Urho Kekkosen kansallispuiston patikointireitit
Saariselän, Kiilopään ja Kakslauttasen läheisyydessä on merkitty päiväretkeilyyn sopiva patikkareitistö (200 km), josta 80 km on Urho Kekkosen kansallispuiston lähialueella. Patikkareittien varrella voit levähtää polttopuilla varustetuilla päivätuvilla ja laavuilla. Maastoon merkityt reitit on yhteiskäyttöreittejä, jossa liikkuu patikoijia sekä maastopyörällä kulkevia.
Teemalliset Tunturiin-lähireittien lähtöpisteet
- Saariselän lähtöportti, Lutontie 10-12, Saariselkä (Inari). Koordinaatit: WGS84 lat:68° 25.0989' ja lon: 27° 25.6173'
- Kiilopään lähtöportti, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä. Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882' lon: 27° 27.7299'
Muut reitit alle 10 km
- Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11 B, 99695 Tankavaara (Sodankylä). Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279'
Muut reitit yli 10 km
- Saariselän lähtöportti, Lutontie 10-12, Saariselkä (Inari). Koordinaatit: WGS84 lat:68° 25.0989' ja lon: 27° 25.6173'
- Kiilopään lähtöportti, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä. Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882' lon: 27° 27.7299'
Teemalliset Tunturiin-lähireitit
Teemalliset Tunturiin -lähireitit tarjoavat tarinallisia päiväretkireittejä niin aloitteleville kuin kokeneillekin retkeilijöille. Kaikilta lähireiteiltä löytyy jokin luonnon tarkkailuun liittyvä teema. Reitit sopivat hyvin myös lapsiperheille ja luonnossa ensi kertaa liikkuville matkailijoille.
Aurorapolku, 2,1 km, ympyräreitti
Saariselän keskustan tuntumassa oleva Aurorapolku vie kulkijan suoraan luonnon syliin Urho Kekkosen kansallispuistoon. Aurorapolulla on mahdollisuus nauttia keskiyön auringosta sekä yöttömästä yöstä. Reitillä voi tuntea talvisen luonnon kosketuksen ja kaamoksen tunnelman. Selkeällä säällä on myös mahdollisuus tähyillä pohjoista tähtitaivasta tai ihailla ihmeellisiä revontulia. Polun varrella oleva taukotupa tarjoaa erinomaiset puitteet luonnontarkkailuun pakkaselta, tuiskulta, sateelta ja sääskiltä suojaten.
Kuljettavissa ympäri vuoden patikointireittinä.
Kulkuaika 1 h
Lähtöpiste
Saariselän lähtöportti (retkikartta.fi), Lutontie 12, 99830 Saariselkä
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 25.0985' lon: 27° 25.6142', ETRS-TM35FIN P: 7589563m I: 517523m
Retkeilyrakenteet
Kulkua ohjaava valaistus, Luttojoen yli menevä kaarisilta, taukotupa sekä kolme tulentekopaikkaa.
Nähtävää
Luttojoki ja pohjoinen tunturiluonto. Polun varrella oleva taukotupa tarjoaa erinomaiset puitteet luonnontarkkailuun pakkaselta, tuiskulta, sateelta ja sääskiltä suojaten.
Reittikuvaus
Reittimerkintä: Aurorapolku on merkitty tolppiin ruskeilla Aurorapolku tunnuksilla.
Saariselän keskustan tuntumassa oleva Aurorapolku kulkee tunturikurun laitaa Luttojoen itäpuolella.
Huomioitavaa
Polku on sorastettu, mutta ei korkeuserojen vuoksi sovellu pyörätuolilla kuljettavaksi. Polku sopii hyvin kuljettavaksi myös lasten kanssa.
- Aurorapolku reittikuvaus (pdf, 2 Mt, julkaisut.metsa.fi).
- Lue tarina: Aurorassa pohjoisen luontoa tarkkaillen.
Iisakkipää, 3 km tai 7 km, ympyräreitti
Kesä tulee pian, kaikki kukkii nopeasti ja syksyyn valmistautuminen alkaa ajoissa. Iisakkipään polulla kulkija pääsee tutustumaan Lapin luontoon ja sen yhteen nopeatempoisimmista vuodenajoista. Pohjoinen luonto on kaunista, mutta karua ja vähälajista. Kesällä läpi vuorokauden paistava aurinko tuo kasvukaudelle lisäpituutta. Ihastele maisemaa ja tutustu pohjoisen luonnon moniin yksityiskohtiin. Iisakkipään polulla saat tietoa linnuista, kasveista, niiden elinympäristöstä vuodenaikojen vaihdellessa voimakkaasti.
Kuljettavissa sulan maan aikaan patikointireittinä.
Kulkuaika 3 km polulla 1–2 tuntia, 7 km polulla 2– tuntia.
Lähtöpiste
Saariselän lähtöportti (retkikartta.fi), Lutontie 12, 99830 Saariselkä
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 25.0985' lon: 27° 25.6142', ETRS-TM35FIN P: 7589563m I: 517523m
Retkeilyrakenteet
Polulla ei ole palveluita. Polun alkupäästä on suora yhteys Aurorapolulle, jonka varrella on taukotupa. Tuvan toinen puoli on lukollinen ja toinen on avoin päivätupa. Tuvan pihapiirissä on myös kolme nuotiopaikkaa, liiteri sekä kuivakäymälä.
Nähtävää
Tunturiluonto ja sitä esittelevät luontopolkutaulut sekä jylhä Pääsiäiskuru 7 km reitillä.
Reittikuvaus
Reittimerkintä: Iisakkipään reitti on merkitty tolppiin ruskeilla Iisakkipää tunnuksilla.
Iisakkipään polku alkaa Urho Kekkosen kansallispuiston portilta Saariselältä. Iisakkipään polku on rengasmainen reitti, joka kulkee alussa yhtä matkaa Aurorapolun kanssa. Aurorapolku on avoin kävelyreitti myös talviaikaan. Seuraa reittimerkintöjä ja kulje Luttojoen kaarisillan kautta metsäiseen maastoon. Noin 600 m päästä lähtöportilta Iisakkipään polku erkanee Aurorapolusta omaksi polukseen. Lumikengät voi laittaa jalkaan vasta Ristikurun reunalla. Tästä risteyksestä jatkettaessa matkaa noin 400 m, tulee valittavaksi Iisakin tunturipolun pidempi ja lyhyempi vaihtoehto. Lyhyempi 3 km polku kuljettaa kulkijaa metsäisessä rinteessä kurun reunalla. Puronvarsia mukaillen polku nousee hieman korkeammalle. Polku piipahtaa puurajan tuntumassa, Iisakkipään tunturin alarinteessä. Pidempi 7 km polku vie Iisakkipäälle. Korkein kohta polulla saavutetaan Iisakkipään huipulla (noin 454 m mpy). Sieltä matka jatkuu loivasti laskevana polkuna kohti Pääsiäiskurua. Kurun reunassa ollaan melkein puolivälissä reittiä. Pääsiäiskurun reunaa myötäillen polku jatkuu ensin tasaisena, sitten loivasti viettävänä kohti metsää ja Saariselän taajamaa.
Huomioitavaa
Polut voi kiertää molempiin suuntiin.
- Iisakkipää reittikuvaus (pdf 2,3 Mt, julkaisut.metsa.fi).
- Lue tarina: Äärirajoilla elämisen mestarit.
- Katso Kesä tulee tunturiin video (youtube.com).
Prospektori, Laanilasta 7,4 km tai Saariselältä 9 km, ympyräreitti
Prospektorin polulla kerrotaan kullankaivuun historiasta sekä Saariselän ja Luttojoen kullan merkityksestä. Polun kohokohta on vanha kultakaivos, jonka kaivosyhtiö Prospektor rakensi vuonna 1902. Prospektorin kultakaivoksella on nähtävissä vanha kaivoskuilu sekä kuilun päälle rakennettu tupa, josta voi kurkistaa kuiluun ja kuunnella ääninauhalle taltioituja työskentelyn ääniä. Mökin pihamaalla on esillä kivikasoja ja kaivosvaunu.
Kuljettavissa sulan maan aikaan patikointireittinä. Kevyt retkikohde ulkoilijalle.
Kulkuaika 7,4 km reitillä 2-3 tuntia, 7 km polulla 3-4 tuntia.
Lähtöpiste
Saariselän lähtöpiste (retkikartta.fi), Lutontie 12, 99830 Saariselkä ja
Laanilan lähtöpiste (retkikartta.fi). TÄYDENNÄ TIEDOT
Koordinaatit Laanila: TÄYDENNÄ TIEDOT
Koordinaatit Saariselkä: WGS84 lat: 68° 25.0985' lon: 27° 25.6142', ETRS-TM35FIN P: 7589563m I: 517523m
Retkeilyrakenteet
Kuivakäymälä ja liiteri Prospektorin kaivoskämpän pihapiirissä.
Nähtävää
Prospektorin kaivoskämppä.
Reittikuvaus
Reittimerkintä: Prospektorin reitti on merkitty tolppiin ruskeilla Prospektori tunnuksilla.
Saariselältä lähdettäessä polun länsipuolinen osa kulkee asutuksen tuntumassa. Laanilasta voi tehdä myös pikaisen, edestakaisen kävelyretken Prospektorin kaivokselle, jolloin matkaa kertyy vain 2,3 km. Prospektorin polku on helppokulkuinen. Polku on kauttaaltaan murskepintainen, tasainen ja kivetön. Yhdessä kosteikkopaikassa on pitkokset. Useampi henkilö mahtuu kulkemaan polulla rinnakkain. Maisemallisesti polku ei tarjoa samanlaista vaihtelua kuin muut alueen polut. Korkeusvaihtelut ovat vähäisiä ja loivia. Polku kulkee nuorehkossa mäntymetsässä. Siellä täällä on joukossa aihkeja: noin 300-vuotiaita kilpikaarnaisia, vankkaoksaisia ja tasalatvaisia mäntyvanhuksia. Prospektorin kaivoksen länsipuolella polku ylittää Latvajoen latvapuron. Jostain tästä paikasta – tarkka paikka ei ole tiedossa – on löytynyt Suomen suurin kultahippu. Sen löysi Eevert Kiviniemi vuonna 1935 ja se painoi 392,9 grammaa. Hipun jäljennös on nähtävillä Tankavaaran Kultamuseossa.
Huomioitavaa
Polut voi kiertää molempiin suuntiin. Mikäli haluaa retkelle lisäpituutta, voi siihen yhdistää muita reittejä.
Prospektori reittikuvaus (pdf, 2 Mt, julkaisut.metsa.fi).
Lue tarina: Saariselän kultakuume.
Katso Emäkalliota etsimässä (youtube.com).
Rumakuru, 14 km, ympyräreitti
Rumakurun polulla retkeilijä pääsee ihastelemaan maailman kauneinta Rumakurua! Tunturimaastossa kulkevan polun huipentuma on jyrkkäseinäinen kuru, jonka viimeisen jääkauden sulamisvedet ovat muovanneet. Kuru on yksi Saariselän alueen luonnonnähtävyyksiä, joka on ehdottomasti nähtävä alueella vieraillessaan. Talviaikaan itse kurussa voi olla lumivyöryvaara ja kesällä vaarana voivat olla vyöryvät kivet. Kurua onkin hyvä ihastella turvallisen välimatkan päästä.
Kuljettavissa sulan maan aikaan patikointireittinä. Kuntoa vaativa päiväretkikohde.
Kulkuaika reitillä 3-6 tuntia
Lähtöpiste
Saariselän lähtöpiste (retkikartta.fi), Lutontie 12, 99830 Saariselkä
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 25.0985' lon: 27° 25.6142', ETRS-TM35FIN P: 7589563m I: 517523m
Retkeilyrakenteet
Rumakurun päivätupa sekä pihapiirissä tulipaikat, ulkokäymälä ja liiteri. Piispanojan tulistelutupa sekä pihapiirissä tulipaikat, ulkokäymälä ja liiteri.
Nähtävää
Rumakuru, jonka viimeinen jääkausi on muotoillut jyrkkäseinäiseksi, jylhäksi kuruksi.
Reittikuvaus
Reittimerkintä: Prospektorin reitti on merkitty tolppiin ruskeilla Rumakuru tunnuksilla.
Saariselän lähtöportilta kuljetaan noin puoli kilometriä, jonka jälkeen polku jatkuu noin 4 km ajan Iisakkipään lounaisrinteellä. Pääsiäiskurun reunalta polku erkanee Iisakkipään luontopolusta Vahtamapään länsirinnettä jatkuen neljän polun/ladun risteykseen. Siitä matkaa Rumakurun päivätuvalle on noin 1 km. Kesällä paluumatka kulkee alussa 0,5 km verran samaa polkua kuin tultaessa. Sen jälkeen reitti nousee Vävypään huipulle. Huipulta polku laskeutuu Piispanojan tulistelutuvalle, josta matkaa Saariselän lähtöportille on vielä 4 km. Tästä matkaa Saariselän lähtöportille on vielä 4 km.
Huomioitavaa
Reitin voi kiertää molempiin suuntiin. Mikäli haluaa retkelle lisäpituutta, voi siihen yhdistää muita reittejä.
Rumakuru reittikuvaus (pdf, 3 Mt, julkaisut.metsa.fi).
Lue tarina: Majatalosta kansainväliseksi matkailukeskukseksi.
Ahopää, 14 km, ympyräreitti
Ahopään polku on varsinainen maisemareitti ja samalla se on matka maiseman syntyyn. Jääkauden voima on ollut mahtipontinen. Suurten jäämassojen liikehtiessä ja hioessa maisemaa jäljelle jäivät tunturit, jotka itse asiassa ovat vuorten juuria. Tänä päivänä tämä karun kaunis luonto tarjoaa huikeita retkeilymaisemia. Nauti tunturimaisemasta, missä huiput vuorottelevat kurujen ja purojen kanssa.
Kuljettavissa sulan maan aikaan patikointireittinä.
Kulkuaika reitillä 4-6 tuntia.
Lähtöpiste
Kiilopään portti (retkikartta.fi), Kiilopään lähtöportti (retkikartta.fi) , Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä.
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882' lon: 27° 27.7299', ETRS-TM35FIN P: 7581564m I: 519031m
Retkeilyrakenteet
Rumakurun vanha tupa, jonka pihapiirissä on tulipaikkoja sekä ulkokäymälä ja liiteri. Sesonkien aikaan Luulammen tuvalla on kahvila.
Nähtävää
Jääkauden jäljet, tunturimaisema sekä Luulammen ympäristön kulttuuriperintökohteet.
Reittikuvaus
Reittimerkintä: Ahopään reitti on merkitty tolppiin ruskeilla Ahopää tunnuksilla.
Kiilopäältä lähtevä Ahopään polku nousee ensimmäiset 0,5 km kohti poroaitaa. Seuraavat 1,5 km polku kulkee tunturikoivikossa myötäillen Ahopään rinnettä ja poroaitaa. Polun länsipuolella on nähtävissä purnu eli kivikkoinen painanne, jossa on aikoinaan säilytetty lihaa. Tämän jälkeen polku erkanee poroaidasta jatkuen Vävypäälle loivana nousuna noin 2 km. Seuraavat 1,5 km matka on laskeutumista Rumakurun vanhalle tuvalle. Siitä matkaa Luulammelle on noin 4 km. Ahopään maisemapolun rankin osuus on Luulammelta Kiilopäälle lähtevä etappi. Polku nousee paikoin jyrkkänäkin 1,5 km ajan kunnes saavutaan poroaidan varteen. Tämän jälkeen polku laskeutuu viimeiset 2,5 km kohti Kiilopäätä ja tunturikeskusta. Maisema Ahopäälle avautuu polun pohjoispuolella. Aavistuksen Kiilopään massiivisuudesta voi nähdä puolestaan polun eteläpuolella.
Huomioitavaa
Reitin voi kiertää molempiin suuntiin. Mikäli haluaa retkelle lisäpituutta, voi siihen yhdistää muita reittejä.
Ahopää reittikuvaus (pdf 3,8 Mt, julkaisut.metsa.fi).
Lue tarina: Matka maiseman syntyyn.
Kiirunapolku, 6 km, ympyräreitti
Ympäri vuoden, kesällä patikointireittinä ja talvella lumikenkäilyreittinä. Kulkuaika 2-3 h.
Hyvä päiväretkikohde, lapsiperheet.
Lähtöpiste: Kiilopään lähtöportti.
Kiirunapolku reittikuvaus (pdf 1,4 Mt, julkaisut.metsa.fi).
Lue tarina: Karu tunturi, koti pohjoisen lajeille.
Katso Kiilopään kiirunat video (youtube.com).
Luulampi, 11 km, ympyräreitti
Sulan maan aikaan patikointi- ja pyöräilyreittinä. Kulkuaika 4-5 h.
Polku sopii päiväretkikohteeksi. Tutustu maastopyöräilyetikettiin.
Lähtöpiste: Kiilopään lähtöportti
Luulampi reittikuvaus (pdf, 3 Mt, julkaisut.metsa.fi).
Lue tarina: Luulammella kulttuurihistorian ja muinaismuistojen lähteillä.
Poropolku, 5,3 km, ympyräreitti
Ympäri vuoden, kesällä patikointi- ja pyöräilyreittinä, talvella lumikenkäilyreittinä. Kulkuaika 2-3 h.
Polku sopii lapsiperheille. Tutustu maastopyöräilyetikettiin.
Lähtöpiste: Kiilopään lähtöportti.
Poropolku reittikuvaus (pdf 2,3 Mt, julkaisut.metsa.fi).
Lue tarina: Porojen poluilla, purojen varsilla.
Vasapolku, 1 km, ympyräreitti
Ympäri vuoden patikointireittinä. Kulkuaika 1 h.
Polku sopii lapsiperheille.
Lähtöpiste: Kiilopään lähtöportti.
Vasapolun reittikuvaus (pdf, 2 Mt, julkaisut.metsa.fi).
Lue tarina: Ukselmapään Elskan tarina.
Muut reitit alle 10 km
Tankavaaran Urpiaislenkki, 1 km, ympyräreitti
Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä. Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta, mutta polku on helppo ja kesäisin kuljettavissa myös pyörätuolilla avustajan kanssa. Urpiaispolulla voi myös maastopyöräillä.
Kulkuaika 0,5 h
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.
Lähtöpiste
Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11 99695 Tankavaara (retkikartta.fi).
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m
Retkeilyrakenteet
Reitti on sorastettu.
Nähtävää
Urpiaispolku vie suoraan pohjoiseen havumetsään. Alkupuolella kapealatvainen ja -oksainen siperiankuusi on valtapuulaji, polun loppupäässä valtapuulajina on mänty. Polkua reunustaa pohjoisen varpukasvit puolukka (Vaccinium vitis-idaea) ja variksenmarja (Empetrum nigrum). Karua varvikkoa värittää paikoin vaaleanvihreänä kasvavat karttajäkälät (Rhizocarpaceae).
Reittikuvaus
Reittimerkintä: Urpiaispolku on merkitty vihreisiin puutolppiin vihreillä käpymerkeillä.
Alkumatkasta myös kolme muuta Tankavaaran luontopolkua kulkee samaa reittiä ja ne on merkitty erivärisin käpymerkein. Urpiaispolku on tasoltaan helppo eikä korkeuseroja juurikaan ole. Rengasmainen Urpiaispolku sopii hyvin myös perheen pienimmille.
Huomioitavaa
Urpiaislenkki sopii avustajan kanssa pyörätuolilla kuljettavaksi. Talvella polku toimii merkittynä lumikenkäilyreittinä.
Tankavaaran Sotahistoriapolku, 1,5 km / suunta
Kuljettavissa ympärivuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä. Sotahistoriapolulla voi myös maastopyöräillä.
Kulkuaika noin 1-2 h.
Etualalla on panssarintorjuntatykki ja taustalla näkyy hirsinen rakennus, jossa on tähystystorni.
Lähtöpiste
Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11, 99695 Tankavaara (retkikartta.fi).
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m
Retkeilyrakenteet
Sotahistoriapolun opastetaulut kertovat Schutzwallin puolustusasemasta, jonka saksalaiset sotilaat rakensivat toisen maailmansodan aikaan Tankavaarojen ympäristöön. Reitti voidaan yhdistää Kuukkelilenkkiin, joka kulkee Pikku-Tankavaaran huipulle. Kuukkelilenkin loppupäässä Hopiaojan varressa on kaksi tulentekopaikkaa liitereineen. Jälkimmäisen yhteydessä on myös kota ja kuivakäymälä. Älä mene liian lähelle vanhoja rakennelmia, koska ne voivat sortua.
Nähtävää
Sotahistoriapolku esittelee erityisesti toisen maailmansodan aikaisia sotahistoriallisia kohteita, kuten majoituskorsuja, ampuma-asemia, taisteluhautoja ja tykkiteitä. Polun varrella on myös uusi, maanpinnalle rakennettu jäljennös toisen maailmansodan aikaisesta korsusta. Uuteen, maanpinnalle rakennettuun korsuun retkeilijät voivat tutustua turvallisesti myös korsun sisätiloissa. Korsun vieressä on nähtävillä vanha panssarintorjuntatykki. Älä mene liian lähelle vanhoja rakennelmia, koska ne voivat sortua.
Reittikuvaus
Reittimerkintä: Sotahistoriapolku on merkitty vihreisiin puutolppiin mustilla käpymerkeillä.
Sotahistoriapolku kulkee yhden suuntaisena luontopolkujen lähtöpaikasta Pikku-Tankavaaran rinteeseen. Reitti voidaan kulkea joko edestakaisin, jolloin sen pituus on yhteensä 3 kilometriä tai yhdistämällä Sotahistoriapolku Kuukkelilenkkiin.
Huomioitavaa
Talvella Sotahistoriapolulla voi kulkea lumikengillä. Myös maastopyöräily on sallittua, mutta paikoin Sotahistoriapolku on kivikkoinen ja juurakkoinen.
Tankavaaran Koppelolenkki, 3 km, ympyräreitti
Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä. Polulla ei ole talvikunnossapitoa. Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta, mutta polku on helppo, koska polulla ei ole suuria korkeuseroja. Koppelopolulla voi myös maastopyöräillä.
Kulkuaika 1 h
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.
Lähtöpiste
Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11, 99695 Tankavaara (retkikartta.fi).
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m
Retkeilyrakenteet
Noin puolivälissä reittiä, Hopiaojan varressa on kota, tulentekopaikka, kuivakäymälä ja liiteri. Kosteikko-osuuksilla on pitkokset.
Nähtävää
Koppelopolku vie sinut hiljaisiin kynttiläkuusikoihin. Alkumatkasta polku kulkee tuoreessa kangasmetsässä. Reitin puolivälissä saavutaan kosteikolle Hopiaojan varteen, joka on kasvillisuudeltaan rehevin alue tällä polulla. Kodan ja tulentekopaikan ympäristössä kasvaa mm. kullero, korpiorvokki, hilla, karpalo, suokukka, tupassara, mesimarja, tupasvilla, kurjenjalka, vilukko, pohjanpaju, mesiangervo, ruohokanukka ja pikkutalvikki. Kukkivana kasvit on helppo löytää ja tunnistaa. Ruska-aikaan ruohokanukka hehkuu näyttävästi punaisen eri sävyissä.
Reittikuvaus
Reittimerkintä: Koppelopolku on merkitty vihreisiin puutolppiin sinisillä käpymerkeillä.
Alkumatkasta myös kolme muuta Tankavaaran luontopolkua kulkee samaa reittiä ja ne on merkitty erivärisin käpymerkein. Noin kilometrin jälkeen Koppelolenkki kääntyy kohden Pikku-Tankavaaran alarinteitä. Samalla polku muuttuu luonnontilaisemmaksi ja rinteelle noustaessa on lyhyt jyrkähkö ja melko kivinen pätkä. Vaaran juurelta polku laskeutuu loivasti kohden taukopaikkaa, jossa voi juoda kahvit lautakodassa säältä suojassa. Ennen ja jälkeen taukopaikan kuljetaan pitkospuilla. Reitin loppuosa on sorastettu.
Huomioitavaa
Reitti on kuljettavissa talviaikaan lumikengillä. Reitillä on mahdollista myös maastopyöräillä, mutta pyöräilijän tulee varautua paikoin juurakkoiseen ja kivikkoiseen polkuun sekä osin huonokuntoisiin pitkospuihin.
Tankavaaran Kuukkelilenkki, 5 km, ympyräreitti
Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä. Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta, mutta polku on keskivaikea nousten Pikku-Tankavaaran päälle. Kuukkelipolulla voi myös maastopyöräillä.
Kulkuaika 2-3h
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.
Lähtöpiste
Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11, 99695 Tankavaara (retkikartta.fi).
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m
Retkeilyrakenteet
Pikku-Tankavaaran laella on upeat näköalat Sompion luonnonpuiston Nattastuntureille sekä Urho Kekkosen kansallispuiston laajalle tunturialueelle. Suoalueella on pitkospuut. Kuukkelipolun loppupäässä Hopiaojan varressa on kaksi tulentekopaikkaa liitereineen. Jälkimmäisen yhteydessä on myös kota ja kuivakäymälä.
Nähtävää
Polun varrella on opastetauluja kertomassa alueen luonnosta ja toisen maailmansodan aikaisesta historiasta. Reitin alkupäässä on nähtävissä myös toisen maailmansodan aikaisen saksalaisen Schutzwall-puolustusaseman jäänteitä sekä maanpinnalle rakennettu jäljennös toisen maailmansodan aikaisesta korsusta. Retkeilijät voivat tutustua turvallisesti myös tämän uuden korsun sisätiloihin. Pikku-Tankavaaran huipulta avautuu upeat maisemat Urho Kekkosen kansallispuistoon, Nattasten tunturijonoon ja Hammastunturin erämaahan.
Reittikuvaus
Reittimerkintä: Kuukkelipolku on merkitty vihreisiin puutolppiin oransseilla käpymerkeillä.
Kuukkelilenkki kuljettaa retkeilijän Tankavaaran alueen luonnonpiirteiden lävitse. Reitin alkuosa on yhteinen kahden lyhyemmän luontopolun kanssa ja se kulkee kuusivaltaisessa sekametsässä. Erottuaan Koppelolenkistä Kuukkelilenkki aloittaa noin 1,5 kilometrin loivahkon nousun kohden Pikku-Tankavaaran huippua. Juuri ennen huippua polku on paikoin hieman kivikkoinen, mutta suurempia rakkakivikoita reitillä ei ole. Huipulta avautuvat maisemat palkitsevat retkeilijän. Pikku-Tankavaaralta laskeuduttaessa saavutaan suoalueelle, mikä on Kuukkelipolun puolivälissä. Kun matkaa on taitettu kaikenkaikkiaan n. 4,5 km, saavutaan Hopiaojan kodalle.
Huomioitavaa
Talvella reitin voi kulkea lumikengillä. Kuukkelilenkillä on sallittua myös maastopyöräillä, mutta reitti on paikoin juurakkoinen ja kivikkoinen. Pyöräilijän kannattaa ottaa huomioon myös reitin huonokuntoiset pitkokset sekä nousu Pikku-Tankavaaralle.
Tankavaaran geologinen polku, 7 km, ympyräreitti
Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä. Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta, mutta polku on helppo, koska polulla ei ole suuria korkeuseroja. Geologisella polulla voi myös maastopyöräillä.
Kulkuaika 2-4h
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään.
Lähtöpiste
Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11, 99695 Tankavaara (retkikartta.fi).
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m
Retkeilyrakenteet
Noin puolivälissä reittiä on laavu, liiteri ja käymälä tunnelmallisen Koiranjuomalammen rannalla. Kuukkelipolun loppupäässä Hopiaojan varressa on kaksi tulentekopaikkaa liitereineen. Jälkimmäisen yhteydessä on myös kota ja kuivakäymälä. Suo-osuudet on pitkostettu.
Nähtävää
Polun varrella on alueen geologiasta kertovia opastetauluja.
Reittikuvaus
Reittimerkintä: Kuukkelipolku on merkitty vihreisiin puutolppiin harmailla käpymerkeillä.
Retkikartta.fi
Tankavaaran P-paikalta kuljetaan polun lähtöportille, joka on Tankavaara Wild – adventure and conference centerin (tankavaara.fi) pihalla (ent. luontokeskus). Geologinen polku alkaa portilta, jonne Tankavaaran muut luontopolut loppuvat. Alkumatka kuljetaankin muiden luontopolkujen uraa ”väärään suuntaan” kunnes Geologinen polku erkanee muista ja kääntyy vasemmalle. Pian tämän jälkeen ylitetään Hopiaojan kaksi uomaa. Ylityksessä ei ole siltaa, joten alkukesällä ja sateiden jälkeen kannattaa varautua vedenpitävillä jalkineilla. Geologisen polun puolivälissä on tunnelmallinen taukopaikka, laavu kirkasvetisen Koiranjuomalammen rannalla. Kesällä lampeen voi pulahtaa myös uimaan, vaikka virallista uimarantaa ei olekaan. Laavun jälkeen polku kulkee osin kallioisessa maastossa kohden Jorpulipään rinnettä, kunnes kääntyy oikealle ja laskeutuu suomaisemiin. Polun loppuosa on yhteinen Kuukkelilenkin kanssa.
Huomioitavaa
Reitti voidaan kulkea talvella lumikengillä. Reitillä voi myös maastopyöräillä, mutta se on paikoin kivikkoinen ja juurakkoinen. Osa reitin pitkoksista on huonokuntoisia.
Reitit yli 10 km
Rautulammen kierros, 22 km, ympyräreitti
Kuljettavissa ympäri vuoden, kesällä patikointi- ja maastopyöräilyreittinä, talvella huolettuna maastohiihtoreittinä. Reitillä on paikoin suuria korkeuseroja ja sen kulkeminen vaatii kohtalaisen hyvää kuntoa.
Kulkuaika 3-10 h.
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään.
Lähtöpiste
Kiilopään lähtöportti (retkikartta.fi), Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882' lon: 27° 27.7299', ETRS-TM35FIN P: 7581564m I: 519031m.
Retkeilyrakenteet
Luulammen päivä- ja opastustupa, tulentekopaikka ja käymälä. Rautulammen varaus-, autio- ja päivätupa sekä tulentekopaikka, liiteri ja käymälä. Niilanpään päivätupa, tulentekopaikka, liiteri ja käymälä. Rautuojan silta.
Nähtävää
Rautupäiltä ja Niilanpään huipulta avautuvat upeat näkymät Urho Kekkosen kansallispuistoon. Niilanpään päivätuvan läheisyydessä voi tutustua vanhaan poroerotusaitaan.
Reittikuvaus
Reittimerkinnät: Alussa mustatolppaiset retkeilyreittimerkinnät. Välillä Luulalampi-Rautulampi-Kiilopää siniset ja punaiset rastiviitat.
Rautulammen reitti on yksi Urho Kekkosen kansallispuiston klassikoista ja se johdattaa retkeilijän huikaisevien tunturimaisemien äärelle. Reitti on erämainen ja se sisältää runsaasti korkeuseroja, joten se vaatii hyvän varustautumisen eikä sitä suositella aivan ensikertalaisille. Rautuojan purolaaksossa reitti puikkelehtii monena rinnakkaisena polkuna ja ylittää pieniä puroja kunnes saapuu Rautulammen tuvalle. Rautulammelta reitti palaa takaisin Kiilopäälle Raututunturit ylittäen.
Huomioitavaa
Reitti on erämainen, joten varustaudu eväin, ensiapu- ja pyöränkorjausvälinein. Sää saattaa vaihdella avotunturissa nopeasti, joten ota vaihto- ja sadevaatteet mukaasi. Puhelimen kuuluvuudessa saattaa olla katvealueita ja näkyvyys voi kadota nopeastikin. Lasku Luulammelle on jyrkkä, joten pyöräilijän tai hiihtäjän on syytä hillitä vauhtia ajoissa. Välillä on myös joitakin pienien purojen ylityksiä. Rautuojan ylitse on silta.
Taajoslaavun polku, 26 km, ympyräreitti
Kuljettavissa ympärivuoden, kesällä maastopyöräily ja patikointireittinä, talvella huolettuna maastohiihtoreittinä. Reitti on pituutensa ja erämaisuutensa takia melko vaativa reitti.
Kulkuaika 3-10 h
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään.
Lähtöpisteet
Saariselän lähtöportti (retkikartta.fi), Lutontie 12, 99830 Saariselkä tai Kiilopään lähtöportti (retkikartta.fi) , Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä
Koordinaatit Saariselkä: WGS84 lat: 68° 25.0985' lon: 27° 25.6142', ETRS-TM35FIN P: 7589563m I: 517523m
Koordinaatit Kiilopää: WGS84 lat: 68° 20.7882' lon: 27° 27.7299', ETRS-TM35FIN P: 7581564m I: 519031m
Retkeilyrakenteet
Vellinsärpimän päivätupa, tulentekopaikka, liiteri ja käymälä. Rumakurun uusi ja vanha päivätupa, joiden yhteyksissä tulentekopaikka, käymälä ja liiteri. Luulammen päivä- ja opastustupa, tulentekopaikka ja käymälä. Taajoslaavu, tulentekopaikka, liiteri ja käymälä.
Nähtävää
Rumakurun suojellut päivätuvat. Luulammen historiallinen asuinpaikka. Taajoslaavun ja Vellinsärpimän päivätuvan välinen pitkä erämainen osuus vanhoine mäntymetsineen. Pääsiäiskuru.
Reittikuvaus
Reittimerkinnät: Retkeilyreitin mustat pystytolpat.
Taajoslaavunpolulle voi lähteä Saariselältä tai Kiilopäältä ja polun kulkemiseen on useita reittivaihtoehtoja. Saariselältä lähdettäessä voi suunnata Luttojoen viertä kulkevan reitin kautta Vellinsärpimän tuvalle. Toinen mahdollisuus on valita Iisakkipään rinteiden ja Pääsiäiskurun kautta Vellinsärpimälle kulkeva reitti. Vellinsärpimältä jatketaan Taajoslaavulle, josta palataan Rumakurun tupien kautta Saariselälle.
Reitti kulkee Ahopään ja Iisakkipään rinteiden kautta Saariselälle, josta jatketaan Luttojoen vartta ja Vellinsärpimän päivätuvan kautta Taajoslaavulle. Paluu Kiilopäälle Luulammen kautta. Reitin voi kulkea myös yhdensuuntaisena reittinä Saariselän ja Kiilopään välillä
Huomioitavaa
Patikoijalle Taajoslaavunpolku sopii hyvin esimerkiksi yhden yön retkiin merkittyä reittiä pitkin. Yöpyä voi esimerkiksi Taajoslaavulla. Vellinsärpimän lähistöllä ja Taajoslaavu–Pessinlampi -osuudella on muutamia kosteita kohtia ja lyhyitä huonokuntoisia pitkososuuksia. Reitin takaosalta ei ole oikaisumahdollisuutta eikä puhelin kuulu joka paikassa, mikä on huomioitava reitille varustauduttaessa.
Moitakurun reitti, 25 km, ympyräreitti
Kuljettavissa ympäri vuoden, kesällä maastopyöräily ja patikointireittinä, talvena huollettuna maastohiihtoreittinä. Reitti on pituutensa ja korkeuserojensa takia vaativa reitti.
Kulkuaika: 3-10 h
Lähtöpisteet
Patikointi ja maastohiihto:
Saariselän lähtöportti (retkikartta.fi), Lutontie 12 99830 Saariselkä
GPS-koordinaatit: WGS84 lat: 68° 25.0985' lon: 27° 25.6142', ETRS-TM35FIN P: 7589563m I: 517523m
Koirahiihto:
Ski Saariselän ala-asema (retkikartta.fi), Kullanhuuhtojantie, 99830 Saariselkä
Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 25.5504' lon: 27° 27.2825' ETRS-TM35FIN P: 7590412 m I: 518659 m
Retkeilyrakenteet
Luton päivätupa, tulentekopaikka, käymälä ja liiteri. Moitakurun päivätupa, tulentekopaikka, käymälä ja liiteri. Palo-ojan kota, käymälä ja liiteri. Luttojoen ja Lumipallokurun sillat.
Nähtävää
Kaunispäältä ja Palopäältä avautuvat maisemat. Moitakurun vanha porokämppä ja poroerotusaita. Karvaselän Kummituskämppä Saariselällä.
Reittikuvaus
Reittimerkinnät: Retkeilyreitin mustat pystytolpat.
Moitakurun reitti kulkee Luttojoen vartta Luttotuvalle, josta reitti jatkuu Moitakuruun, jossa on mahdollista pitää taukoa Moitakurun päivätuvalla. Paluu Saariselälle kulkee Palopää-tunturin ylitse, jolta laskeuduttaessa saavutaan Palo-ojan tulistelukodalle. Palo-ojan jälkeen reitti haarautuu. Valitsemalla länteen kulkevan haaran paluu Saariselälle tapahtuu Kaunispää-tunturin ylitse. Etelään vievä haara johtaa takaisin Luttojoen varteen ja edelleen Saariselälle.
Huomioitavaa
Moitakurun ladulla on talvella luvallista hiihtää koiran kanssa. Koiraladulle lähtö tapahtuu Ski Saariselän ala-asemalta. Huomaa myös, että Kaunispäälle kulkeva osuus ei kuulu koiralatuun. Koiradulla koirat on pidettävä kytkettynä ja jätökset kerättävä.
Saariselän kesäreittien esite
Pysäköintialueet
Kiilopää (Inari)
Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä
Saariselkä (Inari)
Lutontie, 99830 Saariselkä
Tankavaara (Sodankylä)
Tankavaarantie 11 B, 99695 Tankavaara
Kemihaara (Savukoski)
Korvatunturintie 1062, 98800 Savukoski