, 5 km, ympyräreitti

Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä. Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta, mutta polku on keskivaikea nousten Pikku-Tankavaaran päälle. Kuukkelipolulla voi myös maastopyöräillä.

Kulkuaika 2-3h.

Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.

Punertavan ruskea lintu katselee ympärilleen harmaantuneella pitkoksella.

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue (retkikartta.fi), Tankavaarantie 11, 99695 Tankavaara.
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m.

Retkeilyrakenteet

Pikku-Tankavaaran laella on upeat näköalat Sompion luonnonpuiston Nattastuntureille sekä Urho Kekkosen kansallispuiston laajalle tunturialueelle. Suoalueella on pitkospuut. Kuukkelipolun loppupäässä Hopiaojan varressa on kaksi tulentekopaikkaa liitereineen. Jälkimmäisen yhteydessä on myös kota ja kuivakäymälä. 

Nähtävää

Polun varrella on opastetauluja kertomassa alueen luonnosta ja toisen maailmansodan aikaisesta historiasta. Reitin alkupäässä on nähtävissä myös toisen maailmansodan aikaisen saksalaisen Schutzwall-puolustusaseman jäänteitä sekä maanpinnalle rakennettu jäljennös toisen maailmansodan aikaisesta korsusta. Retkeilijät voivat tutustua turvallisesti tämän uuden korsun sisätiloihin. Pikku-Tankavaaran huipulta avautuu upeat maisemat Urho Kekkosen kansallispuistoon, Nattasten tunturijonoon ja Hammastunturin erämaahan. 

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Kuukkelipolku on merkitty vihreisiin puutolppiin oransseilla käpymerkeillä. 

Retkikartta.fi

Kuukkelilenkki kuljettaa retkeilijän Tankavaaran alueen luonnonpiirteiden lävitse. Reitin alkuosa on yhteinen kahden lyhyemmän luontopolun kanssa ja se kulkee kuusivaltaisessa sekametsässä. Erottuaan Koppelolenkistä Kuukkelilenkki aloittaa noin 1,5 kilometrin loivahkon nousun kohden Pikku-Tankavaaran huippua. Juuri ennen huippua polku on paikoin hieman kivikkoinen, mutta suurempia rakkakivikoita reitillä ei ole. Huipulta avautuvat maisemat palkitsevat retkeilijän. Pikku-Tankavaaralta laskeuduttaessa saavutaan suoalueelle, mikä on Kuukkelipolun puolivälissä. Kun matkaa on taitettu kaiken kaikkiaan n. 4,5 km, saavutaan Hopiaojan kodalle. 

Huomioitavaa

Talvella reitin voi kulkea lumikengillä. Kuukkelilenkillä on sallittua myös maastopyöräillä, mutta reitti on paikoin juurakkoinen ja kivikkoinen. Pyöräilijän kannattaa ottaa huomioon myös reitin huonokuntoiset pitkokset sekä nousu Pikku-Tankavaaralle. 

Geologinen polku, 7 km, ympyräreitti

Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä. Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta, mutta polku on helppo, koska polulla ei ole suuria korkeuseroja. Geologisella polulla voi myös maastopyöräillä.

Kulkuaika 2-4h.

Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään.

Nuotion loiste valaisee laavun pimeässä. Laavun sisällä roikkuu riippumatto. Myös koira makaa laavussa.

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue (retkikartta.fi), Tankavaarantie 11, 99695 Tankavaara.
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m.

Retkeilyrakenteet

Noin puolivälissä reittiä on laavu, liiteri ja käymälä tunnelmallisen Koiranjuomalammen rannalla. Kuukkelipolun loppupäässä Hopiaojan varressa on kota,  tulentekopaikka, liiteri, kota ja kuivakäymälä. 

Nähtävää

Polun varrella on alueen geologiasta kertovia opastetauluja. 

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Geologien polku on merkitty vihreisiin puutolppiin harmailla käpymerkeillä. 

Retkikartta.fi

Tankavaaran pysäköintialueelta kuljetaan polun lähtöportille, joka on Tankavaara Wild – adventure and conference centerin (tankavaara.fi) pihalla (ent. luontokeskus). Geologinen polku alkaa portilta, jonne Tankavaaran muut luontopolut loppuvat. Alkumatka kuljetaankin muiden luontopolkujen uraa ”väärään suuntaan” kunnes Geologinen polku erkanee muista ja kääntyy vasemmalle. Pian tämän jälkeen ylitetään Hopiaojan kaksi uomaa. Ylityksessä ei ole siltaa, joten alkukesällä ja sateiden jälkeen kannattaa varautua vedenpitävillä jalkineilla. Geologisen polun puolivälissä on tunnelmallinen taukopaikka, laavu kirkasvetisen Koiranjuomalammen rannalla. Kesällä lampeen voi pulahtaa myös uimaan, vaikka virallista uimarantaa ei olekaan. Laavun jälkeen polku kulkee osin kallioisessa maastossa kohden Jorpulipään rinnettä, kunnes kääntyy oikealle ja laskeutuu suomaisemiin. Polun loppuosa on yhteinen Kuukkelilenkin kanssa.

Huomioitavaa

Reitti voidaan kulkea talvella lumikengillä. Reitillä voi myös maastopyöräillä, mutta se on paikoin kivikkoinen ja juurakkoinen. Osa reitin pitkoksista on huonokuntoisia. 

Reitit yli 10 km


Rautulammen kierros, 22 km, ympyräreitti

Kuljettavissa ympäri vuoden, kesällä patikointi- ja maastopyöräilyreittinä, talvella huollettuna maastohiihtoreittinä. Reitillä on paikoin suuria korkeuseroja ja sen kulkeminen vaatii kohtalaisen hyvää kuntoa.

Kulkuaika 3-10 h.

Reitin voi kiertää molempiin suuntiin. 

Ruskaisten tunturikoivujen takana pilkottaa tupa, jossa on kolme ikkunaa.

Lähtöpiste 

Kiilopään lähtöportti (retkikartta.fi), Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä.
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882' lon: 27° 27.7299', ETRS-TM35FIN P: 7581564m I: 519031m.

Retkeilyrakenteet

Luulammen päivä- ja opastustupa, tulentekopaikka ja käymälä. Rautulammen varaus-, autio- ja päivätupa sekä tulentekopaikka, liiteri ja käymälä. Niilanpään päivätupa, tulentekopaikka, liiteri ja käymälä. Rautuojan silta.

Nähtävää

Rautupäiltä ja Niilanpään huipulta avautuvat upeat näkymät Urho Kekkosen kansallispuistoon. Niilanpään päivätuvan läheisyydessä voi tutustua vanhaan poroerotusaitaan.

Reittikuvaus

Reittimerkinnät: Alussa mustatolppaiset retkeilyreittimerkinnät. Välillä Luulalampi-Rautulampi-Kiilopää siniset ja punaiset rastiviitat.

Retkikartta.fi

Rautulammen reitti on yksi Urho Kekkosen kansallispuiston klassikoista ja se johdattaa retkeilijän huikaisevien tunturimaisemien äärelle. Reitti on erämainen ja se sisältää runsaasti korkeuseroja, joten se vaatii hyvän varustautumisen eikä sitä suositella aivan ensikertalaisille. Rautuojan purolaaksossa reitti puikkelehtii monena rinnakkaisena polkuna ja ylittää pieniä puroja, kunnes saapuu Rautulammen tuvalle. Rautulammelta reitti palaa takaisin Kiilopäälle Raututunturit ylittäen.

Huomioitavaa

Reitti on erämainen, joten varustaudu eväin, ensiapu- ja pyöränkorjausvälinein. Sää saattaa vaihdella avotunturissa nopeasti, joten ota vaihto- ja sadevaatteet mukaasi. Puhelimen kuuluvuudessa saattaa olla katvealueita ja näkyvyys voi kadota nopeastikin. Lasku Luulammelle on jyrkkä, joten pyöräilijän tai hiihtäjän on syytä hillitä vauhtia ajoissa. Välillä on myös joitakin pienien purojen ylityksiä. Rautuojan ylitse on silta. 

Moitakurun reitti, 25 km, ympyräreitti

Kuljettavissa ympäri vuoden, kesällä maastopyöräily ja patikointireittinä, talvena huollettuna maastohiihtoreittinä. Reitti on pituutensa ja korkeuserojensa takia vaativa reitti.

Kulkuaika: 3-10 h.

Lautarakenteinen pieni punainen mökki joen rannalla. Tuvan vieressä suksiteline ja takana kolmion mallinen rakennus ja kaksi ovinen rakennus.

Lähtöpisteet

Patikointi ja maastohiihto:

Saariselän lähtöportti (retkikartta.fi), Lutontie 12 99830 Saariselkä.
GPS-koordinaatit: WGS84 lat: 68° 25.0985' lon: 27° 25.6142', ETRS-TM35FIN P: 7589563m I: 517523m.

Koirahiihto:

Ski Saariselän ala-asema (retkikartta.fi), Kullanhuuhtojantie, 99830 Saariselkä.
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 25.5504' lon: 27° 27.2825' ETRS-TM35FIN P: 7590412 m I: 518659 m.

Retkeilyrakenteet

Luton päivätupa, tulentekopaikka, käymälä ja liiteri. Moitakurun päivätupa, tulentekopaikka, käymälä ja liiteri. Palo-ojan kota, käymälä ja liiteri. Luttojoen ja Lumipallokurun sillat. 

Nähtävää

Kaunispäältä ja Palopäältä avautuvat maisemat. Moitakurun vanha porokämppä ja poroerotusaita. Karvaselän Kummituskämppä Saariselällä.

Reittikuvaus

Reittimerkinnät: Retkeilyreitin mustat pystytolpat.

Retkikartta.fi

Moitakurun reitti kulkee Luttojoen vartta Luttotuvalle, josta reitti jatkuu Moitakuruun, jossa on mahdollista pitää taukoa Moitakurun päivätuvalla. Paluu Saariselälle kulkee Palopää-tunturin ylitse, jolta laskeuduttaessa saavutaan Palo-ojan tulistelukodalle. Palo-ojan jälkeen reitti haarautuu. Valitsemalla länteen kulkevan haaran paluu Saariselälle tapahtuu Kaunispää-tunturin ylitse. Etelään vievä haara johtaa takaisin Luttojoen varteen ja edelleen Saariselälle. 

Huomioitavaa

Moitakurun ladulla on talvella luvallista hiihtää koiran kanssa. Koiraladulle lähtö tapahtuu Ski Saariselän ala-asemalta. Huomaa myös, että Kaunispäälle kulkeva osuus ei kuulu koiralatuun. Koiradulla koirat on pidettävä kytkettynä ja jätökset kerättävä.

Saariselän kesäreittien esite

Esitteen kansikuva, jossa on teksti Saariselkä kesäreitit ja kuva, jossa aikuinen ja lapsi kävelevät tunturissa.
(pdf 4,7 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Pysäköintialueet

Kiilopää (Inari)
Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä

Saariselkä (Inari)
Lutontie 10-12, 99830 Saariselkä

Tankavaara (Sodankylä)
Tankavaarantie 11 B, 99695 Tankavaara

Kemihaara (Savukoski)
Korvatunturintie 1062, 98800 Savukoski

Muut pysäköintialueet