Urho Kekkosen kansallispuiston talvireitit

Sininen hetki tunturissa. Koskemattoman lumen keskellä on kapea ura. Uralla ajaa kaksi pyöräilijää, joiden pyörän valot heijastuvat hangelle.
 

Urho Kekkosen kansallispuiston talvireitit

Reittien lähtöpisteet

Hiihtoladut

Urho Kekkosen kansallispuiston Saariselän, Kiilopään ja Kakslauttasen läheisyydessä hiihtäjä pääsee päiväretkillä ulkoilemaan hoidetulla latuverkostolla. Hoidettua latua on alueella noin 200 km:n pituudelta, josta 70 km on UK-puistossa. Latuverkosto on kattavimmillaan kevättalvella, kun lunta on eniten. 

Kypäräpäinen maastopyöräilijä ajaa reitillä, jonka ympäristö on koskematonta lunta. Taustalla paistaa aurinko pyöreälakisen tunturin takaa.  tunturin takaa, joka värjää maisemnan keltasävyiseksi.
 

Talvipolut

Mikä sen mukavampaa kuin lumisessa metsässä pyöräily tai kävely pitkin huollettuja talvipolkuja. Talvipolulle suunnatessa pitää muistaa varustautua hyvin. Pyörällä pääsee toisinaan nopeasti kauas, eikä puhelimen kuuluvuus ole aina taattu. Pakkaa siis mukaan tarpeeksi lämmintä vaatetta, täyteen ladattu puhelin, kartta, eväitä ja juotavaa.

Saariselän ja Kiilopään alueella on 55 km merkittyjä ja huollettuja talvipolkuja. Reiteillä saa liikkua jalan, lumikengin, hiihtäen, pyörällä ja koiran kanssa. Latu-urilla pyöräily ja kävely on kielletty. 

Talvipolut kunnostettaan moottorikelkalla ja lanalla. Talvipolkureitistön ja ajankohtaisen huoltotilanteen voi tarkistaa reittien ylläpitäjän sivuilta. 

Talvipolkuihin lukeutuu myös Aurorapolku Saariselän kupeessa. Reitti on pituudeltaa 2,1 km, ja se huolletaan auraamalla. 

Lumikenkäilyreitit

Maastoon merkityillä lumikenkäreiteillä on turvallista ja antoisaa retkeillä. Lumikengillä kuljettaessa matka etenee yleensä verkkaisesti, hitaammin kuin hiihtoladulla. Samalla voi herkistyä hiljaisen talviluonnon tarkkailuun. Talvinen luonto ei ole kuollutta. Jäljet ja jätökset hangella kertovat talvipäivä tapahtumista. Niitä tutkimalla retkeilijä voi tehdä omat johtopäätöksensä, mikä tai kuka kulloinkin on liikkunut, ruokaillut tai nukkunut.

Tankavaaran luontopoluilla, Saariselän Iisakkipään reitillä ja Kiilopään Poro-, Kiiruna- ja Vasapoluilla retkeilijää opastavat infotaulut, jotka kertovat paikallisesta luonnosta ja kulttuurista valitun teeman mukaisesti. Lumikenkäreitit noudattelevat kesäaikaista polkua. 

Urpiaislenkki, 1 km, rengasreitti

Urpiaislenkkiä ei ole pohjustettu ja lumisateen jälkeen se voi olla täysin koskematon. Urpiaislenkki ajetaan satunnaisesti moottorikelkalla. Pehmeässä hangessa kulkeminen lumikengillä voi olla haastavaa, talvipyöräilyyn Urpiaislenkki ei sovellu paksun lumipeitteen aikana. 

Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta, mutta polulla ei ole suuria korkeuseroja. 

Kulkuaika  noin 1 h

Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11  99695 Tankavaara (retkikartta.fi).

Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m

Retkeilyrakenteet

Reitillä ei ole retkeilyrakenteita.

Nähtävää

Urpiaislenkki vie suoraan pohjoiseen havumetsään. Alkupuolella kapealatvainen ja -oksainen siperiankuusi on valtapuulaji, loppupäässä valtapuulajina on mänty. Tykkylumen aikaan Urpiaislenkki lumoaa kauneudellaan. 

Vuoden kylmimpään ja pimeimpään aikaankin Tankavaaran kuusikossa on elämää. Lumisateen jälkeen polku voi olla hidas kulkea, mutta samalla sieltä voi löytyä tuoreita jälkiä ja jätöksiä. Metso, koppelo tai riekko voi jättää jälkikuvionsa hangelle. Tiaiset ja  kuukkeli voivat näyttäytyä. Pohjantikka viihtyy kuusivaltaisisssa metsissä, joten sen naputuksen voi kuulla myös Tankavaaran Urpiaislenkillä. 

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Urpiaislenkki on merkitty vihreillä käpymerkeillä vihreisiin puutolppiin.

Retkikartta.fi

Alkumatkasta myös kolme muuta Tankavaaran luontopolkua kulkee samaa reittiä ja ne on merkitty erivärisin käpymerkein. Urpiaislenkillä ei ole juurikaan korkeuseroja. 

Huomioitavaa

Reittiä ei pohjusteta ja reitti voi olla upottava. 

Koppelolenkki, 3 km, rengasreitti

Koppelolenkkiä ei ole pohjustettu ja lumisateen jälkeen se voi olla täysin koskematon. Pehmeässä hangessa kulkeminen lumikengillä voi olla haastavaa. Syvimmät lumikinokset ovat kuusikossa. Koppelolenkki ajetaan satunnaisesti moottorikelkalla. Talvipyöräilyyn Koppelolenkki ei sovellu paksun lumipeitteen aikana.

Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta. Polku nousee loivasti käyden Pikku-Tankavaaran alarinteellä.  

Kulkuaika 2-3 h

Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11, 99695 Tankavaara (retkikartta.fi).

Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m

Retkeilyrakenteet

Noin puolivälissä reittiä, Hopiaojan varressa on kota, tulentekopaikka, kuivakäymälä ja liiteri.  

Nähtävää

Koppelolenkki vie sinut hiljaisiin kynttiläkuusikoihin. Alkumatkasta polku kulkee tuoreessa kangasmetsässä. Tankavaaran kuusikossa voi hyvinkin vuotella polun nimikkolinnun jälkiä. Onnekas voi myös tavata hangella tepastelevan ruskeankirjavan koppelon. Ojanvarsi on riekon elinympäristöä. Jos riekon päkättävää naurua ei kuulekaan, voi nähdä sen jälkikuvion kulkemassa koivulta koivulle, pajulta pajulle. Luontohavaintojen joukkoon voi hyvin kuulua myös oravan, ketun, poron ja nisäkäsmaailman pienimpien edustajien, myyrien jättämiä jälkiä ja jätöksiä. 

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Koppelolenkki on merkitty sinisillä käpymerkeillä vihreisiin puutolppiin .

Retkikartta.fi

Alkumatkasta myös kolme muuta Tankavaaran luontopolkua kulkee samaa matkaa ja ne on merkitty erivärisin käpymerkein. Noin kilometrin jälkeen Koppelolenkki kääntyy kohden Pikku-Tankavaaran alarinteitä. Sieltä polku laskeutuu loivasti kohden taukopaikkaa, jossa voi juoda kahvit lautakodassa säältä suojassa. 

Huomioitavaa

Reitti on kuljettavissa talviaikaan lumikengillä. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta sitä ajetaan satunnaisesti moottorikelkalla.

Kuukkelilenkki, 5 km, rengasreitti

Kuukkelilenkki, 5 km, rengasreitti
Kuukkelilenkillä voi retkeillä lumikengillä, mutta siellä ei ole talvikunnossapitoa. Ohuen lumipeitteen aikaan kulkeminen lumikengillä onnistuu hyvin, vahvemman lumipeitteen aikaan lumikenkäily voi olla rankkaa / vaativaa. Talvipyöräilyyn Kuukkelilenkki ei sovellu. 

Kulkuaika 3-4 h

Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11,  99695 Tankavaara (retkikartta.fi).

Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m

Retkeilyrakenteet

Pikku-Tankavaaran laella on näköalatorni, jolla ei ole talvikunnossapitoa. Kuukkelilenkin loppupäässä Hopiaojan varressa on kota, tulentekopaikka, kuivakäymälä ja liiteri. Polun varrella on opastetauluja kertomassa alueen luonnosta. Alkumatkasta noi 1,5 km matkalla opastetaulut kertovat myös toisen maailmansodan aikaisesta historiasta.

Nähtävää

Pikku-Tankavaaran laelta avautuu upeat näkymät Sompion luonnonpuiston Nattastuntureille sekä Urho Kekkosen kansallispuiston laajalle tunturialueelle. Polun varren opastetaulut kertovat alueen luonnosta ja toisen maailmansodan aikaisesta historiasta. Reitin alkupäässä on nähtävissä toisen maailmansodan aikaisen saksalaisen Schutzwall-puolustusaseman jäänteitä. Maanpinnalle on rakennettu jäljennös toisen maailmansodan aikaisesta korsusta, joka on nähtävissä myös talviaikaan ainakin osittain. 

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Kuukkelilenkki on merkitty oransseilla käpymerkeillä vihreisiin puutolppiin . 

Retkikartta.fi

Kuukkelilenkki kuljettaa retkeilijän Tankavaaran alueen luonnonpiirteiden lävitse. Reitin alkuosa on yhteinen kahden lyhyemmän luontopolun kanssa ja se kulkee kuusivaltaisessa sekametsässä. Erottuaan Koppelolenkistä Kuukkelilenkki aloittaa noin 1,5 kilometrin loivahkon nousun kohden Pikku-Tankavaaran huipulle. Sieltä avautuvat upeat maisemat Urho Kekkosen kansallispuistoon, Nattasten tunturijonoon ja Hammastunturin erämaahan.  Pikku-Tankavaaralta laskeuduttaessa kuljetaan suoalueen laitaa Hopiaojan kodalle. 

Huomioitavaa

Talvella reitin voi kulkea lumikengillä. Kuukkelilenkki ei sovellu talvipyöräilyyn.  

Tankavaaran geologinen polku, 7 km, rengasreitti

Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä. Polulle ei ole tehty virallista vaativuusluokitusta, mutta polku on helppo, koska polulla ei ole suuria korkeuseroja. Geologista polkua ajetaan säännöllisesti moottorikelkalla, mutta se ei sovellu pyöräilyyn. 

Kulkuaika 3-4 h

Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään.

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11,  99695 Tankavaara (retkikartta.fi).

Koordinaatit: WGS84 lat: 68° 10.6613' lon: 27° 05.8279', ETRS-TM35FIN P: 7562678m I: 504029m

Retkeilyrakenteet

Noin puolivälissä reittiä on laavu, liiteri ja kuivakäymälä tunnelmallisen Koiranjuomalammen rannalla. Hopiaojan varressa on kota, tulentekopaikka, kuivakäymälä ja liiteri.  

Nähtävää

Polun varrella on alueen geologiasta kertovia opastetauluja. 

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Kuukkelipolku on merkitty harmailla käpymerkeillä vihreisiin puutolppiin . 

Retkikartta.fi

Tankavaaran P-paikalta kuljetaan polun lähtöportille, joka on Sompio-talon pihalla (ent. luontokeskus). Geologinen polku alkaa portilta, jonne Tankavaaran muut luontopolut päättyvät. Alkumatka kuljetaankin muiden luontopolkujen uraa ”väärään suuntaan” kunnes Geologinen polku erkanee muista ja kääntyy vasemmalle.  Geologisen polun puolivälissä on tunnelmallinen taukopaikka Koiranjuomalammen rannalla. Laavun jälkeen polku kulkee kohti Jorpulipään rinnettä, kunnes kääntyy oikealle ja laskeutuu suomaisemiin. Polun loppuosa on yhteinen Kuukkelilenkin kanssa.

Huomioitavaa

Polku voidaan kulkea talvella lumikengillä. Polku ei sovellu talvipyöräilyyn.