Urho Kekkosen kansallispuiston asiakaspalveluun tulee muutoksia 30.9.2023 alkaen

UK-puiston asiakaspalvelu tulee painottumaan tulevaisuudessa enemmän maastoon sekä puhelimitse ja sähköpostin kautta retkeilijöiden ja vaeltajien neuvontaan. Palvelupiste Kiehinen sulkeutuu 29.9.2023.

Jatkossa tarjoamme asiakasneuvontaa totuttuun tapaan puhelimitse ja sähköpostitse:

p. 020 6397 200, ukpuisto(at)metsa.fi 

Uutisen voit lukea tarkemmin Luontoon.fi uutisista.

Ajankohtaiset uutiset Urho Kekkosen kansallispuistossa

(päivitetty 22.9.2023)

UK-puiston tuntureilla on talviolosuhteet

Lunta on satanut 15-18 cm ja lumi on jäänyt maahan. Paikoin tuuli on puhaltanut tunturiin jopa metrin kinoksia. Vesisateiden myötä lumi sulaa hiljalleen, ja nostattaa jokivesien pintaa. Tällä hetkellä olosuhteet UK-puistossa ovat siis haastavat. Kävellen on hankala lumessa mennä ja suksillakaan ei vielä voi liikkua. Reittimuutoksia kannattaa harkita ja maastossa voi aina palata takaisin, jos olosuhteet niin vaativat. Suosittelemme kaikille yön yli retkille teltan ja talviolosuhteisiin sopivien varusteiden mukaan ottamista.

HUOM! Nuorttin retkeilyreitin Hirvashaudan autiotuvalta kaasu tilapäisesti loppunut. (20.9.2023)

Asiakaspalvelun suosituimmat kysymykset 

  • Kuutuantien kunto on kohtuullinen, ja se on ajettavissa normaalilla henkilöautolla.
  • Aittajärven kahlaamossa vedenkorkeus on normaali. Syvimmillään kahluupaikalla on tällä hetkellä aikuisella 170 cm. vaeltajalla hieman yli polven. Rankkasateiden jälkeen vedenkorkeus nousee yleensä jonkin verran.
  • Nuorttijoen kahlaamossa normaali vedenkorkeus on noin puoleen reiteen syvimmillään. Kahlaamon kohdalla on vaijeri helpottamassa joen ylitystä. Vaijeri poistetaan loppusyksystä. Tiedotamme asiasta täällä ajankohtaispalstalla.
  • Marivaarantien pää ei ole virallinen UK-puiston lähtöpiste. Tie on huonokuntoinen, myös keskikesällä. Emmme suosittele käyttämään tietä. Mikäli kuitenkin päätät mennä, niin huomioi, että tien läntinen reitti on Pihtijoen kohdalta poikki, ja viimeiselle 10 km tarvitaan korkealla maavaralla oleva auto, koska tie on todella kivinen ja kuoppainen. Karvitsinojan kohdalta ei pääse yli, kun on tulvaa (tiessä ei ole rumpua).
  • Ruska alkaa olla kohta ohi. Tuuli ja lumisade vie viimeisetkin lehdet puista. Visit Finlandin ruskavahdista (https://www.visitfinland.com/en/autumn-foliage-live/) voit tarkkailla ruskan edistymistä ympäri Suomen.

Nuorttin retkeilyreitille suuntaava huomioi myös nämä:

  • Nuorttin retkeilyreitillä Kummalehdonojan ylittävä kävelysilta on purettu. Paikalla on tilapäinen ylitysköysi. Itäpuolen rannalta metrin matkalta on syvempää, korkeintaan n. 30 cm. Joessa on myös kiviä, joita pitkin voi kulkea. 
  • Nuorttijokivarressa on kaksi hirvenraatoa. Toinen raato on lähellä Hirvashaudan tupaa, Nuorttijoen ja Hirvashaudanojan haarassa. Toinen raato on Voittivaaran kaakkoispuolella Nuorttijoessa.
  • Voittinkönkään kota on toistaiseksi käyttökiellossa. Nuorttijoen jäätilanne oli huono talvella 2023, eikä kodan polttopuu- ja käymälähuoltoa olla päästy tekemään. Kota sijaitsee tulvaherkällä paikalla ja viime talvena kodan lattia, ovi ja rakenteeet olivat kauttaaltaan niin umpijäässä, ettei nuohousta pystytty hoitamaan. Lisäksi  kodan kamiina ja hormi ovat elinkaarensa päässä.

Luirojärven kämppäoppaat ruskasesongilla

Vapaaehtoistyöntekijät ovat Luirojärvellä retkeilijöiden tukena antamassa retki- ja reittivinkkejä sekä kertomassa retkietiketistä ja roskattomasta retkeilystä 4.9 alkaen.
Oppaat ovat paikalla:
4.-9.9
11.-16.9
18.-23.9
Vapaaehtoistyö toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen ja Suomen Ladun kanssa. Kahvipannu lämpenee joka ilta. Tervemenoa iltanuotiolle raataamaan!

Urho Kekkosen kansallispuisto täyttää 40-vuotta - juhlii 40 eri tapahtumalla. 

Kaikki juhlavuoden tapahtumat löytyvät UK-puiston tapahtumista sekä myös UK-kansallispuiston Facebook-sivustolta (ei edellytä kirjautumista).

Skutsirastit

(Päivitetty 24.5.2023)

Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitää sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

 

Uutisia Urho Kekkosen kansallispuistosta

Yrittäjälle

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

Urho Kekkosen kansallispuiston esite


(pdf 2,7 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Facebookista ajankohtaiset

Urho Kekkosen kansallispuiston facebook (facebook.com)

Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.