Ajankohtaista Urho Kekkosen kansallispuistossa

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

 

Uutisia Urho Kekkosen kansallispuistosta

Ajankohtaista tietoa Urho Kekkosen kansallipuistosta

(päivitetty 9.7.2021)

Viikolla 27 Pidä Lappi Siistinä ry:n talkooporukka on kunnostanut yhdessä Metsähallituksen Luontopalveluiden kenttätyöntekijöiden kanssa lähireittejä. Reittiopasteita on kunnostutettu sekä Poropolun ja Rautulammen reitin linjauksia osittain muutettu. Uusi reittilinjaus Niilanpäältä Rautulammelle kulkee olemassa olevaa uraa Kuutamokurua sivuten ja yhtyy vanhalle reitille noin 2,5 km ennen Rautulampea.

Uudet reittilinjaukset on huomioitu uudessa Saariselän kesäreittikartassa. Karttaa voi ostaa Urho Kekkosen kansallispuiston palvelupiste Kiehisestä.

Metsäpalovaroitus on ollut pitkään voimassa. Torstain ukkosrintama kasteli maaperää niin, että varoitus poistui päiväksi. Ei ole kuitenkaan suositeltua tehdä avotulia juuri nyt. Huomenna metsäpalovaroitus on jälleen voimassa. Varoituksen aikaan tulenteko on sallittu ainoastaan hormillisilla ja katetuilla tulipaikoilla. Retkikeitintä saa ja on suotavaa käyttää. Huomioi kuitenkin, että risukeitin ei lukeudu retkikeittimiin.

Lämpimät säät näyttävät jatkuva edelleen, tosin ei ihan niin helteisenä. Hellejaksoa seuraa usein ukkonen. Muistutuksena kaikille vaeltajille, että ukkosella on turvallisinta pysytellä metsässä, ja hakeutua välittömästi pois avotunturista, jos ukkonen yllättää.

Helteellä tekee mieli pulahtamaan vilvoittavaan veteen. Tässä neljä tärkeää huomiota peseytymiseen ja tiskaamiseen:
1. Peseytyessäsi tai tiskatessasi kanna pesuvesi 15m kauemmas vesistöistä tai kaivosta. 
2. Jos käytät pesu- tai tiskiainetta, valitse biohajoava vaihtoehto.
3. Imeytä pesu- tai tiskivedet maahan 15m etäisyydelle vesistöstä tai kaivosta. 
4. Joillain tuvilla on erikseen merkattu likavesipaikka. Kaadathan tällöin likavedet sinne. Likavesipaikka löytyy tupakirjasta. 

Vaeltajia on ollut mukavasti lähireiteillä ja kansallispuiston keskiosissa. Aittajärven parkkipaikka oli retkeilijöiden mukaan tupaten täynnä autoja. Tie on ajokunnossa, ja sinne pääsee henkilöautolla.

Sääskiä ei ole kansallispuistossa vielä mitenkään runsain mitoin. Paarmoja senkin edestä. Paarmoilta on hyvä suojautua pukeutumalla vaaleaan vaatetukseen.

Nuorttijoen kahluuvaijeri on asennettu. Kahluuvaijeri sijaitsee noin 250m Kärekeojan tuvasta Nuorttijokea ylävirtaan (päivitetty 1.6.2021).

 

Ivalojoen portaat puretaan

(päivitetty 7.7.2021)

Pahaojan parkkipaikalta Ivalojoen Kultalaan vievän retkeilyreitin loppupäässä Björklundinvaaran (327 m) jälkeen laskeudutaan Ivalojoen rantaan erittäin jyrkkää rinnettä. Rinteen portaat on käyttökiellossa ja ne puretaan viikolla 28 (v. 2021). Tilapäinen kiertoreitti merkitään nauhalla maastoon. Portaat tullaan korvaamaan pysyvästi maastoon merkityllä polkureitillä.

 

Sompion luonnonpuiston muutostöitä

(päivitetty 1.7.2021)

Tällä viikolla Sompion luonnonpuistossa on tehty muutostöitä Pyhä-Nattasen palovartijan tuvalla. Tuvalta on purettu pois kamiina piippuineen ja katto laitetaan vielä umpeen perjantaihin mennessä. Tämän seurauksena sinne ei jää minkäänlaista tulisijaa. Tuvalta löytyy vielä toistaiseksi polttopuita, mutta niitä ei saa polttaa, koska ulkonakaan tulentekopaikkaa ei ole. Toistaiseksi tuvalta löytyy vielä  kaasuliesi ja -pullo. Tuvan status tulee muuttumaan päivätuvasta nähtävyyskohteeksi ja Pyhä-Nattaselle menevän kannattaakin muistaa, että mukaan kannattaa ottaa juotavaa ja valmista evästä, jotka eivät vaadi lämmittämistä tai kypsentämistä. Oman retkikeittimen käyttö on sallittua.

Loppukesästä reitin alkupäähän valmistuu käymälä ja vuoden päästä kesällä polkua kestävöidään kulumisen estämiseksi.

Sompion luonnonpuiston uusien opasteiden asentaminen on myös aloitettu. Uudet opasteet ja viitat tulevat Pyhä-Nattasen rengasreitin molempiin lähtöpisteisiin, Ruijanpolun / Terävä-Nattasen lähtöpisteeseen sekä Sompiojärven alueelle. Uusia opasteita täydennetään elokuun aikana ja viimeistään silloin myös vanhat opasteet puretaan.

 

Kesän 2021 rakennustyömaat Urho Kekkosen kansallispuistossa

(päivitetty 1.6.2021)

Kansallispuistossa on huollettu tupia pitkin kevättä ja vielä enemmän on kuljetettu rakennustarpeita. Ensi kesänä nimittäin useammassa kohteessa tehdään peruskorjausta sekä pystytetään kokonaan uusia rakenteita. Rautulammen, Sudenpesän ja Sarviojan työmaat ovat hyvässä vauhdissa, mutta tauolla näin rospuuton vuoksi. 

Rautulammelle rakennetaan uusi autio- ja varaustupa sekä päivätupa, liiteri ja käymälä.

  • Rautulammen rakennustyömaa on valmis ruskasesongille 2021.
  • Rautulammen palvelurakenteet on poissa käytöstä rakennustyömaan ollessa käynnissä, ja vapautuvat yleisön käyttöön työmaan valmistuttua.

Suomunruoktulle, Lankojärvelle, Tuiskurulle ja Luirojärvelle tehdään uudet käymälät.

  • Rakennusaikataulu: vko 22 Lankojärvi, vko 23 Šuomaruoktu/ Suomunruoktu, vko 24 Tuiskukuru, vko 25-27 Luirojärvi
  • Vasaran pauketta voi kuulua iltaan saakka, kun työt tehdään urakkana.
  • Tupien vanhat käymälät ovat normaalisti retkeilijöiden käytössä rakennustöiden ajan.

Sudenpesän vuokrakammi ja Sarvijoen varaus- ja autiotupa peruskorjataan. Lisäksi Sarvijoelle tulee uusi käymälä ja vanhaa liiteriä kunnostetaan sekä Sudenpesälle tehdään uusi liiteri ja käymälä.

  • Sarvijoki ja Sudenpesä ovat valmiit viimeistään syyskuun loppuun mennessä.
  • Kohteet ovat peruskorjauksen ajan työmaa-aluetta, ja yleistöltä on niihin pääsy kielletty.
  • Jos remontti valmistuu ennakoitua aiemmin, aloitamme Sudenpsän vuokrakammin ja Sarviojan varustuvan petipaikkojen myynnin ennen lokakuuta.

 

Urho Kekkosen kansallispuistossa käytössä varaustupien petipaikkapuolitus

(päivitetty 1.6.2021)

Pohjois-Lapin tuvissa on petipaikkakapasiteetin puolitus käytössä koronan vuoksi. Tulevalle kesälle on myyty varaus- ja vuokratupia jo kohtuullisen paljon.Jos haluat varata itsellesi vuokratuvan tai petipaikan varaustuvasta Urho Kekkosen kansallispuistosta, niin suosittelemme varaamaan tuvan/ pedin ajoissa.

Varaustupien varaustilanteen voit tarkistaa Erälupien verkkokaupasta. Varaukset tehdään soittamalla Urho Kekkosen kansallispuiston palvelupiste Kiehiseen +358 206 39 7200 tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen ukpuisto@metsa.fi.

 

Kulkeminen Raja-Joosepin kentälle 

(päivitetty 5.11.2020)
Uusi tieyhteys Luttojokivarteen Raja-Joosepissa on nyt valmistunut (kartta). Ensi keväänä tiehen tehdään vielä joitain pieniä parannuksia. Tämän uuden tien myötä kulku raja- ja tulliaseman kautta Raja-Joosepin kentälle ja Luttojokivarteen poistuu.


Yrittäjälle

Metsähallituksen rakenteisiin ja reitteihin tukeutuvaan yritystoimintaan tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa. Palvelurakenteiden käyttö yritystoiminnassa on maksullista.

Urho Kekkosen kansallispuiston esite


(pdf 4,4 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.