Ajankohtaiset aiheet

 

(Päivitetty 27.3.2024)
Oletko tehnyt tupavarauksen UK-kansallispuistoon, mutta avain on vielä hankkimatta?
Mikäli et ole vielä saanut ohjeita varaustuvan avaimen hankinaan, ole yhteydessä UK-kansallispuiston asiakaspalveluun ohjeiden ja koodin saamiseksi. Asiakaspalvelumme on pääsiäisviikolla avoinna maanantaista torstaihin klo 10-16. Lähetä sähköpostia (ukpuisto(at)metsa.fi) tai soita puh. 0206 39 7200. Ylä-Lapin luontokeskus Siida auttaa avainasioissa lauantaisin, puh: 0206 39 7740

(Päivitetty 19.3.2024)
Urho Kekkosen kansallispuiston vatsatautitartunnat norovirusta - tilanne näyttää rauhoittuneen (13.3.2024). Lue uusin uutinen
Vatsatautiepidemia on rauhoittunut Urho Kekkosen kansallispuistossa. Lapin hyvinvointialueen mukaan tupia, vessoja ja taukopaikkoja ei enää tarvitse välttää. Huolehdithan kuitenkin hyvästä käsihygieniasta. Kiitokset kaikille, että epidemia saatiin rauhoittumaan!

Maasto-olosuhteet

  • Tällä hetkellä koko Lapissa on kohtalainen lumivyöryriski. Saariselkä-Kiilopään alueellakin on havaittu pieniä lumivyöryjä kuruissa. Lumivyörymaaston välttämiseen liittyvää tietoa löytyy täältä: Ilmatieteenlaitoksen lumivyöryennusteet ja ohjeet lumivyöryjen ennakointiin.
  • Kansallispuistossa on talviset olosuhteet ja maassa on yli 85 cm lumipeite. Paikoin lunta voi olla reilusti enemmänkin. Leudon sään ja vesisateiden myötä on muodostunut jo kantohanki. Kantohangen päällä on jonkin verran uutta lunta.
  • Vesistöt ovat jäässä, mutta tietyissä paikoissa jää on heikko läpi talven. Tutustu tarkemmin jääturvallisuuteen täältä

Teiden kunnossapito

  • Talvella pääsee autolla Saariselän, Kiilopään ja Kemihaaran pysäköintialueille. Aittajärvelle ja Raja-Jooseppiin vievillä metsäautoteillä ei ole talvikunnossapitoa. Raja-Joosepintien varrella olevat parkkipaikat aurataan (mm. Rajavartiostoa vastapäätä sekä Lutonsillalle vievän tien kohdalla)
  • Pyhä-Nattasen pysäköintialueelle ei pääse autolla talvella, sillä Sompiojärventiellä ei ole talvikunnossapitoa.

Ladut ja talvipolut

  • Saariselkä-Kiilopää alueen kaikki talvireitit (ladut, talvipolut ja Saariselkä-Ivalo moottorikelkkaura) löytyvät nyt uudesta karttapalvelusta (https://kartta.saariselkatrails.fi/). Karttapalvelu on maksullinen. 
  • Saariselkä-Kiilopää alueen laduista ja talvipoluista suurin osa on avattu.

Latukahvilat

Kemihaaraan / Nuorttin retkeilyreitille suuntaava huomioi nämä: 

  • Härkävaaran autiotuvan saunan kiuas on korjattu ja saunaa saa käyttää jälleen normaalisti. (Päivitetty 2.4.2024). 
  • Voittikönkään kota on toistaiseksi käyttökiellossa. Kohdetta ei huolleta. Nuorttijoen jäätilanne oli huono talvella 2023, eikä kodan polttopuu- ja käymälähuoltoa päästy tekemään. Kota sijaitsee tulvaherkällä paikalla ja viime talvena kodan lattia, ovi ja rakenteeet olivat kauttaaltaan niin umpijäässä, ettei nuohousta pystytty hoitamaan. Lisäksi  kodan kamiina ja hormi ovat elinkaarensa päässä. (Päivitetty 19.3.2024)
  • Saukkosuvannon kota on toistaiseksi käyttökiellossa samoin perustein kuin Voittikönkään kota. Kohdetta ei huolleta. (Päivitetty 19.3.2024)

Urho Kekkosen kansallispuiston asiakaspalvelupiste on sulkeutunut

UK-puiston asiakaspalvelupiste on sulkeutunut syyskuun lopussa. Nykyisin asiakaspalvelu hoidetaan puhelimitse ja sähköpostitse. Retkeilyneuvontaa, tupavarauksia ja muita Urho Kekkosen kansallispuiston asioita voi hoitaa edelleen palvelunumerosta ja sähköpostista.

0206 39 7200, ukpuisto@metsa.fi

Uutisen voit lukea tarkemmin Luontoon.fi uutisista.

Uutisia Urho Kekkosen kansallispuistosta

Lumivyöryennuste

Luonnonvaraisilla tuntureilla vyöryjä esiintyy joka talvi.

Tarkista lumivyöryennuste
(ilmatieteenlaitos.fi)
ennen retkeä!

Facebookista ajankohtaiset

Urho Kekkosen kansallispuiston facebook (facebook.com)

Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.

Yrittäjälle

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

Urho Kekkosen kansallispuiston esite


(pdf 3,7 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.