Ajankohtaista Urho Kekkosen kansallispuistossa

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

 

Katso Urho Kekkosen kansallispuiston viikkokatsaukset täältä

Kerromme viikottain, mitä Urho Kekkosen kansallispuistossa on tapahtunut: mm. kentän töistä, huoltohommista, luonto- ja eläinhavainnoista, keli- ja sääoloista.

Moitakurun latukahvila on suljettu keväältä 2021

Moitakurun latukahvila on suljettu 16.4 lähtien. Luulammen erämaakahvila palvelee asiakkaita 30.4 saakka 10-16. Kahvilassa käy vain käteismaksu.

Rautulammen tupien rakennustyömaa käynnistyy maanantaina 12.4.2021

Varo maastossa liikkuvia työkoneita välillä Kiilopää - Niilanpää - Rautulampi

- maastossa voi näkyä kaivinkone, telamaasturi ja moottorikelkkoja, joilla kuskataan rakennuselementtejä ja muuta rakennusmateriaalia Kiilopäältä Niilanpään kautta Rautulammelle.

- Rautulammen palvelurakenteet eivät ole remontin aikana retkeilijöiden käytössä. Jurtta, tulentekopaikka ja käymälät ovat rakentamisen aikana rakentajien käytössä. 

- Rautulammelle ei avata latua enää tänä keväänä.

- Työmaa-alue eristetään lippusiimalla. 

- Rautulammen uudet rakennukset ovat valmiina ja käytössä ruska-aikaan.

Sompiojärventiellä rakennustarvikkeiden kuljetusta

(päivitetty 29.3.2021)

29.3 käynnistyvät huoltoajo ja rakennustarvikkeiden kuljetus Sompiojärventiellä. Tie on yksisuuntainen ja tiellä ei ole levikkeitä. Riestojoen sillalta eteenpäin tie on työmaa-aluetta, ethän häiritse liikennöiviä kuorma-autoja. 

Rautulammen latu ja tuvan rakennustyöt 

(Päivitetty 11.3.2021)
Rautulammen reitin latuhuolto jatkuu sunnuntaihin 21.3 saakka. 22.3 käynnistyy Rautulammen uuden tuvan rakennustyömaa, ja työtarvikkeet kuljetetaan telakuorma-autolla Rautulammelle latupohjaa pitkin.

22.3 alkaen latu on suljettu välillä Niilanpää-Rautulampi-Luulampi turvallisuus syistä. Rautulammen taukopaikka on työmaa-aluetta, ja suljettu yleisöltä 22.3 lähtien.

Latu on siihen saakka käytössä normaalisti. Saariselän latuhuolto ilmoittaa Rautulammen reitin avautumisesta myöhemmin.

22.3. jälkeen Niilanpäälle pidetään auki mottorikelkalla ajettavaa / pohjustettua uraa vaeltajia varten, jotka kulkevat sitä kautta esim. Suomunruoktulle.

Rautulammen tupa on valmis 31.8 mennessä.

Luulammen kahvila kevään 2021 hiihtosesongilla

Auki normaalisti vai takeaway? Tarkista ajankohtainen tilanne täältä.

Luulammen erämaakahvila on avattu 15.1 ja sujetaan viimeisillä lumilla 30.4.2021. Kahvila palvelee joka päivä klo 10-16, jonka jälkeen kahvila lukitaan illaksi. Kahvilassa ei voi myöskään syödä omia eväitä. 

Luulammella on uusi taukotupa

Luulammen piha-alueella on aina avoinna oleva taukotupa. Tupa tarjoaa retkeilijöille lepopaikan ja omien eväiden syöntipaikan. 

Sarviojan autio-/varaustupa ja Sudenpesän kammi

Sarvijoen autio-varaustupa ja Sudenpesän vuokrakammi ovat tällä hetkellä remontissa. Remontin valmistumisen aikataulua ei voida varmuudella sanoa ja siksipä voimme tällä hetkellä tehdä varauksia em. tuville vasta lokakuusta eteenpäin. Tupa ja sen ympäristö on työmaa-aluetta ja yleisöltä suljettu peruskorjauksen ajan.

  • On hyvinkin mahdollista, että tuvat valmistuvat jo syyskuun aikana. Jos/kun remontti valmistuu ennen lokakuuta aloitamme myynnin tuville heti. 

Saariselän latutilanne

Saariselän ladut: Tutustu reaaliaikaiseen latutilanteeseen (infogis.fi)

Teiden talvikunnossapito

(Päivitetty 14.1.2021.) 
Korvatunturintien talvikunnossapito jatkuu.
Korvatunturintie johtaa Savukosken kirkonkylältä Urho Kekkosen kansallispuiston kaakkoisrajalle ja sitä kautta kansallispuiston syrjäisimpiin osiin.

Sompiojärventiellä ei ole talvikunnossapitoa. Tie lähtee Vuotson kylästä valtatieltä E75 ja kulkee Sompion luonnonpuiston halki. 

Aittajärventiellä / Kuutuantiellä ei ole talvikunnossapitoa. Kuutuantie lähtee valtatieltä E75, noin 13 km Saariselältä pohjoiseen ja sitä kautta pääsee kesäaikaan Urho Kekkosen kansallispuiston pohjoislaidan tuntumaan, mm. Suomujoen rantaan Aittajärvelle.  

Marivaarantiellä ei ole talvikunnossapitoa. Marivaarantie kulkee Lokan kylän kautta lähelle Urho Kekkosen kansallispuiston etelärajaa. 

Raja-Joosepissa Luttojoen varteen menevää tietä ei aurata talvella. Uuden tielinjauksen yhteydessä on tehty P-paikka, johon auton voi jättää omalla vastuulla. 

Kulkeminen Raja-Joosepin kentälle 

(päivitetty 5.11.2020)
Uusi tieyhteys Luttojokivarteen Raja-Joosepissa on nyt valmistunut (kartta). Ensi keväänä tiehen tehdään vielä joitain pieniä parannuksia. Tämän uuden tien myötä kulku raja- ja tulliaseman kautta Raja-Joosepin kentälle ja Luttojokivarteen poistuu.


  • Nuorttijoella Kolsankosken uusi riippusilta on valmis. (Päivitetty 21.10.2020) 

  • Orposen riippusilta ja Kulasjoen silta on korjattu syksyllä 2020. 

  • Luirojoen muutaman vuoden vanha silta on purettu, joen yli pääsee kahlaamalla. Silta kaatui keväisin tulvan takia. (päivitetty 26.5.2020).

  • Luulammelle valmistui uusi taukotupa lokakuussa 2020. (päivitetty 7.10.2020).

  • Rautulammen päivätupaa suunnitellaan huolella ja se rakennetaan vuonna 2021.  (päivitetty 26.5.2020). 

  • Karhuojan varaustupa on poistunut käytöstä 1.6.2020. Tupa on huonokuntoinen ja se on vaikea kunnostaa järkevästi sijainnin ja rakenneratkaisujen vuoksi. Autiotuvan puoli ja sauna ovat vielä retkeilijöiden käytettävissä. (päivitetty 27.5.2020). 

  • Pidäthän koirasi kytkettynä! Aina ajankohtaista on pitää koirat kiinni Urho Kekkosen kansallispuistossa. 

  • Aina ajankohtaista on olla luontoa kunnioittava retkeilijä! Huolehdi omat roskasi pois maastosta, käytä polttopuuta säästeliäästi, peseydy kuivalla maalla, liiku jälkiä jättämättä ym! Tutustu tarkemmin retkeilijän monipuoliseen tietopakettiin: Retkeilijän ABC

Uutisia Urho Kekkosen kansallispuistosta

Yrittäjälle

Metsähallituksen rakenteisiin ja reitteihin tukeutuvaan yritystoimintaan tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa. Palvelurakenteiden käyttö yritystoiminnassa on maksullista.

Urho Kekkosen kansallispuiston esite


(pdf 4,4 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.